Politiikka
5.4.2019 18:00 ・ Päivitetty: 5.4.2019 18:10
Tällaiset olivat Espoossa pidetyt ennakkoäänestystreffit – nuoret kertovat, millainen olisi täydellinen kokoonpano eduskunnassa
Lapsi- ja nuorisojärjestö Espoon Nuoret Kotkat järjesti nuorille aikuisille ennakkoäänestystreffit kauppakeskus Isossa Omenassa. Pääsin aitiopaikalle seuraamaan nuorten äänestystä sekä sain kunnian haastatella heitä aiheeseen liittyen. Mukana äänestämässä olivat Wilhelmiina Hartikainen, 18, Pinja Kenias, 23, Jami Ojala, 18v, Iina Virtanen, 20, sekä tilannetta seuraamassa 17-vuotias Kia Kenias. Ensimmäistä kertaa äänestämässä olivat Jami ja Wilhelmiina.
Miltä tuntui äänestää ensimmäistä kertaa?
Jami: Eipä nyt mitenkään kauheen erikoiselta.
Wilhelmiina: No oli se aika kuumottavaa, eka sä meet sinne koppiin ja mietit että mitä sitten, mut sain hoidettua homman.
Mitkä asiat vaikuttivat teidän äänestyspäätökseenne?
Pinja: Puolue.
Miten valikoit puolueen?
Lisää aiheesta
Pinja: Semmonen puolue, jolla on samat arvot kun itellään on ja josta tietää eniten.
Tipsu: Miten sä sitten ehdokkaan valitsit?
Pinja: No mä halusin äänestää nuorta ja naista.
Jami: No puolue, jota mä äänestin on ollut mukana mun koko elämän ajan, tai sen arvoihin perustuvan lapsi- ja nuorisojärjestön toiminnassa olleena, se oli tosi helppo päätös valita tämä tietty puolue. Joka on siis SDP.
Mites sitten se ehdokas?
Jami: Sekin oli oikeestaan tosi helppo, sen takia mua ei yhtään jännittänyt, koska mä tiesin ketä äänestän. Tiesin tän henkilön entuudestaan, kun hän on ollut meijän Nuorten Kotkien nuorisoleirillä vierailemassa viime kesänä. Sain hänestä hyvän vaikutelman ja tuli sellaiset positiiviset vibat.
Iina: Mulle vaikutti päätökseen se, että mistä puolueesta mä oon saanut eniten tietoa ja että ajatusmaailma kohtaa parhaiten ja arvot on samanlaisia.
Tipsu: Oliko sun helppo löytää puolue ja ehdokas?
Iina: No puolue oli aika selkee, mutta tyyppi oli vähän hakusessa.
Wilhelmiina: Mä en varmaan olisi käynyt äänestämässä ollenkaan, jos me ei oltais käyty yhdessä. Politiikka ei tunnu niin ajankohtaselta. Maailman asiat kiinnostaa joo, mut…
Mites Kiia, sä et pääse tällä kertaa äänestämään, mutta ensi kerralla sitten. Mitä sä luulet, meinaatko käyttää äänioikeutta ensi kerralla?
Kiia: Kyl mä varmaan.
Puhutaan vähän nuorten äänestysaktiivisuudesta. Mistä nuorten alhainen äänestysaktiivisuus johtuu?
Pinja: Ehkä se on se epätietoisuus ja kynnys äänestää.
Jami: Nuoret ajattelee ettei niiden ääni merkitse mitään tai se on ihan sama jos ei äänestä, äänestäminen ei tuo muutosta. Sellainen ajatustapa on joillain, että ei mun tarvii tehdä päätöksiä vaan muut tekee ne mun puolesta. Sitten uskotaan, että kaikilla muilla on samanlainen ajatusmaailma kun mulla, että kyllä silti tulee ihan hyvä tulos.
Pinja: Niin ja sitten moni ei ehkä tiedä ketä äänestää.
Jami: Onhan vaalien alla mainostusta ja näin, mutta jos et sä tiedä etukäteen ketä sä äänestät, niin se on tosi hankalaa tehdä päätöstä, varsinkin nuorena, jos sä et ole ollut mukana missään poliittisessa toiminnassa.
Pinja: Niin, vaikka mäkin tein vaalikoneita, niin niissä oli kaikissa vähän eri vastauksia. Tosi ääripäitä, että ei sieltäkään apuja tullut siihen ketä äänestää.
Jami: Sama mulla.
Miksi te äänestitte?
Iina: Koska mun mielestä se on tärkeää. Jos haluat jotain muutosta, niin ei se tapahdu siten, että sä vaan istut kotona ja mietit niitä asioita, vaan sille asialle pitää tehdä jotain.
Mitä te haluatte muuttaa maailmassa?
Jami: No mä haluaisin, että maailma olisi kaikille avoin paikka ja kaikilla olisi hyvä olla. Yritetään auttaa mahdollisimman paljon niitä, jotka kärsii mielenterveys- ja syrjäytymisongelmista ja maahanmuuttajia, jotka tulee pakoon kuolemanvaaraa. Kaikkien pitäisi olla suvaitsevaisia toisiaan kohtaan. Kun puhutaan politiikasta, mulla on omat selvät mielipiteet ja haastan keskusteluihin, jos joku on eri mieltä. Saa olla eri mieltä, mutta se pitää pystyä perustelemaan.
Wilhelmiina: Mun mielestä ilmastonmuutos on oikeasti tosi tärkee aihe. Nyt on se hetki sille aiheelle. Se olisi mun mielestä ensimmäinen asia johon puuttua. Siihen selkeä suunnitelman ja siitä miettiä miten se toteutetaan.
Jami: Ilmastonmuutos on tärkeä teema ja ylipäätänsä sellainen maailman rauha, jossa jokainen voi elää omana itsenään ja ei tarvis pelkää mitään lahtaamista, vaan sen takia että sä edustat jotain vähemmistöä.
Minkälainen olisi täydellinen kokoonpano eduskunnassa?
Iina: Monipuolinen, niin että siellä olis joka puolelta edustajia, eikä vain niin että vain tietty ryhmä on edustettu tietystä paikasta, koska silloin ei tule muiden näkökulmia ja mielipiteitä esiin.
Jami: Kulttuurisesti monipuolinen. Ajatellaan että Suomi on todella valkoinen maa kantaväestöltä, mutta meillä asuu tosi paljon myös muista kulttuureista ihmisiä. Kaikilla kulttuureilla pitäisi olla mahdollisuus näkyä.
Haluatteko sanoa tähän loppuun jotain?
Jami: Kaikkien nuorten pitäisi äänestää. Äänestäkää kaikki!
Iina: Muistakaa äänestää!
Eduskuntavaalit toimitetaan 14.4. Ennakkoäänestysaika on kotimaassa 3.–9.4. ja ulkomailla 3.–6.4. Vaaleissa on yhteensä 911 yleistä ennakkoäänestyspaikkaa kotimaassa. Ennakkoäänestyspaikat ovat pääosin kunnantaloilla, kirjastoissa tai muissa kuntien virastoissa ja laitoksissa.
Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa alle 25-vuotiaiden äänestysprosentti oli 47, kun 55–69-vuotiailla se oli 80 prosenttia.
Teksti ja valokuva: Tipsu Bazouleva
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Päätoimittajalta
4.4.2019 19:00
Hurja trilleri luvassa: Todella moni on kääntämässä kokoomukselle selkänsä, ja Jussi Halla-ahon perussuomalaiset kamppailee epätoivoisesti yhtä tosiasiaa vastaan
Politiikka
4.4.2019 17:08
Pian puoli miljoonaa äänestänyt eduskuntavaaleissa