Työmarkkinat
5.11.2018 12:57 ・ Päivitetty: 5.11.2018 13:00
Suomen Yrittäjien Pentikäinen ärähti heti: ”Se lisää byrokratiaa, vaikeuttaa johtamista ja lisää hallinnollista taakkaa”
STTK:n johtajan Katarina Murron ja oikeustieteen kandidaatti Rauno Vanhasen yhteistoimintalain toimivuutta koskeva selvitys julkaistiin tänään.
Selvityshenkilöt esittävät yt-lainsäädännön kokonaisuudistusta. Yhteistoimintasäännökset, jotka liittyvät henkilöstön vähentämiseen tai lomauttamiseen, siirrettäisiin työsopimuslakiin. Lisäksi laadittaisiin kokonaan uusi laki, jossa säädettäisiin muista kuin työsuhteen vähentämiseen liittyvistä kysymyksistä kuten vuoropuhelusta, yrityksen toiminnan kehittämisestä ja henkilöstön vaikutusmahdollisuuksista.
”Yhteistoimintalaki yhdistyy nykyisin vahvasti irtisanomiseen, vaikka laissa on kyse paljon muustakin. Siksi on tervetullutta pohtia irtisanomiseen ja lomauttamiseen liittyvän sääntelyn eriyttämistä muusta yhteistoimintaa koskevasta sääntelystä”, Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula arvioi järjestön tiedotteessa.
Selvityshenkilöt esittävät, että uusia työvoiman vähentämiseen liittyviä työsopimuslain menettelysäännöksiä sovellettaisiin yrityksiin, joissa työskentelee säännöllisesti vähintään kymmenen työntekijää aiemman 20 työntekijän sijaan. Työnantajalla olisi velvollisuus käydä yhteistoimintaneuvottelut kuitenkin vain silloin, kun vähentäminen tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla koskee vähintään viittä työntekijää tietyn ajanjakson aikana.
Myös uuden erillisen yt-lain soveltamisala olisi 10 työntekijää. Laissa säädettäisiin muun muassa osaamisen ja työhyvinvoinnin kehittämisen perusperiaatteista. Menettelytavoista voitaisiin sopia työpaikoilla nykyistä laajemmin.
”Emme kannata yt-lainsäädännön soveltamisalan laajentamista entistä pienempiin yrityksiin. Se lisää byrokratiaa, vaikeuttaa johtamista ja lisää hallinnollista taakkaa. Se söisi monen yrityksen kasvuhaluja. Päinvastoin soveltamisrajaa tulisi nostaa vähintään 50 työntekijää työllistäviin yrityksiin”, Mikael Pentikäinen sanoo.
”Myönteistä on kuitenkin, että tuotannollisiin ja taloudellisiin irtisanomistilanteisiin liittyvä byrokratia vähenisi, kun raskaita ja työnantajalle oikeudellisesti riskialttiita neuvotteluita tarvitsisi käydä vain tilanteissa, joissa vähennetään vähintään viisi työntekijää. Byrokratian vähentäminen ei kuitenkaan edellytä soveltamisalan laajentamista, päinvastoin”, Pentikäinen arvioi.
Työministeri Jari Lindströmin (sin.) mukaan lain uudistamista tarvitaan.
”Henkilöstön ja työnantajan väliselle kehittävälle yhteistoiminnalle on jatkuvasti lisääntyvä tarve.”
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.