Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

”Suomi mädättää omaa tulevaisuuttaan” – Ensikodin johtaja vaatii maahanmuuttajaäitien käännytyspäätösten välitöntä keskeyttämistä

Jari Soini
Tuomas Kurttila.

Helsingin ensikodin toiminnanjohtaja, entinen lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila vaatii, että lasten äitien käännyttämis- ja karkottamispäätökset Suomesta keskeytetään välittömästi.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Kurttila esittää huolen maahanmuuttajaäitien kohtelusta Suomessa.

Kurttilan mukaan Suomeen on syntymässä hyljeksittyjen ihmisten paarialuokka, joiden lapset ovat heitteillä.

”Ensikodissa olen joutunut todistamaan todeksi tilanteita, joissa suomea puhuvia, terveydenhuollon ammattilaiseksi opiskelevia, työhaluisia ja hyvän kiintymyssuhteen lapseensa omaavia yksinhuoltajaäitejä käännytetään ja karkotetaan Suomesta. Nämä äidit romahtavat, koska heitä kohdallaan yhteiskuntamme suunnalta epäinhimillisesti ja julmasti.” Kurttila toteaa tiedotteessaan.

Hänen mukaansa ongelmana on heikko lapsen edun ymmärrys lainsäädännön toimeenpanossa.

”Suomi mädättää omaa tulevaisuuttaan hylkäämällä Suomeen juurtuneet äidit ja heidän lapsensa”, Kurttila toteaa.

Jos ihminen saa oleskelulupahakemukseensa kielteisen päätöksen, hänelle tehdään Kurttilan mukaan käännyttämispäätös. Ihmiselle tehdään karkottamispäätös, jos hänellä on jo ollut oleskelulupa Suomeen, mutta hänelle ei myönnetä jatko-oleskelulupaa.

”Näiden äitien hyljeksitty asema näkyy heidän lastensa haavoittuvuudessa. Nämä äidit ajetaan tilanteeseen, jossa lapsen kiireellinen sijoitus tulee välttämättömyydeksi, koska äidiltä viedään sosiaaliset ja taloudelliset edellytykset vastata lapsen huoltajuudesta. Äidiltä kielletään työnteko ja hänelle annetaan elin- ja ruokakustannuksiin noin 10 euroa päivässä.”

Käytännössä äidit ajetaan Kurttilan mukaan ulos kodeistaan hätämajoitukseen, josta lastensuojelu on lähes velvoitettu sijoittamaan lapsen pois äidiltä.

”Vetoan päättäjiin kunnissa ja valtiolla. Toimikaa. Jokainen päivä me menetämme tämän maan elinvoimaa ja hyvinvointia”, Kurttila sanoo.

Vuonna 2020 Suomessa syntyi yli 6 700 lasta äideille, jotka olivat ulkomailla syntyneitä. Ulkomaalaistaustaisille äideille syntyneiden lasten määrä ja suhteellinen osuus kaikista lapsista ovat kasvaneet viime vuosina.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE