Politiikka
9.1.2019 11:46 ・ Päivitetty: 9.1.2019 13:38
Taas shokkihoitoa: Hallitus uhkaa nostaa paljon sairastavien asiakasmaksuja useilla sadoilla euroilla – “683 euron maksukatto on kohtuuttoman korkea”
Hallituksen esitys asiakasmaksulain uudistamiseksi uhkaa nostaa paljon palveluita käyttävien terveyskeskusmaksuja jopa useilla sadoilla euroilla vuodessa, kertoi Uutissuomalainen tänään.
Käytännössä maksut nousisivat Uutissuomalaisen mukaan erityisesti vanhuksilla, koska he käyttävät paljon terveyskeskuspalveluita. Aiemmin asiakas on maksanut esimerkiksi lääkärikäynneistä enintään kolmesta käyntikerrasta yhteensä enintään 61,80 euroa vuodessa (á 20,60), mutta jatkossa, jos käyntejä tulee paljon, niistä pitää maksaa maksukaton täyttymiseen 683 euroon saakka.
Terveydenhuollon maksukattoa kerryttäisivät jatkossa myös suun terveydenhuollon, tilapäisen kotisairaanhoidon ja kotisairaalan ja ensihoitopalvelun maksut sekä toimeentulotuesta maksetut maksut.
Yli 200 sosiaali- ja terveysjärjestön kattojärjestö Sosten erityisasiantuntija Anne Perälahti sanoo, että heidän lähtökohtansa on ollut se, että terveyskeskusmaksuista luovuttaisiin kokonaan. Sosten suosituksissa asiakasmaksujen uudistamisesta huomautettiin, että maksuista luopuminen kaventaisi hyvinvointi- ja terveyseroja ja toisi pitkällä aikavälillä säästöjä raskaampien ja kalliimpien palvelujen käytön vähentyessä. Sosten mukaan asiakasmaksuista on luovuttava tai niitä on alennettava, jos ne aiheuttavat toimeentulotuen tarvetta.
Vuonna 2016 avohoidon lääkäritoiminnan menot olivat yhteensä 746 miljoonaa, josta kotitaloudet rahoittivat noin 9 prosenttia, 67,6 miljoonaa euroa. Asiakasmaksuista saatava rahoitusosuus on pieni suhteessa maksujen perinnästä aiheutuviin hallinnollisiin kuluihin. Esimerkiksi Helsingissä hallinnolliset kulut veivät vuonna 2012 lääkärivastaanottomaksuista kertyneistä tuotoista runsaan neljänneksen. Helsinki päätti vuonna 2013 luopua terveyskeskusmaksuista.
Perälahti oli mukana uudistusta valmistelleessa työryhmässä tuomassa mukana nimenomaan asiakasnäkökulmaa.
– Ministeriössä ja työryhmässä esitystä perusteltiin niin, että maksukaton pitäisi suojata kohtuuttomilta maksuilta, mutta me näemme, että maksukatto on kohtuuttoman korkea. Kyllähän siitä tulee selvästi lisäkustannuksia niille ihmisille, joilla terveyskeskuskäyntejä on paljon, Perälahti sanoo Demokraatille.
Lisää aiheesta
Perälahti ottaa esille myös sairaanhoitajakäyntien maksut, joita peritään hänen mukaansa tällä hetkellä vaihtelevasti.
– Siitä ei ole minkäänlaisia säädöksiä, ja nyt siitäkin ovat tulossa säädökset, joiden mukaan maksu olisi 11, 40€ käynnistä. Varmasti tämä kannustaa maakuntiakin ottamaan sairaanhoitajakäyntimaksut käyttöön.
Asiakasmaksuista saatava taloudellinen tuotto ei ole Perälahden mukaan järkevässä suhteessa hyötyyn, etenkin kun hallinnolliset kulut otetaan huomioon.
– Paljon sairastavien näkökulmasta tilanne tulee selvästi heikentymään. Maksuja ei pitäisi lähtökohtaisestikaan lähteä perimään, koska ne ovat pienituloisia ja paljon sairastavia ne ihmiset, jotka terveyskeskusmaksuja maksavat.
Perälahti sanoo myös, että Sostessa toivottiin enemmän vaikutusarvioita uudistuksesta, esimerkiksi siitä, kuinka paljon on ihmisiä, joiden maksut tulevat nousemaan. Arviolta noin 1 miljoonaa käyntiä elin noin viidennes kaikista terveyskeskuslääkärikäynneistä ylittää kolmen käyntikerran välikaton.
– Kyllähän heitä on paljon, kun miettii kroonisia ja pitkäaikaissairauksia, jotka vaativat paljon seurantaa ja käyntejä. Tarkkaa asiakasmäärää en osaa sanoa, koska tilastoista ei ole saatavilla tätä tietoa.
Perälahden mukaan mahdollisen uudistuksen häviäjiä ovat ne juuri he, jotka käyvät terveyskeskuksessa enemmän kuin kaksi tai kolme kertaa vuodessa. He ovat usein pitkäaikaissairaita ja ikäihmisiä.
– Häviäjiä ovat lisäksi sairaanhoitajalla käyvät, vaikka laissa säädetäänkin, että ns. ennaltaehkäisevistä käynneistä ei peritä maksua. Siinäkin varmaan kunnilla tulee olemaan erilaisia käytäntöjä, koska säädös ei määrittele selkeästi, mikä on ennaltaehkäisevä käynti ja mikä ei. Tällä hetkellä noin 40 prosenttia kunnista perii hoitajakäyntimaksuja.
Perälahti muistuttaa, että jo nyt toimeentulotuella maksetaan terveydenhuollon asiakasmaksuja runsaasti.
– Lisäksi vuositasolla menee ulosottoon runsas 65 000 terveyskeskusmaksua. Yhteensä ulosottoon joutui 355 000 asiakasmaksua. Kun ihmiset tulevat tilanteeseen, ettei ole varaa maksaa edes kahdenkympin käyntejä, joudutaan kääntymään toimeentulotuen piiriin, mikä taas lisää toimeentulotukiriippuvuutta. Lisäksi perintään menevät laskut kasautuvat ajan saatossa, mistä syntyy taloudellista ongelmaa pidemmäksikin aikaa, kun ihminen joutuu perintätoimiin tai ottamaan pikavippejä.
Laki asiakasmaksuista tulisi voimaan vuoden 2021 alusta. Eduskunta käy lakiesityksestä lähetekeskustelua tänään keskiviikkona.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) kommentoi asiaa aamupäivällä Twitter-tilillään.
“Moni pitkäaikaissairas tai vanhus joutuu käyttämään terveyspalveluita paljon, kun sairautta ensin etsitään, sitten etsitään oikeaa lääkitystä ja hoitotasapainoa. #maksukattoja pitäisi yhdistää heitä auttaaksemme. Nyt puretaan kuitenkin välikattokin.”
Juttuun täsmennetty ulosottoa koskevia lukuja.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.