Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Suomi juhlii itsenäisyyttään perinteisin menoin – luvassa mielenosoituksia ja Linnan juhlat

Sinivalkoinen valaistus Helsingin Säätytalossa itsenäisyyspäivän aattona 5. joulukuuta.

Suomi viettää tänään itsenäisyytensä 101-vuotisjuhlaa. Päivää juhlistetaan tutuin perintein.

Valtakunnallinen lipunnosto järjestettiin aamulla Helsingin Tähtitorninmäellä, jossa juhlapuhujana oli eduskunnan puhemies Paula Risikko.

Puoliltapäivin Helsingin tuomiokirkossa pidetään ekumeeninen juhlajumalanpalvelus. Valtakunnallinen itsenäisyyspäivän paraati marssitaan Mikkelissä.

Päivä huipentuu illalla presidentin juhlavastaanottoon, jossa teemana on ympäristö.

Ympäristöteema näkyy, kuuluu ja maistuu Linnassa

Linnan juhlien Yhteinen ympäristömme -teema näkyy vieraslistalla, sillä presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio ovat kutsuneet Linnaan pieniä ja suuria ympäristötekoja tehneitä suomalaisia.

Illan kunniavieraita ovat veteraanit ja lotat, joita on kutsuttu tänä vuonna yhteensä noin 50, kun mukaan lasketaan heidän puolisonsa.

Ympäristöteeman kunniaksi Linnan juhlien kuuluisa booli on suurimmaksi osaksi valmistettu luomutuotteista, minkä vuoksi juoma ei ole yhtä makeaa kuin aiemmin. Lisäksi esimerkiksi tarjottava pienpanimo-olut on valmistettu hävikkileivästä. Myös ruokalistan tarjoilut on koottu pääosin kotimaisista raaka-aineista, lähiruokaa ja luomutuotteita suosien.

Vaikka tarjoiluihin on valittu aiempaa enemmän luomutuotteita, eivät juhlien kustannukset kasva merkittävästi. Presidentin kanslian viestintäpäällikkö Katri Makkosen mukaan budjetti on pysynyt vuodesta toiseen suunnilleen samalla tasolla, noin 200 000 eurossa.

Linna koristellaan tänä vuonna valkoisen ja vihreän sävyihin.

Illan aikana Linnassa työskentelee noin 300 työntekijää, joista osa tulee Rovaniemeltä asti.

Presidenttiparilla perinteinen aikataulu

Niinistö ja Haukio osallistuvat Suomen itsenäisyyden ekumeeniseen juhlajumalanpalvelukseen Tuomiokirkossa puoliltapäivin.

Puoli kuuden aikaan illalla Niinistö ja Haukio seuraavat ylioppilaiden soihtukulkuetta Presidentinlinnan parvekkeelta.

Median edustajat toivotetaan tervetulleeksi ennen itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton alkua, minkä jälkeen presidenttipari siirtyy tervehtimään kutsuvieraita kello seitsemäksi. Veteraanit ja lotat aloittavat kättelyn tuttuun tapaan.

Presidenttiparin ensimmäisen valssin on määrä pyörähtää käyntiin illalla hieman kello yhdeksän jälkeen. Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto päättyy noin varttia vaille yksitoista illalla.

Katkoksia liikenteessä

Itsenäisyyspäivän tapahtumat aiheuttavat poikkeuksia ja katkoksia liikenteeseen erityisesti Helsingissä. Poliisin mukaan muutoksia on luvassa puolestapäivästä puoleenyöhön asti. Yksityisautoilua kehotetaan välttämään Helsingin keskustassa.

Liikenteeseen on odotettavissa häiriöitä myös Mikkelin seudulla, kun paraatijoukot liikkuvat alueella.

Helsingissä liikennekatkoksia aiheutuu esimerkiksi ylioppilaiden soihtukulkueesta. Kulkue alkaa Hietaniemestä iltapäiväviideltä ja päättyy noin kuudelta Senaatintorille.

Itsenäisyyspäivän vastaanotto Presidentinlinnassa aiheuttaa muutoksia julkisen liikenteen reitteihin iltakuudesta lähtien.
Iltapäivälle ja illalle on ilmoitettu myös mielenosoituksia, jotka toteutuessaan aiheuttavat katkoksia tai estävät joksikin aikaa kokonaan ajoneuvoliikenteen Helsingin Taka-Töölössä ja Mannerheimintiellä.

Kolme suurempaa mielenosoitusta Helsingissä

Helsinkiin on odotettavissa kolme suurempaa mielenosoitusta. Ylikomisario Seppo Kujala kertoi aiemmin STT:lle, että Helsingissä järjestetään äärijärjestöjen 612-soihtukulkue Töölöntorilta Hietaniemen hautausmaalle, uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kulkue sekä äärioikeistoa vastustava mielenilmaus. Lisäksi poliisi oli saanut ilmoituksia pienemmistä kokoontumisista tai tapahtumista.

Pohjoismainen vastarintaliike on lakkautettu käräjä- ja hovioikeuden tuomioilla. Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Heikki Lausmaan mukaan uusnatsijärjestö saa järjestää mielenilmauksen viime vuoden tapaan, sillä tuomio ei ole lainvoimainen.

Lakkautustuomioon on haettu valituslupaa korkeimmalta oikeudelta (KKO).
STT–JOHANNA LATVALA, HETA HASSINEN, JECATERINA MANTSINEN

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE