Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Suomen sijoitus ei mairittele: 17 kuoli viime vuonna lähisuhteen uhrina – ”Hengenvaarassa olevia naisia on suojeltava”

Istock

Suomen pimeänä puolena voidaan pitää naisiin kohdistunutta väkivaltaa, Demarinaiset muistuttaa kansainvälisenä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Euroopan laajuisesti Suomi on toisena, kun tarkastellaan naisiin kohdistunutta väkivaltaa. Tämä sijoitus ei ole mitenkään mairitteleva. Viime vuonna 17 naista kuoli väkivaltaisesti lähisuhteen uhrina.

Tutkimusten mukaan Suomessa joka kolmas nainen on kokenut sukupuolittunutta väkivaltaa lähisuhteessaan. Se voi olla psyykkistä alistamista ja mitätöintiä, kaltoinkohtelua, pahoinpitelyä, lyöntejä ja rajua vastentahtoista seksiä.

Demarinaiset huomauttaa kannanotossaan, että lähisuhdeväkivalta myös tappaa. Erityinen riski kuolla on naisilla, joiden eron prosessi väkivaltaisesta kumppanista on vaikea ja voi saada myös erilaisia vainon muotoja.

– Naisiin kohdistuva väkivalta ja sen yleisyys on laajasti tiedostettu, mutta hallitus ei ole ryhtynyt riittäviin toimiin. Hengenvaarassa olevia naisia on voitava suojella, ja heille on saatava sosiaalista tukea sekä luotettava turvapaikka välittömästi, Demarinaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Tytti Tuppurainen vaatii.

”Oikeusvaltion velvollisuus on suojella kansalaisia ja kunnioittaa ihmisoikeussopimuksia.”

Naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseen liittyvä Istanbulin sopimus ratifioitiin jo vuonna 2015.

– Sopimus on velvoite, ei suositus, Demarinaiset painottaa.

Siitä huolimatta Istanbulin sopimuksen velvoitteitta ei ole täytetty Suomessa edes kattavalla maanlaajuisella turvakotiverkostolla.

– Nykyinen riittämätön turvakotiverkosto ei pysty vastaanottamaan kaikkia avuntarvitsijoita. Osa joudutaan käännyttämään pois – ilman että heidän kohtaloitaan tilastoidaan. Tämä antaa varsin synkän kuvan ”tasa-arvon mallimaastamme”.

Tämän vuoden teema naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä on parisuhteessa koettu seksuaalinen väkivalta. Mikäli suostumus seksuaaliseen kanssakäymiseen puuttuu, on kyseessä väkivallanteko.

Tuppuraisen mukaan Suomen rikoslainsäädäntö laahaa perässä, kun on kyse raiskauksista. Esimerkiksi Ruotsi ja Saksa ovat muuttaneet lainsäädäntöään siten, että suostumuksen puutteesta on tullut raiskauksen pääkriteeri.

– Näin pitäisi toimia myös Suomessa. Oikeusvaltion velvollisuus on suojella kansalaisia ja kunnioittaa ihmisoikeussopimuksia, mihin ei voida sitoutua vain muodollisesti, Tytti Tuppurainen korostaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE