Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Syyttäjä: uhrien itku ja huuto on kuulunut selvästi kaikkialle – keskitysleirillä työskennellyt nainen tänään oikeudessa

LEHTIKUVA / AFP Christian Charisius

Natsi-Saksan keskitysleirillä sihteerinä työskennellyt Irmgard Furchner joutui tiistaina oikeuden eteen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Vuosina 1943-1945 Stutthofin keskitysleirin komentajan Paul Werner Hoppen sihteerinä työskennellyttä Furchneria syytetään avunannosta yli 11  000 ihmisen murhaan tai murhan yritykseen. Furchner oli tapahtumien aikaan 18- ja 19-vuotias, minkä vuoksi syytteet käsitellään nuorisotuomioistuimessa.

Puolassa Gdanskin kaupungin lähistöllä sijainneella keskitysleirillä surmattiin syytekirjelmän mukaan kaikkiaan noin 65  000 ihmistä.

Furchner on viimeisen vuosikymmenen ajalta ensimmäinen nainen, joka joutuu vastaamaan Natsi-Saksan aikaisista rikoksista. Oikeudenkäynnin piti alun perin alkaa 30. syyskuuta, mutta 96-vuotias Furchner jätti tuolloin saapumatta Itzehoen kaupungin oikeustalolle.

Ennen oikeudenkäynnin alkua nainen oli lähettänyt tuomarille kirjeen, jossa hän sanoi, ettei halua saapua henkilökohtaisesti oikeuden eteen.

Poliisi nappasi karkuteille lähteneen naisen 60 kilometriä kaakkoon sijaitsevasta Hampurin kaupungista samana iltapäivänä. Syytetty onnistui pakoilemana poliisia useamman tunnin ajan. Mediatietojen mukaan karkuri on joutunut tämän jälkeen käyttämään sähköistä valvontalaitetta.

Kansainvälisen Auschwitz-komitean varapuheenjohtajan Christoph Heubnerin mukaan oikeuden pakoilu osoitti sekä uhrien että lain halveksuntaa.

93-vuotias Dey sai kahden vuoden ehdollisen tuomion heinäkuussa.

Tiistaina oikeuskäsittelyyn pyörätuolissa saapunut Furchner oli peittänyt päänsä vaalealla, kukkakuvioisella huivilla sekä valkoisella kasvomaskilla.

Syyttäjän mukaan Furchner hoiti keskitysleirin komentajan Hoppen sihteerinä työskennellessään tämän kirjeenvaihtoa sekä kirjoitti puhtaaksi saneluita. Pakkosiirtoja ja teloituksia koskevat käskyt puhtaaksi kirjoittanut sihteeri ei syyttäjän mukaan ole voinut välttyä tiedolta keskitysleirin tapahtumista, kuten esimerkiksi joukkoteloituksista.

Lisäksi uhrien itku ja huuto leirin kaasukammioista on kuulunut syyttäjän mukaan selvästi kaikkialle keskitysleiriin.

Samoihin aikoihin kun Furchner pakoili oikeudenkäyntiään, vastasi toinen hyvin iäkäs syytetty, 100-vuotias Josef Schuetz oikeudenkäynnissä syytteisiin avunannosta 3  518 keskitysleirivangin murhaan Sachsenhausenissa. Syytteet kiistävät Schuetz sekä Furchner ovat vanhimpia Natsi-Saksan ajan rikoksista syytteeseen joutuneita.

Syyttäjät selvittelevät parhaillaan myös kahdeksaa muuta Natsi-Saksan aikaista rikosta.

Viime vuosina useampia tapauksia on jouduttu hylkäämään sen vuoksi, että seitsemänkymmentäkuusi vuotta sitten päättyneen toisen maailmansodan aikaisista rikoksista syytetyt ovat joko liian huonossa kunnossa tai jo kuolleet. Viimeisin tuomion saanut on entinen SS-joukkojen vartija Bruno Dey. 93-vuotias Dey sai kahden vuoden ehdollisen tuomion heinäkuussa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE