Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Suomi ja Ruotsi hakevat yhdessä Natoon – tutkija: “Symbolinen yhdessä kulkeminen saa tässä komean sinetin”

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Ruotsin kuningas Kaarle XIV Kustaa saapuvat kuninkaanlinnaan Tukholmassa 17. toukokuuta.

Suomi ja Ruotsi ovat jättämässä hakemuksen Nato-jäsenyydestä yhtäaikaisesti. Valtioneuvosto päättää Suomen jäsenhakemuksesta ylimääräisessä istunnossaan tänään klo 17.50. Istunnon yhteydessä järjestetään presidentin esittely. Presidentti Sauli Niinistö osallistuu esittelyyn etänä Ruotsista, jossa hän on parhaillaan valtiovierailulla.

Simo Alastalo

Demokraatti

Niinistö tekee lopullisen päätöksen Natoon hakemisesta valtioneuvoston esityksestä.

Vaikka Nato-hakemus jätetään yhdessä, asiallisesti yhtäaikaisuudella ei ole suurta käytännön merkitystä. Poliittisen historian dosentti Mikko Majander näkee ratkaisussa kuitenkin symboliarvoa.

– Seremoniatkin ovat politiikassa tärkeitä. Symbolinen yhdessä kulkeminen saa tässä komean sinetin, Majander sanoo.

Symbolisuutta ja Suomen ja Ruotsin keskinäisriippuvuutta alleviivaa Majandersin mukaan myös presidentin Sauli Niinistön valtiovierailu Ruotsiin molemminpuolisen Nato-ratkaisun alla.

– Kyllä se olisi minusta hienoa, kun siellä (Suomen Nato-suurlähettiläs) Klaus Korhonen käsi kädessä Ruotsin Nato-lähettilään kanssa marssisi ovesta sisään. Ja uskon, että niin tapahtuukin.

Onko tämä EU:hun hakemisen eritahtisuutta traumaattisena pitäville suomalaisille eheyttävä kokemus?

Lisää aiheesta

– Kyllä se on. Suomesta käsin on yleensä sanottu, että ne katsovat meitä nenänvartta pitkin. Taustalla on jonkinlaista alemmuutta vanhaa emämaata tai suurvaltaa kohtaan.

– Toisaalta Suomi on sotilaallisessa mielessä ollut Ruotsissa aina ihailun kohde. Juuri näitä tämän tyyppisiä stereotyyppisiä ajatuksia naapurimaiden välillä ei kannata uusintaa. Tässä on mahdollisuus hälventää niitä ja komeasti alleviivata molemmin puolista kunnioitusta ja tasavertaisuutta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE