Politiikka
11.5.2018 07:10 ・ Päivitetty: 11.5.2018 07:10
“Suomalaiset voivat olla mukana vaikuttamassa Harkimon sote-äänestykseen” – Jungner avaa Liikkeen linjaa
Vastikään perustetulle Liike Nytin tavoitteena ensinnäkin luoda uusi tehokas tapa jolla ihmiset voivat vaikuttaa suoraan kansanedustajan tekoihin. Toiseksi liike haluaa luoda väylän, jolla kiinnostunut voi olla ehdolla vaaleissa kuulumatta puolueeseen. Ja kolmanneksi kääntää keskustelu politiikassa enemmän dialogin suuntaan.
Näin toinen liikkeen perustajista, Mikael Jungner, kuvailee Liikkeen keskeisimpiä tavotteita Uuden Suomen –blogikirjoituksessaan.
Keskeistä liikkeen toiminnassa on pyrkiä digitalisaation avulla ohittamaan sellaiset poliittisen vuorovaikutuksen vaiheet, jotka Jungnerin mukaan hidastavat tai vääristävät vuorovaikutusta kansalaisten ja poliittisten päättäjien välillä. Tähän Liike pyrkii järjestämällä verkossa keskusteluja, joihin voi osallistua rekisteröitymällä.
– Tarjoamme asiantuntijakirjoituksen ja hieman näkökulmia aiheeseen. Varsinainen lisäarvo syntyy itse keskustelusta. Keskustelun päätteeksi kokoamme siinä tulleet toimenpide-ehdotukset ja kysymme, mikä näistä on hyväksyttävä. Lopputuloksena ranking toimenpiteistä, joita Liikkeessä mukana olevat kannattavat tai eivät kannata, jungner kirjoittaa.
Hän kuitenkin huomauttaa olevan selvää, ettei keskustelu ei ole samoin tein laadukasta vuorovaikutusta. Jungner kertoo, että he aikovat tuoda kesällä keskusteluun Liikkeen tavotteita.
– Ajatus on, että Liikkeen tavoitteet eivät tule perustajilta vaan ne syntyvät nettikeskustelussa.
Liikkeen kautta suomalaiset voivat olla mukana vaikuttamassa Harkimon sote-äänestykseen.
Lisää aiheesta
Esimerkiksi keskustelujen vaikuttavuudesta Jungner nostaa Liikkeen toisen perustajan, kansanedustaja Harry “Hjallis” Harkimon aseman hyödyntämisen ja kesälle kaavaillun sote-äänestyksen. Harkimo ei ole vielä vahvistanut, meinaako hän äänestää hallituksen esityksen puolesta vai sitä vastaan.
– Harkimo on luvannut toimia sitä varmemmin tuon keskustelun pohjalta, mitä yksiselitteisempi keskustelun tulos on. Liikkeen kautta suomalaiset voivat olla mukana vaikuttamassa Harkimon sote-äänestykseen.
– Haluamme kuitenkin jättää kansanedustajalle harkintavaltaa omissa äänestyksissään, kunhan sen tekee avoimesti ja perustellen. Liike ei siis ole poliittisen päätöksenteon nettiautomaatti, Jungner kuitenkin kirjoittaa.
Jungner kertaa, että Liikkeen toinen tavoite on tarjota kiinnostuneille apua ryhtyä ehdokkaaksi eduskuntavaaleissa.
– Tässä mielessä Liike on kuin franchising-yritys. Mukaan tuleva saa brändin ja tuen ehdokkuudelle, mutta vastaa omasta vaalityöstään itse. Emme peri tuosta mitään maksua, mutta edellytämme että ehdokas allekirjoittaa Liikkeen arvot ja tavan toimia, hän kirjoittaa.
– Maakuntavaalit jätämme näillä näkymin väliin. Ne tulevat liian nopeasti. Jotta ryhdymme asettamaan ehdokkaita, tarvitsemme satoja vaalityöstä kiinnostuneita. Nyt kiinnostuneita on noin 50. Se ei vielä riitä.
Pyrimme luomaan kunnioituksen ja kuuntelun ilmapiiriä.
Kolmannen keskeisen tavoitetta Jungner kuvailee kaikista haastavimmaksi.
– Pyrimme luomaan kunnioituksen ja kuuntelun ilmapiiriä. Edellytämme myös lojaalisuutta ja empatiaa muita kohtaan, niin Liikkeen sisällä kuin suhteessa ulkopuolisiin.
– Nämä ovat vaikeita tavoitteita. Itsekin huomaan jatkuvasti horjahtavani näppäryyteen ja turhaan vinoiluun. Polku parempaan keskusteluun on pitkä ja vaikea, mutta silti selkeä tavoite.
Jungnerin mukaan suorapuheisuus on yksi Liikkeen keinoista vastata dialogin muuttamisen asettamaan haasteeseen.
– Liikkeen tavoite ei ole haalia valtaa ja murtaa väkivalloin nykyisiä poliittisia asetelmia. Sen sijaan haluamme etsiä uusia tapoja toimia, joihin myös puolueet voisivat lähteä mukaan., Jungner vielä kirjoittaa.
– Viestimme nykyisille puolueille kuuluukin, ”we come in peace”.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.