Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Kotimaa

Suuressa Katiska-jutussa tulee tuomio tänään – kaksikkoa syytetään valtavan huumelastin tuomisesta Suomeen

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään tuomion Suomen suurimpiin kuuluvasta huumejutusta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Katiskana tunnetussa jutussa pääsyytettyjä ovat Niko Ranta-aho (kuvassa) ja liivijengi Cannonballin entinen johtaja Janne Tranberg.

Syyttäjien mukaan kaksikko johti Espanjasta käsin doping- ja huumausaineiden salakuljetusorganisaatiota, joka toi Suomeen muun muassa 17 kiloa kokaiinia ja yli 200 kiloa amfetamiinia. Poliisin esitutkinnan mukaan rikoshyöty nousi yli kymmeneen miljoonaan euroon.

Ranta-aho tunnusti viime vuonna suurimman osan syytteistään, muttei maininnut Tranbergia, joka on koko ajan kiistänyt oman väitetyn osuutensa vyyhtiin. Ranta-aho myös johdatti poliisit maastokätköille, joista löytyi kymmeniä kiloja huumeita.

Syyttäjät ovat kyseenalaistaneet Ranta-ahon tunnustuksen ja motiivit sen takana. Syyttäjien mukaan ei ole uskottavaa, että hän olisi yksin johtanut laajaa huumeiden maahantuonti- ja levitysorganisaatiota.

–  Ranta-aho on epäuskottavan korostetusti halunnut ottaa vastuuta ja antaa kuvaa (itsestään) organisaation ainoana johtajana. Tällaiseen määrään maahantuontia vaaditaan tietoa siitä, että kenelle ja miten tällaisia määriä saa ylipäänsä kaupaksi, syyttäjä Heli Vesaaja sanoi loppulausunnoissaan oikeudelle syyskuussa.

Syyttäjien mukaan Ranta-ahoon liitetyistä ihmisistä ainoastaan Tranbergilla oli tällainen levitysorganisaatio valmiina.

Tranbergin asianajaja: savuavaa asetta ei ole löytynyt.

Tranbergin puolustuksen mukaan syytteet ovat ylimalkaisia ja epämääräisiä eikä jutussa saatu näyttöä siitä, että Tranberg olisi ollut Ranta-ahon tekijäkumppani.

–  Syyttäjän mielestä ei ole epäselvää, että he toimivat yhdessä. Se on erittäin epäselvää. Pidän pikemminkin näytettynä, että Ranta-aho ei ole toiminut Tranbergin kanssa — savuavaa asetta ei ole löytynyt, Tranbergin asianajaja Jaakko Tuutti sanoi loppupuheenvuorossaan.

Ranta-ahon puolustus on katsonut, että oikeuden pitäisi rangaistusta määrätessään ottaa huomioon se, miten Ranta-aho on pyrkinyt selvittämään rikoksiaan sekä vähentämään niiden aiheuttamia haittoja.

–  Nämä (huume)määrät ovat niin isoja, että ilman lieventäviä perusteita (rangaistus) on se 13 vuotta — kun selvittäminen otetaan huomioon, katsomme, että seuraamuksen tulisi olla yhdeksän vuoden tienoilla, Ranta-ahon asianajaja Hannu Kaitaluoma sanoi loppulausunnossaan.

Ranta-aho on vangittu uusien rikosepäilyjen vuoksi.

Ranta-ahon ja Tranbergin lisäksi jutussa on kaikkiaan kymmeniä syytettyjä. Oikeudenkäynti alkoi alkuvuodesta viime vuonna ja kesti syksyyn asti.

Sittemmin Ranta-aho on vangittu uusien rikosepäilyjen vuoksi. Kahden törkeän huumausainerikoksen epäillään tapahtuneen viime vuoden elo-marraskuussa Helsingissä ja Vantaalla ja törkeän veropetoksen vuosina 2016–2020 Tampereella.

Ranta-aho oli Katiska-tutkinnan takia tutkintavankeudessa lähes vuoden, mutta vapautui viime vuoden kesäkuussa. Hänen epäillään siis syyllistyneen uusiin huumausainerikoksiin pian vapautumisensa jälkeen.

Ranta-ahon lisäksi uudessa tutkinnassa on useita muita epäiltyjä, joista osa on syytteessä myös Katiska-jutussa.

Katiska-vyyhti liittyy myös toiseen isoon huumejuttuun, jonka käsittely alkoi viime kuussa Helsingin käräjäoikeudessa. Poliisin mukaan Suomeen salakuljetettiin huumeita Hollannista kukka- ja huonekasvilastien seassa yli 20 miljoonan euron arvosta.

KRP on kertonut, että näin Suomeen tuotiin myös suuri osa Katiskan huumeista. KRP:n mukaan Katiskaan liittyneitä huumeita tuotiin kaksi isompaa erää ja asiakkaana toimi Ranta-aho.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Heikki Sihto

Politiikka
14.4.2021
Paavo Lipponen lataa kokoomuksesta Demokraatille: ”Kuin joukko peräkammarin poikia, peesaa perussuomalaisia, ajaa halpaa populismia”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE