Politiikka
7.9.2024 13:14 ・ Päivitetty: 7.9.2024 13:14
Suomi taantuu – Dimitri Qvintus: poliitikkojen on aika lopettaa Suomen torkutus
Jos Suomi halutaan kasvuun, meillä pitää siirtyä sulle, mulle -ajattelusta Suomelle, suomalaisille -ajatteluun ja kokeilla parlamentaarista yhteistyötä, Dimitri Qvintus toteaa.
Edellinen tosin vaatii puolueilta ja poliitikoilta vakavaa omien totuuksien tarkastelua, Qvintus toteaa kirjoituksessaan. Hän on SDP:n puoluehallituksen jäsen ja puolueen ruotsinkielisen piirin puheenjohtaja sekä toiminut muun muassa kahden pääministerin erityisavustajana.
Qvintus pitää kasvun puutetta Suomea vaivaavana kroonisena sairautena, johon mikään hallituspohja ei ole löytänyt kunnollista lääkettä.
– Sama tarina on jatkunut jo vuodesta 2008. Suomen taloustilanne on järkyttävä ja kestämättömällä pohjalla. Olisi väärin väittää, että hallitukset – niiden väristä ja kokoonpanosta riippumatta – eivät olisi yrittäneet tervehdyttää taloutta tai saada aikaan kasvua.
Suomi on ampunut itseään jalkaan monta kertaa.
QVINTUS ei syytä Suomen tilanteesta Petteri Orpona, ei Sanna Marinia tai Antti Rinnettä eikä myöskään Juha Sipilää.
– Kasvusta kyllä puhutaan, mutta kasvutoimet ovat olleet hyvin pientä nappikauppaa. Ja mitä tulee EU-tason ratkaisuihin, Suomi on ollut eturivissä barrikadilla vastustamassa ”yhteisvelkaa”, vaikka sen yhteisvelkabarrikadin takana olisi minkälaiset kasvuprosentit hyvänsä. Olemme ampuneet itseämme liian monta kertaa jalkaan.
Qvintus muistuttaa, että jo viime eurovaaleissa jokainen poliitikko tiesi, että EU:ssa on täysin välttämätöntä ottaa yhteisvelkaa. Syynä olivat muun muassa Ukrainan sota, ilmastonmuutos ja vihreä siirtymä sekä eurooppalaisen puolustusteollisuuden tuotekehittely. Ja yhteisvelkaa myös otettiin vaalien jälkeen.
– Ehkä nyt olisi yhteistyön aika ja siksi ehdotan useamman hallituskauden mittaista parlamentaarista talouspoliittista ohjelmaa, jossa puolueet sitoutuvat talouden tervehdyttämiseen. Siis suomeksi sanottuna pelastusohjelmaa, Qvintus kirjoittaa.
KAIKKEIN helpoimpana – ja samalla Suomelle tuhoisimpana – ratkaisuna hän näkee jatkamisen kuten tähänkin, eli puolueet keskittyvät vaikeassa tilanteessa kettuilemaan toisilleen.
– Se on helpointa ja houkuttelevaa, koska se ei vaadi kompromisseja eikä yhteistyötä. Se ei vaadi oman absoluuttisen totuuden kriittistä tarkastelua. Uskon, että parlamentaarisen talouspoliittisen ohjelman vahvuutena on se, että puolueet pääsevät helpommin irti sekä seuraavien vaalien pelosta että omista pyhistä lehmistään.
– Kasvu on helppo sana puheissa, mutta käytännössä se vaatii vaikeita ja ennen kaikkea oikeita päätöksiä. Todellisuudessa kasvua ei ole Suomessa nähty ja se tarkoittaa laskevaa elintasoa. Ei tietenkään ole nähty, koska ei ole nähty myöskään kasvupolitiikkaa.
Kasvun keinoiksi, jos niistä yhteinen parlamentaarinen näkymys löytyisi, Qvintus listaa muun muassa yhteisöveron merkittävän alentamisen 15 prosenttiin uusien investointien osalta, listaamattomien osinkojen verotuksen uudistamisen investointeihin kannustavaan suuntaan, lupaprosessien murto-osaan vauhdittamisen sekä maahanmuuton moninkertaistamisen ja helpottamisen sekä selkeisiin parannuksiin työelämään ja tuottavuuteen, ei siis heikennyksiin.
– On helppo ennustaa jo etukäteen, että osa vastustaa kaikkea ja kaikki vastustavat osaa. Tai sitten Suomen politiikassa 16 vuoden torkuttaminen hiipuvan elintason, kasvavan velan ja puuttuvan kasvun muodossa loppuu.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.