Kotimaa
30.3.2023 08:14 ・ Päivitetty: 30.3.2023 08:14
Supo: Venäjä on uhka Suomen turvallisuudelle – ja ammattimainen valetehtailu pitäisi kriminalisoida
Supon mukaan Venäjän ammattivakoilijoita on saatu karkotettua Suomesta, mutta maan tiedustelupalveluiden asialla toimivat informaatiovaikuttajat aiheuttavat meille yhä riskejä.
Torstaina vuoden 2022 vuosikirjansa julkaissut Supo kertoo Venäjän Ukraina-hyökkäyksen lisänneen myös Suomessa turvallisuusviranomaisten työtä.
Olemme osa Ukrainaa auttavaa länsiliittoumaa, pian Naton jäsenkin, eli Venäjän näkökulmasta heidän vastustajiaan.
– Venäjä on uhka Suomen kansalliselle turvallisuudelle, etenkin siviiliyhteiskunnalle, Supon päällikkö Antti Pelttari kertoi tiedotustilaisuudessa.
Uhka ei rajoitu sotilaalliseen tiedusteluun, vaan venäläiset tekevät täällä siviilimaailmalle ikävyyksiä myös erilaisen verkkorikollisuuden, vahingoittamisen ja häiritsemisen kautta.
Supo kertoo tehneensä vastatoimia aktiivisesti koko sota-ajan, ja pystyneensä rajoittamaan Venäjän tiedustelupalveluiden toimintaa täällä.
VENÄJÄN henkilötiedustelun vahvuus tai toimintakyky Suomessa on vuoden 2022 aikana Supon arvion mukaan puolittunut. Rajojen sulkeminen on estänyt uusien vakoojien tuloa ja vanhojen kierrättämistä EU-maiden sisällä.
Lisää aiheesta
Diplomaattistatuksella Suomessa oleskelleita vakoilijoita on Pelttarin mukaan karkotettu ”kohtuullisen” paljon. Tarkkaa määrää Supo ei halua kertoa.
Koska vakoilu lähetystöjen ja edustustojen virkailijoiksi ilmoitettujen urkkijoiden kautta vähenee, Venäjä joutuu Supon mukaan naamioimaan agenteilleen muita peiterooleja.
– Tällaisia voivat olla toimittajat tai tutkijat, sanoo Pelttari.
Suomalaisiin vaikuttajiin ja asiantuntijoihin kohdistuva suora ihmisten tekemä tiedustelu on monissa tapauksissa edelleen tehokasta tai usein tarkempaa kuin persoonattomampi kybervakoilu.
LAINSÄÄDÄNNÖSSÄ on Ukrainan sodan aikana huomattu kansalliselle turvallisuudelle vaarallisia aukkoja, jotka Supon mielestä pitäisi seuraavan hallituksen aikana pikaisesti tukkia.
Suomessa ei monesta muusta maasta poiketen ole kriminalisoitu pelkkää vihamielisten ulkomaisten tiedustelupalveluiden auttamista.
Supo sanoo huolestuneensa vaaroista, jotka aiheutuvat Suomea vahingoittavien valeiden ammattimaisesta levittämisestä.
– Tietoinen yhteiskunnalliseen päätöksentekoon vaikuttaminen ja perättömän tiedon levittäminen pitäisi olla rangaistavaa silloin, kun tekijä toimii ulkomaisen tiedustelupalvelun laskuun, Antti Pelttari sanoi tiedotustilaisuudessa.
Supo ei erittele, miten tämä määriteltäisiin. Suorat GRU:n palkolliset on helpompi löytää, mutta mitä tehdä esimerkiksi ihmiselle, jolla on silkka ideologinen halu auttaa Venäjän hyökkäyssotaa?
PERINTEINEN terrorismin uhka ei ole hävinnyt Suomesta minnekään, vaikka päähuomio onkin ollut Venäjän toimissa.
Kotimainen äärioikeistolaisen terrorismin riski on Supon mukaan kasvussa.
Vuosikirjan mukaan yksittäiset äärioikeistolaiset ihmiset ja pienryhmät muodostavat ”huomionarvoisen terrorismin uhan” Suomessa.
Kohteena ovat Supon mukaan erityisesti etnisten ja uskonnollisten vähemmistöryhmien edustajat sekä ideologisiksi vastustajiksi koetut poliittiset toimijat. Poliittinen väkivalta ei siis ole poissuljettua meilläkään.
Äärivasemmistolaisen terrorismin uhka sen sijaan on Supon mukaan pysynyt vähäisenä, ja ääri-islamismin ennallaan.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Kotimaa
21.2.2023 15:02
Tiedustelulait: Ei tullut urkintaa eikä massavalvontaa – ei tosin terrorismin torjuntavoittojakaan
Kotimaa
27.1.2023 09:39
Suojelupoliisi teki viime vuonna aiempaa enemmän turvallisuusselvityksiä – ”Ilman Venäjän hyökkäyssotaa kasvu ei olisi ollut näin suurta”