Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Syytökset lentelevät puolin ja toisin: evakuoitavia ja heidän pelastajiaan on tulitettu

AFP / LEHTIKUVA / ALEKSEY FILIPPOV

Venäjä ja Ukraina ovat syyttäneet toisiaan evakuoitavien ja heidän pelastajiensa tulittamisesta Kahovkan padon tuhoutumisesta aiheutuneen tulvan jälkeen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ukrainan viranomaiset ilmoittivat Venäjän iskeneen torstaina Hersonin kaupungin keskustaan. Yhdeksän ihmisen sanottiin haavoittuneen iskussa, mukaan lukien yhden poliisin ja kahden pelastusviranomaisen. Aiemmin Ukraina kertoi, että iskussa kuoli yksi ihminen. Herson sijaitsee Dneprjoen pohjoisrannalla.

Ukrainan poliisi kertoi lisäksi yhden ihmisen kuolleen Dneprjoen varrella sijaitsevassa kylässä Mykolajivin alueella sen jälkeen, kun tulvavesi oli noussut Kahovkan padon tuhoutumisen jälkeen.

Yhteensä tulvan alle olisi nyt kuollut kuusi ihmistä, sillä Venäjän miehityshallinto sanoi viiden ihmisen kuolleen padon tuhoutumisen jälkeen Venäjän miehittämällä Dneprjoen etelärannalla. Lisäksi 41 ihmistä on viety venäläisten mukaan tulvan vuoksi sairaalaan.

Venäjän miehityshallinnon edustajat sanoivat myös, että sen hallitsemalla Dneprjoen etelärannalla kaksi evakuoitavaa ihmistä oli kuollut Ukrainan joukkojen tulituksessa.

KAHOVKAN padon tuhoutumisesta aiheutunut Dneprjoen tulva on peittänyt alleen yli 600 neliökilometriä Hersonin alueesta Etelä-Ukrainassa. Asiasta kertoo Ukrainan hallussa olevan Hersonin alueen kuvernööri Oleksandr Prokudin sosiaalisessa mediassa.

Hänen mukaansa 600 neliökilometrin tulva-alueesta runsas 30 prosenttia on Ukrainan hallitsemalla alueella ja lähes 70 prosenttia Venäjän miehittämällä alueella. Hän sanoo, että tilanne Venäjän miehittämillä alueilla on erittäin vaikea.

Prokudin kertoo vedenpinnan nousseen keskimäärin yli 5,5 metriä. Ukraina on aiemmin kertonut tulvavesien peittäneen kymmeniä kyliä ja osan läheisestä Hersonin kaupungista.

Prokudinin mukaan evakuoinnit tulva-alueilta jatkuvat Venäjän tulituksesta huolimatta. Tulva-alueilta on Ukrainan mukaan evakuoitu lähes 2  000 ihmistä. Lisäksi monet ovat paenneet vapaaehtoisesti.

UKRAINAN presidentti Volodymyr Zelenskyi vieraili torstaina tulva-alueella Ukrainan hallitsemalla alueella Hersonissa.

-  Kävin Hersonissa paikalla, jossa ihmisiä evakuoidaan tulva-alueilta. Tehtävämme on suojella elämiä ja auttaa ihmisiä niin paljon kuin mahdollista. Kiitän pelastajia ja vapaaehtoisia. Kiitän kaikkia tähän työhön osallistuneita.

Hän arvosteli keskiviikkona ankarasti YK:ta ja Punaista Ristiä siitä, ettei Ukrainan tulva-alueelle ollut saatu avustusta Kahovkan padon tuhoutumisen jälkeen.

Zelenskyi kertoi olevansa järkyttynyt järjestöjen poissaolosta, koska ihmishenkien pelastamisen pitäisi olla niiden tehtävä.

VENÄJÄ väittää Haagissa YK:n alaiselle Kansainväliselle tuomioistuimelle (ICJ), että Ukraina olisi tuhonnut Kahovkan padon massiivisella tykistötulella. Ukraina puolestaan on syyttänyt Venäjää padon tuhoamisesta.

Lisäksi Venäjä väittää, että Ukraina olisi tahallaan nostanut Kahovkan tekojärven vedenkorkeutta kriittiselle tasolle.

Venäjää kuullaan tänään torstaina ICJ:ssä, sillä tuomioistuin aloitti toissa päivänä kuulemiset Ukrainan nostamassa kanteessa Venäjää vastaan.

Ukraina teki valituksen Venäjästä ICJ:hin vuonna 2017 eli jo ennen Venäjän laajamittaisen hyökkäyssodan alkamista Ukrainassa. Valitus koski Venäjän tukemien separatistien rahoittamista Itä-Ukrainassa ja Krimin tataarien kohtelua.

Ukrainaa kuultiin tiistaina, jolloin se linjasi Venäjän olevan terroristivaltio.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE