Kotimaa
1.1.2025 10:32 ・ Päivitetty: 1.1.2025 10:32
Tähän maahan suomalaiset muuttavat mieluiten – tai ainakin eniten
Ruotsi on ulkomaista ylivoimaisesti suosituin muuttokohde suomalaisille, vaikka sen suosio onkin hiipunut tällä vuosikymmenellä.
Vuonna 2023 Ruotsiin muutti runsaat 1 700 ja toiseksi suosituimpaan pohjoismaahan Norjaan runsaat 400 Suomen kansalaista.
Ruotsiin muuttaminen on kuitenkin vähentynyt merkittävästi 2020-luvulla, kertoo Pohjoismaiden ministerineuvoston Info Pohjola -neuvontapalvelun projektinjohtaja Heli Mäkipää.
- Ainakin yksi merkittävä syy on koronapandemian myötä otettu digiloikka: ihmiset pystyvät tekemään töitä etänä joko kotona tai työpaikan sivukonttorilla, jolloin työn ottaminen Ruotsista ei automaattisesti tarkoita muuttoa. Ruotsissa saatetaan olla esimerkiksi 2-3 päivää viikossa ja loppuaika kotona, jolloin vakituinen osoite pysyy Suomessa, Mäkipää kuvailee.
Siirtolaisuusinstituutin projektipäällikkö Magnus Enlund kertoo, että kiinnostus muita Euroopan maita kohtaan on noussut suomalaisten parissa samaan aikaan, kun Ruotsin hohto on hiipunut. Enlundin mukaan vielä vuonna 2000 kaikista suomalaisista maastamuuttajista 30 prosenttia muutti Ruotsiin, kun nykyään vastaava prosenttiluku on enää 15.
- Moni valitsee muuttomaan paremman palkan ja parempien uramahdollisuuksien perusteella. Esimerkiksi Saksa ja Sveitsi ovat suosittuja muuttokohteita, Enlund sanoo.
VALTAOSA Ruotsiin muuttavista suomalaisista on Mäkipään mukaan 15-24-vuotiaita.
- Mielenkiintoista on myös se, että ainakin vielä vuonna 2015 suurin osa muutti Ruotsiin työttömänä. Lähtijät ovat pääosin niin nuoria, että moni todennäköisesti muuttaa Ruotsiin nimenomaan opintojen perässä, eikä heitä silloin tilastoida minkään alan työntekijöiksi, Mäkipää arvioi.
Pelkästään miesten parissa korostuu työuransa alkutaipaleella oleva 24-34 -vuotiaiden ikäluokka. Ylipäätään Ruotsiin muuttaa suurin piirtein saman verran naisia ja miehiä.
Mäkipään mukaan vuonna 2015 suurin osa Ruotsiin muuttaneista miehistä työllistyi teollisuus- tai liikennealoille ja valtaosa naisista koulutus- tai terveydenhuoltoaloille.
- En osaa sanoa, onko tilanne sittemmin muuttunut, mutta ainakin täällä Info Pohjola -neuvontapalvelussa Ruotsiin muuttamista koskevia kyselyitä tulee naisten osalta eniten koulutus- ja terveydenhuoltoaloista, kun taas miesten osalta on viime vuosina korostunut rakennusala.
TYYPILLINEN SYY Ruotsiin lähdöllä on työn ja opintojen lisäksi rakkaus.
Muuttoajatuksiin voi vaikuttaa lisäksi taloudellinen tilanne. Mäkipää kertoo, että Pohjoismaiden välillä muutetaan usein sellaiseen maahan, jossa taloudellinen tilanne näyttää paremmalta kuin kotimaassa.
- Suomesta muutetaan paljon Ruotsiin, mutta esimerkiksi ruotsalaiset suosivat mieluummin Norjaa ja Tanskaa – vaikkakin ruotsalaisten muutto Suomeen on lisääntynyt viime vuosina, Mäkipää huomauttaa.
Mäkipään mukaan suomalaiset muuttavat Ruotsiin selvästi eniten länsirannikolta ja Etelä-Suomesta ja merkittävästi vähemmän Itä-Suomesta. Moni myös muuttaa nimenomaan Ruotsin itäosiin, lähelle Suomen rajaa.
Enlundin mukaan suomalaiset muuttajat suosivat usein Ruotsin yliopistokaupunkeja, kuten Tukholmaa ja Göteborgia.
Teksti: STT / Janita Virtanen
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.