Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Syyriassa on akuutti humanitaarinen kriisi” – Kansalaisjärjestöt toivovat EU:lta ja Suomelta toimia Turkin hyökkäyksen pysäyttämiseksi

Turkin tukemia Syyrian kapinallisia Ras al-Ainin kaupungin liepeillä.

STT:n haastattelemat kansalaisjärjestöt toivovat Euroopan unionilta ja Suomelta EU:n puheenjohtajamaana ennen kaikkea sitä, että ne tekisivät kaikkensa Turkin toimien pysäyttämiseksi Syyriassa.

Turkki aloitti keskiviikkona sotilasoperaation kurdijoukkoja vastaan Pohjois-Syyriassa.

– Niin sanotun turvavyöhykkeen rakentamisessa on kyse toisen suvereenin valtion pinta-alan valloittamisesta. Jos kansainvälinen yhteisö ei kokonaisuudessaan reagoi, Turkilla ei ole minkäänlaista ongelmaa jatkaa sodankäyntiä tässä vaiheessa, sanoo Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi.

Turkki on jo pitkään halunnut estää kurdialueen synnyn Syyrian-vastaiselle rajalleen. Maa on sanonut luovansa alueelle “turvavyöhykkeen”, jonne on määrä palauttaa Syyrian pakolaisia.

Suomen Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen sanoo, että EU:lla on mahdollisuuksia vaikuttaa maailman suurimpana taloudellisena voimana kauppapoliittisin keinoin ja pakottein.

Löövin mukaan ennen kaikkea pitäisi nyt keskittyä siihen, miten Turkin toiminta vaikuttaa Syyriassa – ei ensisijaisesti siihen, miten Turkin toiminta vaikuttaa Euroopassa. Löövi sanoo, että Turkin toimet ovat aiheuttaneet sen, että ihmiset pakenevat tällä hetkellä Syyrian sisällä ja Syyriassa on akuutti humanitaarinen kriisi.

Löövin mukaan konfliktiin puuttumisen lisäksi EU:n pitäisi panostaa Syyrian humanitaariseen apuun ja Pohjois-Syyrian jälleenrakentamiseen. Punainen Risti ei ollut Löövin mukaan varautunut siihen, että Turkki painaa päälle näin isolla alueella.

Löövi toivoisikin EU:lta suurempaa tukea humanitaariseen toimintaan Syyriassa. Kansainvälinen Punainen Risti ja YK ovat toki saaneet kansainväliseltä yhteisöltä tukea, mutta se ei Löövin mukaan ole lainkaan tarvittavassa mittakaavassa.

– Suomi ja Euroopan maat ovat hyvin toimeentulevia ja pystyvät panostamaan enemmän, hän sanoo.

“Vastuunjakomekanismien kipukysymys täytyisi ratkaista mahdollisimman pian”

Pakolaisavun Lehtisen mukaan Turkin operaatio voi johtaa jopa 300 000 ihmisen pakoon Syyrian alueelta.

– EU:n tilanne on ollut viime vuosina sellainen, että vähemmän ihmisiä saapuu, mutta maailmalla pakolaismäärät ovat kasvaneet koko ajan.

Lehtinen muistuttaa, että EU:lta puuttuu edelleen vastuunjakomekanismi unionin sisäisiin siirtoihin, vaikka EU ja Suomi ovatkin varautuneet pakolaisten mahdolliseen tuloon paremmin kuin esimerkiksi vuonna 2015.

– Euroopan sisäisten vastuunjakomekanismien kipukysymys täytyisi ratkaista mahdollisimman pian. Monessa EU-maassa on hyvä valmius vastata pakolaisten määrän nousuun, mutta meillä on myös maita, joissa kehitys on ollut päinvastaista.
STT–Viivi Salminen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE