Ulkomaat
23.5.2025 07:16 ・ Päivitetty: 23.5.2025 07:16
Suomalaistenkin suosima Harvardin yliopisto voi menettää ulkomaiset opiskelijansa
Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin hallinto on vienyt Harvardin huippuyliopistolta oikeuden ottaa ulkomaisia opiskelijoita.
Kotimaan turvallisuuden ministeri Kristi Noem ilmoitti torstaina, että oikeuden peruminen astuu voimaan heti.
- Sen seurauksena, että olette kieltäytyneet noudattamasta useita pyyntöjä antaa sisäisen turvallisuuden ministeriölle olennaisia tietoja samalla kun olette pitäneet yllä turvatonta kampusympäristöä, joka on vihamielinen juutalaisopiskelijoille, edistää Hamas-myönteisiä sympatioita ja käyttää rasistisia monimuotoisuuden, yhdenvertaisuuden ja osallisuuden (DEI) käytäntöjä, olette menettänyt tämän etuoikeuden, Noem kirjoitti Harvardille osoitetussa kirjeessään.
Hallinto pystyy rajoittamaan opiskelijoidenkin maahantuloa mielensä mukaan, koska ihmisten pääsy Yhdysvaltoihin on liittovaltion määräysvallassa.
Harvard kutsui toimea lainvastaiseksi ja sanoi sen uhkaavan paitsi yliopistoa, myös koko maata. Harvardissa paraikaa oleville ulkomaisille opiskelijoille pyritään yliopiston mukaan tarjoamaan ohjausta ja tukea. Vielä ei tiedetä, mitä päätös heille käytännössä tarkoittaa.
- Olemme täysin sitoutuneet ylläpitämään Harvardin kykyä isännöidä kansainvälisiä opiskelijoita ja tutkijoita, yliopisto sanoi lausunnossaan.
ITÄRANNIKON eliittiyliopistoihin kuuluva Harvard on ollut haluttu vaihto- ja jatko-opiskelupaikka myös suomalaisille. Muun muassa entinen pääministeri Esko Aho toimi yliopiston alaisessa Harvard Kennedy Schoolissa 2010-luvun alussa.
Tällä hetkellä siellä opiskelee ainakin NHL-kiekkoilija Aku Koskenvuo.
Yhdysvaltain hallinnon opiskelijapäätös voi tarkoittaa Harvardille merkittäviä taloudellisia menetyksiä. Ulkomaisia opiskelijoita on yli neljäsosa sen oppilaskunnasta, ja lukuvuosimaksut liikkuvat kymmenissä tuhansissa dollareissa.
ULKOMAISTEN opiskelijoiden kieltäminen on viimeisin käänne Trumpin taistelussa Harvardia vastaan.
Trumpin hallinto on aiemmin jäädyttänyt yli kahden miljardin dollarin edestä Harvardin rahoitusta. Rahoituksen vastineeksi hallinto on muun muassa vaatinut, että Harvard muuttaa opetuskäytäntöjään, lakkauttaa monimuotoisuusohjelmiaan ja uudistaa opiskelijavalintaansa.
Harvard reagoi toimiin haastamalla hallinnon oikeuteen. Harvard syyttää Trumpia pyrkimyksestä vaikuttaa akateemiseen päätöksentekoon rahoituksen epäämisellä.
Trumpin hallinto on perustellut yliopistojen toimintaan kohdistuneita hyökkäyksiään antisemitismisyytöksillä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.