Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Tällainen on Ranskan uusi äärioikeistotähti: Jordan Bardella teki TikTokin kautta Kansallisesta liittoumasta nuorisoliikkeen

Lehtikuva / AFP
Vaatimatonta taustaansa "eliittejä" vastaan korostava Jordan Bardella on someajan poliitikko.

Jordan Bardellan johdolla ääriajattelusta tuli salonkikelpoista Ranskassa. Seuraavaksi 28-vuotiaasta Tiktok-tähdestä voi tulla maansa pääministeri.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Puoluejohtaja 28-vuotias Jordan Bardella on julkkis, joka villitsee nuoria ranskalaisia ympäri maata. Hurmaantuneet kannattajat jonottavat “hottis-Jordanilta” selfieitä, Tiktokissa nuorella miehellä on 1,2 miljoonaa seuraajaa.

Bardella ei kuitenkaan ole poptähti, vaan eurovaaleissa murskavoiton saaneen äärioikeistolaisen Kansallisen liittouman puheenjohtaja.

Puolue keräsi vaaleissa yli 31 prosenttia äänistä, mikä on puolueelle ennätys. Presidentti Emmanuel Macronin Renessanssi-puolueen kannatus jäi sen sijaan alle 15 prosenttiin.

Vaalituloksen seurauksena Macron hajotti maan parlamentin eli kansalliskokouksen jo vaali-iltana. Ennenaikaiset parlamenttivaalit pidetään kesäkuun lopussa.

Bardellasta voikin heinäkuussa tulla Ranskan kaikkien aikojen nuorin pääministeri.

VAATIMATTOMISTA oloista tuleva Bardella nousi Kansallisen liittouman johtoon vain 27-vuotiaana vuonna 2022. Puolueeseen hän liittyi jo 16-vuotiaana.

Lisää aiheesta

Koulutukseltaan Bardella on ylioppilas. Maantieteen opinnot Sorbonne-yliopistossa jäivät kesken, kun politiikka vei.

-  Viime aikoina olemme nähneet paljon esimerkkejä Bardellan kaltaisista jo pitkään politiikassa vaikuttaneista henkilöistä, jotka yhtäkkiä nousevat rakettimaisesti suosioon. Tällöin kaikki huomio keskittyy heihin. Ilmiö liittyy yleisesti politiikan henkilöitymiseen, Montrealin yliopistossa väitöskirjaa tekevä ranskalainen Julien Robin toteaa STT:lle puhelimitse.

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Iro Särkän mukaan Bardella on täyttänyt eräänlaisen valtatyhjiön ranskalaisessa politiikassa.

-  Bardellan nousuun liittyy myös se, että Macronin kannatus on niin alamaissa. Ranskalaiset etsivät tällä hetkellä uutta suuntaa.

Bardella korostaa mielellään taustaansa maahanmuuttajan lapsena, “75-prosenttisesti italialaisena”, ja kertoo kokeneensa nuoruudessaan väkivaltaa ja turvattomuutta.

“Hän tavallaan edustaa vähempiosaista Ranskaa, ja hänellä on maahanmuuttajataustaisia juuria, kuten suurella osalla ranskalaisista.”

-  Macron edustaa hyvin koulutettua, elitististä Ranskaa, johon suuri osa kansalaisista ei pysty samaistumaan. Bardella taas on kasvanut huonompiosaisissa Pariisin lähiössä, vaikka hän onkin toisaalta ollut siellä se hyväosainen. Hän tavallaan edustaa vähempiosaista Ranskaa, ja hänellä on maahanmuuttajataustaisia juuria, kuten suurella osalla ranskalaisista, Särkkä pohtii.

Puolueen ex-puheenjohtaja Marine Le Pen oivalsi jo varhain Bardellan tarinan potentiaalin. Hän on käyttänyt paljon aikaa ja resursseja tämän kouluttamiseen, kertoo toimittaja Pierre-Stéphanie Fort radiokanava France Culturen haastattelussa.

Voisikin sanoa, että Jordan Bardella on täysin puolueensa tuotos.

KANSALLINEN liittouma on nyt onnistunut vakuuttamaan aiempaa enemmän myös nuoria äänestäjiä etenkin sosiaalisessa mediassa. Bardellan kampanja on ollut ilmiömäinen erityisesti Tiktokissa.

Julien Robinin mukaan Bardellan kyky viestiä selkeästi selittää osaltaan poliitikon suosiota.

-  Hän on taitava viestijä, niin verbaalisesti kuin ei-verbaalisesti. Bardellan viesti on sekä helposti ymmärrettävä ja saavutettava että tehokas, Robin pohtii.

Ranskalaisen Sciences Po -yliopiston CEVIPOF-tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Gilles Ivaldin mukaan Bardellan nuori ikä on ehdoton etu. Marine Le Penillä on takanaan jo reilusti yli kymmenen vuotta puolueen johdossa, kun taas Bardella edustaa uutta sukupolvea.

-  Erityisen merkittävää on se, että häneen henkilöityy puolueen kaksoisstrategia: yhtäältä radikaalius maahanmuuttoon ja turvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä, toisaalta äärioikeistoon yhdistettävien piirteiden häivyttäminen, Ivaldi kommentoi STT:lle sähköpostitse.

Ulkopoliittisen instituutin Iro Särkän mukaan Bardella on pyrkinyt etäännyttämään Kansallista liittoumaa puolueen perustajiin kuuluvan Marine Le Penin isän Jean-Marie Le Penin rasistisista ja juutalaisvastaisista kannoista.

MUUT PUOLUEET ovat arvostelleet Bardellan poleemista tyyliä ja ajoittaista kompurointia yksinkertaisissakin vaalikysymyksissä.

Oikeistolaisten Republikaanien ehdokas Francois-Xavier Bellamy kutsui Kansallisen liittouman eurovaalikampanjaa “värittömäksi ja hajuttomaksi”, joka “ei ole synnyttänyt yhtään uutta ideaa”.

Tämä ei kuitenkaan haitannut vaalivoittoa.

Julien Robinin mukaan Bardellan tarjoama visio onkin melko epämääräinen.

-  Voi pohtia, kumpi on äänestäjille loppupeleissä tärkeämpää, poliittisen viestin muoto vai sisältö. Toki “Ranska ranskalaisille” -ajatus on yksi selkeä, koko kampanjan läpileikkaava ajatus, Robin sanoo.

Iro Särkkä kuitenkin korostaa, että Bardella on myös onnistunut koskettamaan äänestäjiä korostamalla tiettyjä heille läheisiä teemoja.

-  Bardella on pystynyt sanoittamaan ranskalaista yhteiskuntaa kuohuttavia asioita, kuten ostovoimaa, järjestynyttä rikollisuutta ja laitonta maahanmuuttoa siten, että ne puhuttelevat äänestäjiä. Hän on antanut sellaisen vaikutelman, että pystyy toimimaan Ranskan uudistajana ja tarjoaa tai ainakin väittää tarjoavansa vaihtoehdon Macronin politiikalle.

PUOLUEEN parlamenttiryhmää johtaa edelleen Marine Le Pen. Hänen uskotaan asettuvan jälleen ehdolle vuoden 2027 presidentinvaaleissa.

Iro Särkän mukaan Le Penin ja Bardellan välinen työnjako puolueen sisällä on tarkkaan harkittu.

-  Sanoisin, että tällä tavalla mahdollistetaan Le Penin nousu presidenttiehdokkaaksi. Bardellalla ja Le Penillä on melkeinpä symbioottinen suhde, he tarvitsevat toisiaan ja toinen toisensa menestystä.

Macron odottanee Bardellan puolueen kompuroivan hallitusvastuussa.

Ranskassa on spekuloitu, että Macronin päätös järjestää ennenaikaiset parlamenttivaalit olisi laskelmoitu yritys saattaa Kansallinen liittouma huonoon valoon. Macron odottanee Bardellan puolueen kompuroivan hallitusvastuussa.

Tällöin Marine Le Penin mahdollisuudet nousta vuoden 2027 presidentinvaalien kärkiehdokkaaksi voisivat olla heikommat kuin mitä nyt arvellaan.

Jos Kansallinen liittouma nousee pääministeripuolueeksi, myös Le Penin ja Bardellan suhde saattaa saada uusia sävyjä.

Konkari ja nuorisojohtaja ovat tähän asti julkisesti korostaneet hyviä välejään, mutta kukaan ei loppujen lopuksi oikeasti tiedä, mitä kulisseissa tapahtuu.

-  Heillä on hyvä suhde, mutta toisaalta Bardella on kunnianhimoinen poliitikko. Jos hänestä tulee pääministeri, se ei välttämättä riitä hänelle, vaan hän saattaakin pyrkiä mukaan presidenttikisaan, Gilles Ivaldi summaa.

Teksti: Frida Ahonen / STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE