Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Tähän ei kyennyt edes Esko Aho” – SDP vetosi keskustajohtoiseen hallitukseen: Vielä on aikaa muuttaa suuntaa

SDP:stä vedottiin ennen kaikkea keskustaan ja pääministeri Juha Sipilään, että tuoreen Sosten selvityksenkin osoittama eriarvoistumiskehitys katkaistaisiin.

Valtiopäivien avajaiskeskustelussa hallitus antoi kehuja itselleen siitä, miten Suomen talous nousee ja työllisyyys kohenee. Oppositiosta taasen kiinnitettiin huomiota siihen, kuka hallituksen politiikasta hyötyy. Myös perhevapaauudistuksen keskeyttäminen nostatti oppositiossa tyrmistystä.

Hallituksen puolelta ennakoitiin myös jo ensi viikkoa, jolloin tiedustelulait tulevat eduskunnan suureen saaliin.

– Tämä on liian tärkeä hanke, että tämä väärinymmärrettäisiin, oikeusministeri Antti Häkkänen totesi ja vetosi, että tiedustelulakeja valmisteltaisiin eduskunnassa hyvässä yhteisymmärryksessä.

Sosiaali- ja terveysalan järjestöjen katto-organisaatio Soste julkaisi tänään tietoja, jotka osoittavat, että nimenomaan tällä hallituskaudella Suomessa on tapahtunut käänne eriarvoisuutta lisäävään suuntaan.

– Kun hallitusohjelma julkaistiin THL arvioi sen ja totesi, että tämä hallitus tuhoaa sen perinnön, joka edelliseltä hallitukselta jäi liittyen eriarvoisuuskehitykseen ja tuloerojen kasvuun. Ja se on tapahtunut käytännössä. Tänään on julkaistu selvitys, jossa kerrotaan, että tuloerot ovat kääntyneet kasvuun. Työttömät, lapsiperheet ja opiskelijat ovat kärsineet, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi.

– Tämä on se fakta, mitä varten täältä on joka vuosi tarjottu vaihtoehtoa hallitukselle, jolla olisi korjattu hallituksen eriarvoistavan politiikan ikäviä piirteitä, hän jatkoi.

”Tällä hallituspohjalla suomalaisia perhevapaita ei pystytä uudistamaan.”

Rinne totesi, että on erittäin ikävä asia, kun hallitus luopui perhevapaauudistuksen eteenpäinviemisestä.

– Palkkatasa-arvo, isien oikeus lapsiin, äitien oikeus tasa-arvoiseen työelämään olisivat olleet niitä asioita, joita olisi voinut viedä eteenpäin. Ideologisista syistä, että voineet lähteä kehittämään työelämän tasa-arvoa. Köyhyyttä ja eriarvoisuutta ei voi ratkaista ilman resursseja, Rinne sanoi ja vaati hallitukselta suunnanmuutosta.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman summasi johtopäätöksen olevan, että tällä hallituspohjalla suomalaisia perhevapaita ei pystytä uudistamaan.

– Siihen tarvitaan toisia päättäjiä, Lindtman sanoi.

”Kokoomus vaati parlamentaarista työryhmää perhevapaiden uudistamiseksi.”

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) kuvasi, miten odotukset olivat korkealla, kun ilmeisesti ensi kertaa historiassa hallitukseen tuli perheministeri.

– Ajattelin, että nyt lähtee tapahtumaan. Sen takia täytyy sanoa, että kyllä hämmästyksen sormi meni ihmetyksen suuhun, kun hallitus perheministerin johdolla ilmoitti, ettei perhevapaille tehdä yhtään mitään. Tämän jälkeen seuraavaksi hämmästyin vähintään yhtä paljon, kun pääministeri Sipilä tuli sanomaan, että nyt hanskat muuten tippuvat ja emme tee tälle asialle tämän ministerityöryhmän epäonnistuneen työn jälkeen yhtään mitään.

– Tämä hallitus siirtää yli vuosi ennen vaaleja tämänkin uudistuksen seuraavalle hallitukselle. Edellinen hallitus sentään jaksoi tehdä työtä vaalivuotta edeltävän vuoden loppuun, Heinäluoma hämmästeli.

Keskustelussa kokoomuksen kansanedustaja Sofia Vikman vaati parlamentaarista työryhmää perhevapaauudistuksen ratkaisemiksi. Pääministeri Juha Sipilä ei vastannut asiaan keskustelun aikana.

”Te teette tässä historiaa.”

Kansanedustaja Pia Viitanen (sd.) huomautti, että Suomessa ollaan tilanteessa, jossa keskustavetoinen hallitus leikkaa eläkkeitä ja perusturvaa.

– Tähän ei kyennyt edes Esko Aho. Te teette tässä historiaa. Teidän uudistuspolitiikkanne on raakaa leikkauspolitiikkaa.

Viitanen viittasi keskustan ryhmäpuheenvuoroon, jossa hän sanoi kuulleensa pienen toivonpilkahduksen.

– Olin kuulevinani, että sanottiin, että tulevaisuudessa perusturvaa voitaisiin kenties parantaa. Ryhmäpuheenjohtaja jopa epäili, että voisiko tälläkin kaudella siihen mennä… aiotteko nyt löytää sen sydämen ja ottaa kopin tästä ajatuksesta … Te olette tähän mennessä leikanneet perusturvaa ja eläkkeitä, opiskelijoilta ja työttömiltä, voisitteko nyt tässä hieman peruuttaa ja kääntää suuntaa, Viitanen jatkoi.

Zyskowicz: Paremmat edellytykset tulonsiirtoihin.

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz puolustautui todeten, että työllisyys paranee lähes historiallista vauhtia.

– Kymmenettuhannet perheet ovat tätä kautta voineet nousta pienituloisuudesta ja köyhyydestä jonkin verran parempaan taloustilanteeseen. Samalla myös julkinen talous vahvistuu, joka tarkoittaa sitä, että on entistä paremmat edellytykset pitää kiinni julkisista palveluista ja sosiaalisista tulonsiirroista.

– Edustaja Rinne, jopa ystävänpäivänä on pakko sanoa, että kun te tässä tilanteessa vaaditte halituksen politiikan suunnanmuutosta, se on melkein yhtä älytön vaatimus, kuin se kun te vaaditte viime vappupuheessa hallituksen eroa. Tulokset puhuvat puolestaan ja ne ovat täysin kiistattomia, Zyskowicz sanoi.

Keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni sanoi, että eduskunnassa on kolme vuotta haukuttu, että kaikki on mennyt päin seiniä.

– Nyt havaitaan, että tavoitteita ollaan saavuttamassa. Työllisyysaste on kohonnut korkeimilleen 27 vuoteen.

Hän sanoi, että olisi toivonut Sosten raportin huomioineen myös työllisyyden muutokset. Kaikista köyhimmistä Kulmuni totesi keskustavetoista hallitusta kehuen, että takuueläkeläiset saavat tällä hetkellä 25 euroa enemmän rahaa kuin koskaan.

Rinne: Tästä on kyse.

Antti Rinne totesi, että kaikki pitävät hyvänä, että työllisyys ja talous kasvavat.

– Kysymys on nyt eriarvoistumiskehityksen kääntämisestä, Rinne sanoi.

Hän totesi, että työtön, joka on menettänyt tuhansia euroja ja eläkeläiset ja opiskelijat jotka ovat menettäneet hallituksen toimesta satoja euroja eivät koe toimintaa oikeudenmukaiseksi.

– Tätä politiikkaa olemme halunneet korjattavaksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE