Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

Suomen Pankki: Korot voivat kääntyä laskuun kesällä

iStock

Euroalueen korot voivat kääntyä laskuun kesällä, jos inflaatio hidastuu ennakoidusti, sanoo Suomen Pankki tänään julkaistussa arviossaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tällä haavaa euroalueen inflaatio on hidastumassa kohti Euroopan keskuspankin kahden prosentin tavoitetta. Euroalueen inflaatio eli yleinen hintatason nousu oli maaliskuussa 2,4 prosenttia.

Suomen Pankin arvion mukaan inflaatiokehityksen suurimmat riskit liittyvät geopolitiikkaan, Ukrainan tilanteeseen ja Lähi-idän konfliktiin.

Jännitteet voivat esimerkiksi kääntää laskeneet energian hinnat uudelleen nousuun. Inflaatio on hidastunut vuoden 2022 lopun huippulukemista paitsi kiristyneen rahapolitiikan, myös laskeneiden energian hintojen vuoksi.

EKP:n seuraava rahapoliittinen kokous on kesäkuun alussa, jolloin pankilta on luvassa uusia korkopäätöksiä.

Huhtikuun kokouksessaan EKP päätti pitää ohjauskorkonsa ennallaan. Esimerkiksi tarkkaan seurattu EKP:n talletuskorko pysyy näin ollen neljässä prosentissa ainakin kesäkuuhun saakka.

-  Kesäkuussa saamme päivitetyn arvion inflaation tulevasta kehityksestä ja rahapolitiikan välittymisestä, Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn sanoo pankin tiedotteessa.

-  Jos arvio vahvistaa luottamustamme siitä, että inflaatio on vakautumassa tavoitteeseen, voimme ryhtyä keventämään rahapolitiikan viritystä ja laskemaan korkoja.

SUOMEN PANKIN mukaan euroalueen talouskasvu on ollut pysähdyksissä vuoden 2022 loppupuolelta saakka. Heikkoa kehitystä selittää nimenomaan kiihtynyt inflaatio ja sen aiheuttama reaalitulojen lasku.

Lisäksi inflaation hillitsemiseksi nostetut korot ovat hidastaneet myös talouskasvua. Euroalueen investoinnit ja kulutus ovat supistuneet ylipäätään lisääntyneen epävarmuuden myötä, Suomen Pankki arvioi.

Pankin mukaan euroalueen talouskasvun ennakoidaan käynnistyvän loppuvuodesta pitkälti yksityisen kulutuksen vetämänä.

Arvioon sisältyvät kuitenkin samat geopoliittiset riskit kuin inflaatiokehitykseen, minkä vuoksi kasvun nytkähtäminen käyntiin saattaa myös viivästyä.

VIIME VUOSIEN alavireisestä talouskasvusta huolimatta euroalueen työttömyys on Suomen Pankin mukaan alhaisin koko euroaikana. Työttömyysaste oli helmikuussa 6,5 prosenttia.

Euroalueella oli viime vuoden lopussa noin viisi miljoonaa 15-64-vuotiasta työllistä enemmän kuin vuoden 2019 lopussa.

Suomen Pankin mukaan euroalue kaipaakin piristysruisketta erityisesti tuottavuuteen. Tuottavuus vaikuttaa myös keskipitkän aikavälin inflaatioon ja reaalikoron tasoon, pankki sanoo.

Lääkkeenä tuottavuuden parantamiseksi pankki esittää panostamista “inhimilliseen pääomaan” eli osaavaan työvoimaan.

-  Tuottavuuden paraneminen ei tapahdu yhdessä yössä, Rehn toteaa.

-  Siihen tarvitaan pitkäjänteistä talouspolitiikkaa, joka tukee investointeja ja vahvistaa yritysten kasvumahdollisuuksia.

Uutista täydennetty kauttaaltaan klo 11.52.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE