Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

”Suomessa on paljastunut vakava hakkerointitapaus” – Vastaamo puhutti europarlamentissa

Europarlamentin Tekoäly-erityisvaliokunta kuuli maanantaina sisämarkkinoista, digiasioista ja kyberturvallisuudesta vastaavaa komissaari Thierry Bretonia.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Vastaamon laaja hakkerointitapaus nousi keskustelussa esiin, kun valiokunnan 1.-varapuheenjohtaja Miapetra Kumpula-Natri (sd.) tiedusteli komissaarilta komission jatkosuunnitelmista kyberturvallisuuden saralla.

– Suomessa on paljastunut vakava hakkerointitapaus, jossa jopa 40 000 palvelun käyttäjän tiedot ovat saattaneet päätyä rikollisiin käsiin. Nyt terapiapalveluita käyttäneet ihmiset ovat joutuneet kiristyksen uhreiksi, Kumpula-Natri kertoi kuulemisessa.

Kollegoilleen Kumpula-Natri painotti, miten julkisessa keskustelussa on onneksi painottunut uhrien tukeminen ja että terapiapalveluiden käyttäminen ei sinänsä ole herkkä aihe. Hän kuitenkin korosti tietosuojan tärkeyttä.

Tiedotteensa mukaan Kumpula-Natri kysyi valiokunnassa komissaarilta suoraan, onko komissaarin mielestä EU:n lainsäädäntö kyberturvallisuuden saralla riittävällä tasolla, ja onko esimerkiksi yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) asettama neljän prosentin hallinnollinen tietosuojamaksu tietojen suojaamatta jättämisestä riittävä työkalu.

– Vai pitäisikö EU:lla olla enemmän työkaluja ennaltaehkäistä tällaisia vakavia vuotoja?

Komissaari Breton yhtyi Kumpula-Natrin näkemykseen, jonka mukaan GDPR:n tarjoama työkalu ei riitä. Bretonin johtopäätös oli, että Eurooppa tarvitsee entistä vahvemman eurooppalaisen kyberturvan, ennen kaikkea kun komissio on esittelemässä lakipakettia, jonka tavoitteena on mahdollistaa datan jakaminen ja sen liikkuminen EU:n sisällä entistä jouhevammin muun muassa tekoälyn pureksittavaksi. Komission on määrä esittää ensi vuonna ensimmäistä ”data-avaruutta”, jonka avulla on nimenomaan auttaa terveystietojen hallinnassa.

Komissiossa valmistellaan parhaillaan EU:n verkko- ja tietoturvadirektiiviä täydentävää lakiesitystä (NIS-direktiivi), jota odotetaan julkaistavaksi loppuvuodesta tai ensi vuoden alussa. Bretonin mukaan yhtenä komission tavoitteena on ennaltaehkäistä paremmin myös Vastaamon tietovuodon kaltaisia tapahtumia.

– Voin kertoa, että teemme aiheen parissa lujasti töitä, Breton painotti Kumpula-Natrin kysymykseen.

Europarlamentin Tekoäly-valiokunta on parlamentin perinteiset valiokunnat poikkileikkaava erityisvaliokunta, jonka tehtävänä on viitoittaa parlamentille ja EU:lle toimintasuunnitelma ja keskeiset tavoitteet ajankohtaista tekoälysääntelyä varten. Valiokunnan perustamisesta päätettiin heinäkuussa ja sen on tarkoitus saada varsinaisien valiokuntien työtä ohjaava mietintönsä valmiiksi vuoden kuluessa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
23.11.2020
”Tämä on ehkä liian suoraa puhetta, kun näin sanon” – Seppo Kääriäinen nostaa esiin Marin-Saarikko-akselin
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE