Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Teatteri ja Tanssi

”Taiteella ja teatterilla on tärkeä rooli koronapandemian jälkihoidossa” – Työväen näyttämöiden liitto juhli 100-vuotista taivaltaan

Jukka-Pekka Flander

Työväen näyttämöiden liiton (TNL) 100-vuotisjuhlassa Kotkassa lauantaina puhunut kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) nosti puheessaan esiin TNL:n ja kaikkien työväenteatterien tärkeän historian sekä sen, miten näyttämötaiteella on kuvattu ja sanoitettu yhteiskunnallisia ongelmia.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Työväenteatterit ovat kokeneet näiden sadan vuoden aikana monia kriisejä ja haasteita, kahdesta sodasta Lapuan liikkeeseen. Satavuotisjuhlaa vietetään koronan varjostamassa ajassa, mikä on myös dramaattista, Filatov sanoi.

– Kun pandemia saapui Suomeen juuri taiteilijat ja kulttuuriväki ottivat koronashokin ensimmäisenä vastaan, vapaaehtoisesti ja empimättä. Teatterit sulkivat ovensa, konsertteja peruttiin ja näyttelyt hiljenivät. Tämä jo ennen kuin valtiovalta kielsi väkimäärältään suuret tilaisuudet, Filatov kertasi.

– Samaan aikaan syntyi digitaaliseen maailmaan esityksiä. Streamausta, liveä ja tallennetta. Kulttuuri ei kadonnut, vaikka taidepaikat hiljenivät. Syntyi uusi tapa. Korona-ajan tapa. Mutta ei se korvaa aitoa teatteria. Ruudun kautta ei voi katsoa ihmistä silmästä silmään.

Filatov sanoi puheessaan, että nyt on löydettävä tapa toimia koronan jälkiaallokossa. Hän on hyvillään siitä, että perjantaina saatiin jo ”kaksi pientä syntymäpäivälahjaa”.

– Toinen on koronapassi, joka mahdollistaa teatterin toiminnan, jos pandemia pahenee tai kohtaamme uusia. Se ei ole täydellinen, mutta se antaa mahdollisuuksia. Toinen on sopimus siitä, että veikkauksen tulojen alenema kompensoidaan vielä ensi vuonna täysimääräisesti. Samalla rakennetaan kestävää ratkaisua rahoitukseen.

Tämä on Filatovin mukaan tärkeää, koska kulttuuri auttaa meitä väestönä selviytymään kriiseistä.

– Taiteella ja teatterilla on tärkeä rooli koronapandemian jälkihoidossa, hän sanoi.

– Sanotaan, että vesi vanhin voitehista. Entäpä jos se onkin taide ja teatteri, joka auttaa vaikeina aikoina käsittelemään ahdistusta, analysoimaan tapahtunutta, luomaan uutta ja tuomaan toivoa. Jospa se onkin teatteri, joka auttaa meitä käsittelemään maailman isoja mahdollisuuksia ja viheliäisiä, ahdistaviakin ongelmia, Filatov sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE