Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Suomelle pudotus lehdistönvapaudessa – näin kommentoi ministeri Harakka: ”Ikävä uutinen ehdottomasti”

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Suomi putosi toiselta sijalta viidenneksi lehdistönvapaudessa, kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö (RSF) kertoi tänään.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Perinteisesti Suomi on ollut kärkisijoilla ja nyt tapahtunut pudotus pistää silmään.

– Tässä ovat takana ainakin Helsingin Sanomain kolmen toimittajan saamat syytteet viime syksynä sekä median lisääntyvä taloudellinen keskittyminen, kertoi järjestön Suomen-osaston puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma tiedotteessa.

HS:n toimittajien kiistämät syytteet liittyvät lehden Puolustusvoimien Viestikoekeskusta käsittelevään uutiseen.

Lehdistönvapaus-indeksin kriteereitä on uudistettu, joten tulokset eivät ole täysin vertailukelpoisia aikaisempiin vuosiin.

– Onhan se ikävä uutinen ehdottomasti, mutta näyttää siltä, että yksittäiset tapahtumat vaikuttavat aika dramaattisesti siihen, että missä siinä Top-5:ssä liikutaan. Yksi asia, mikä tietysti herätti mielenkiintoa ja jota vähemmän kommentoitiin, oli se, että missä määrin median keskittyminen on johtanut siihen arvioon, että sananvapaus ei Suomessa toteudu niin hyvin kuin se ehkä ihanteellisessa kilpailutilanteessa toteutuisi, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) kommentoi Demokraatille Suomen vajoamista indeksissä.

”Siinä on tapahtumassa ikään kuin tällaista jakoa isoihin leireihin.”

Oletteko huolissanne suomalaisen median keskittymisestä?

– Sitä pitää ainakin seurata ja pohtia sen ulottuvuuksia. Siinä on tapahtumassa ikään kuin tällaista jakoa isoihin leireihin, Timo Harakka vastaa muttei lähde pohtimaan asiaa tämän pidemmälle.

Ylipäänsä itsekin toimittajataustainen Harakka pitää hyvänä muistutuksena itse kullekin sitä, ettei itsestäänselvästi olla maailman ykkösmaa sananvapaudessa.

– Se on siinä mielessä positiivinen asia, että sillä tavalla me tulemme jatkuvasti pohtineeksi sananvapauden erityistä arvoa ihan arkipäiväisissä tilanteissa.

Siitä Harakka sanoo olevansa erityisen iloinen, millä tavalla Johanna Vehkoon tapaus lopulta kääntyi myönteiseksi asiaksi Suomen sananvapauden ja journalistien työn kannalta, kun Korkein oikeus kumosi tämän kunnianloukkaustuomion.

Toimittaja ja tietokirjailija Vehkoo sai juuri lehdistön- ja sananvapauden edistämistä ajavan International Press Instituten (IPI) Suomen ryhmän sananvapauspalkinnon. Harakka onnittelee Vehkoota palkinnosta.

Alvin nollaverokanta mahdollistui

Medialiitto muistutti hiljattain tiedotteessaan, että sanomalehtien, aikakauslehtien ja kirjojen nolla-arvonlisävero on tullut virallisesti mahdolliseksi Suomessakin, kun päätös hyväksyttiin kaikissa Euroopan unionin jäsenmaissa. Nyt verokanta on 10 prosenttia.

Timo Harakka ei lähde ottamaan kantaa tähän, mutta muistuttaa, että EU:n päätös koskee monia tuotteita, joiden arvonlisäverokantaa on nyt entistä vapaammin mahdollisuus säädellä kansallisesti.

– Mehän ennakoimme tätä SDP:n vaaliohjelmassa jo vuonna 2019, kun toimme esiin kestävän kehityksen arvonlisäveron eli ajatuksen siitä, että tuotteiden ja palveluiden ilmastovaikutukset voisivat näkyä suoraan hinnassa. Silloin se tuntui monen asiantuntijan mielestä kauhean vaikealta ja monimutkaiselta toteuttaa, mutta esimerkiksi EU:n taksonomia-ajatteluhan on juuri sitä samaa. Uskon, että ilmastoperusteet nyt ainakin ovat yksi erittäin hyvä syy tarkastella arvonlisäverokantoja, Harakka sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE