Politiikka
16.9.2024 09:03 ・ Päivitetty: 16.9.2024 09:03
Svenska Dagbladet: Ruotsille päävastuu Pohjois-Suomeen sijoitettavasta Nato-joukosta
Ruotsi saa päävastuun Pohjois-Suomeen sijoitettavasta uudesta Nato-joukosta, kertoo Svenska Dagbladet -lehti useisiin puolustuslähteisiin viitaten. Lehden mukaan tämä merkitsee sitä, että pääosa joukosta ja sen komento ovat ruotsalaisilla. Lisäksi joukkoon kuulunee sotilaita myös muista Nato-maista.
Kyse on Naton niin kutsutusta eteentyönnetyistä maajoukoista (FLF, Forward Land Forces). Svenska Dagbladetin mukaan pohjoisen joukon tarkoituksena on antaa Suomelle mahdollisuus keskittyä paremmin maan eteläisempien alueiden puolustukseen.
- Jos Suomi olisi yksi, heidän pitäisi priorisoida Helsinkiä. Mutta muiden maiden, kuten Ruotsin, tuen avulla he voivat puolustaa myös pohjoista paremmin, sanoo yksi lähteistä Svenska Dagbladetille.
Ruotsalaislehden uutisesta kertoi aiemmin Ilta-Sanomat. Suomen ja Ruotsin hallitukset järjestävät tänään yhteiskokouksen Tukholmassa.
Ruotsin hallitus kertoi myöhään sunnuntai-iltana, että puolustusministerit Antti Häkkänen (kok.) ja Pål Jonson pitävät tänään kello 13 Suomen aikaa yhteisen lehdistötilaisuuden. Tiedotteen mukaan ministerit aikovat esitellä tietoja ”merkittävästä” uutisesta maiden puolustusyhteistyössä.
Svenska Dagbladetin mukaan Pohjois-Suomen Nato-joukon tarkka kokoonpano on vielä auki. Lehden lähteiden mukaan Ruotsi saattaa kuitenkin lähettää Suomeen 20-50 upseeria pysyvästi. Todennäköisesti ruotsalaisia tulee Suomeen Pohjois-Ruotsista, missä sotilaita on jo koulutettu vastaaviin olosuhteisiin.
SUOMEN ja Ruotsin hallitusten tämän päivän yhteistapaamisen tarkoituksena on tiivistää maiden välistä yhteistyötä entisestään. Vastaava kokous on järjestetty aiemmin Hämeenlinnassa Matti Vanhasen (kesk.) hallituskaudella vuonna 2009.
Hallitusten kokouksen jälkeen pääministerit Petteri Orpo (kok.) ja Ulf Kristersson osallistuvat iltapäivällä Ruotsin elinkeinoelämän järjestämään seminaariin. Ohjelmassa on myös pääministerien yhteinen lehdistötilaisuus.
Ministerit keskustelevat hallitusten kokouksessa Euroopan heikentyneestä turvallisuustilanteesta ja siihen vastaamisesta EU:ssa ja Natossa sekä Ukrainan vahvasta tukemisesta.
Esillä ovat myös Suomen ja Ruotsin syvempi yhteistyö rikoksentorjunnassa, siirtyminen fossiilivapaaseen energiaan, kilpailukyvyn parantaminen tutkimuksen ja innovaatioiden avulla, maiden välinen kulttuurivaihto sekä turismin edistäminen.
KOKOUKSEN päätteeksi maat antavat julkilausuman yhteistyön kehittämisestä.
- Suomi on Ruotsin läheisin yhteistyökumppani, eikä meillä ole minkään muun maan kanssa yhtä vahvoja historiallisia, kulttuurisia ja henkilökohtaisia siteitä. Suomi ja Ruotsi viettävät pian EU-jäsenyytensä 30-vuotisjuhlaa ja puolen vuoden ajan olemme molemmat olleet liittolaisia Natossa. Hallituskokous on tilaisuus vahvistaa maidemme välisiä yhteyksiä entisestään, sanoi pääministeri Kristersson Ruotsin hallituksen tiedotteessa.
Kullakin ministerillä on oman vastinparinsa kanssa myös erillistä ohjelmaa, kuten vierailuja oman toimialansa kohteisiin.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.