Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Suomen kuuluisin huutomerkki – Mikko Spolander kertoo nyt, miten ja miksi se päätyi valtiovarainministeriön tiedotteeseen

Mikko Spolanderin huutomerkistä tuli kuuluisia. Tänään eduskunnassa budjetin lähetekeskustelussa suosittu sanapari oli myös valtiovarainministeriön Taloudellisen katsauksen esipuheeseen kirjaama ”niitä odotellessa”, jolla viitattiin hallituksen tuleviin työllisyystoimiin. (Huutomerkki lisätty kuvankäsittelyllä kuvaan.)

Valtiovarainministeriön eiliseen tiedotteeseen oli eksynyt huutomerkki. Demokraatti selvitti huutomerkin isältä, ylijohtaja Mikko Spolanderilta välimerkin tarinan.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Eilinen valtiovarainministeriön tiedote käsitteli Rinteen hallituksen budjetin yhteydessä julkaistua ministeriön Taloudellista katsausta.

– Huomionarvoista lauseessa on huutomerkki, joka ei yleensä kuulu harmaan asiallisen ministeriön viestintämerkistöön, Helsingin Sanomat uutisoi tiedotteesta eilen.

Tehdäänkö pilkusta asiaa vai mistä on kyse? Tiedotteen huutomerkistä on puhuttu myös sosiaalisessa mediassa.

Tänään eduskunnassa budjetin lähetekeskustelussa oppositiopuolue kokoomus puhui valtiovarainministeriön virkamiesten tiedotteeseen kirjoittamasta ”hätähuudosta”.

Ylen toimittajan lähetekeskustelun Twitter-päivityksessä huutomerkki oli myös roolissa.

– Jos olisin VM:n virkamies, olisin joko tosi imarreltu tai ärsyyntynyt. “Tämä huutomerkki osoittaa, että virkamiehet ovat samaa mieltä meidän kanssa!” “Ai jaa, no minä puhuinkin virkamiehen kanssa, ja hän on kyllä samaa mieltä meidän kanssa!” #politiikka #eduskunta #budjetti, Ylen politiikan toimittaja Robert Sundman tviittasi.

“Voin siihen huudahduksenomaisesti asian sanoa.”

Valtiovarainministeriön ylijohtajan Mikko Spolanderin huutomerkki alkaa eittämättä olla pian Suomen kuuluisin välimerkki. Se kertonee myös siitä, millaisen eräänlaisen superministeriön aseman ministeriö on Suomessa saanut.

Demokraatti soitti tänään Spolanderille kysyäkseen, miten huutomerkki VM:n budjettitiedotteeseen alun perin päätyi.

Ennen huutomerkin kätkevää Spolanderin sitaattia tiedotteessa kerrotaan kuivakkaaseen sävyyn, miten keskipitkällä aikavälillä vuosina 2022–2023 talouskasvu hidastuu alle yhteen prosenttiin, mikä johtuu talouden rakenteellisista tekijöistä. Koska talouskasvu on hidasta, työllisyys ei juuri kohene. Työllisyysaste nousee 73,1 prosenttiin vuonna 2023.

Tämän jälkeen parin A4-liuskan tiedotteessa on sen ainoa sitaatti:

– Ennusteen mukaan talouden kasvu hiipuu alle 1 prosenttiin. Se ei riitä hyvinvointivaltion tarpeisiin! Siksi toimien, joilla haetaan kestävää kilpailukykyä sekä korkeampaa työllisyyttä ja tuottavuutta, pitää olla korkealla talouspolitiikan agendalla, koko Spolanderin sitaatti kuuluu.

Spolander toteaa Demokraatille sen, että sitaatti on lainauksessa. Hän kertoo, että taloudellisten katsauksien tiedotteeseen on yleensä tullut yksi lainaus häneltä.

– Ajatukseni oli, että kun kyseessä on minun suustani tuleva sitaatti, voin siihen huudahduksenomaisesti asian sanoa, kun kyseessä on vakava asia, Spolander kertoo.

“Emmehän me nyt tietenkään nauhurin kanssa täällä kävele.”

Mikä vakava asia sitten on?

– Eli olemme todella huolissamme, että talouden kasvu on jäämässä niin alhaiseksi, että se ei kerrytä julkiseen talouteen tarpeeksi tuloja, joilla voidaan kattaa lakisääteisten palveluiden ja etuuksien kustannukset tulevaisuudessa. Tämä on painava viesti.

– Se on minun sanomani vakava asia. Se kuinka paljon sillä on tekemistä äänen volyymin kanssa, on minusta toissijainen asia. Huutomerkin tarkoitus on antaa viestille painoa. Halusin korostaa sitä sillä, että pannaan siihen huutomerkki ja kun vielä kyseessä on oma sitaattini. Sehän ei ole normaalia asiaproosaa sieltä itse julkaisusta, vaan kommenttini siitä, mikä minusta on oleellista.

Spolander toteaa, ettei osannut arvata yhden huutomerkin aiheuttavan näin paljon keskustelua.

– Mutta ilmiselvästi se on pantu merkille.

Hän on siis itse muotoillut sitaatin huutomerkkeineen päivineen ja lähettänyt sen valtionvarainministeriön viestinnälle tiedotteessa käytettäväksi.

– Emmehän me nyt tietenkään nauhurin kanssa täällä kävele, niin että joku olisi perässäni kulkenut ja nauhoittanut tämän sitaatin, Spolander heittää.

– Minä en pysty kontrolloimaan, millaisia tulkintoja lukijat antavat huutomerkistä. Se kertoo enemmän muiden ihmisten näkemyksistä kuin minun näkemyksistäni. Sitä en pidä hyvänä, että minun suuhuni tai päähän tämän huutomerkin kautta asetetaan jotain ajatuksia tai merkityksiä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE