Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Tällaista porukkaa länsimaat joutuivat vapauttamaan Venäjälle

AFP / LEHTIKUVA / SERGEI ILYIN
Vladimir Putin oli henkilökohtaisesti vastaanottamassa vapautettuja vankeja.

Torstaina julkistetussa merkittävässä vankienvaihdossa 16 ihmistä vapautettiin Venäjältä länteen, kun taas Yhdysvalloista ja Euroopasta vapautettiin kahdeksan venäläistä ja heidän kanssaan kaksi alaikäistä henkilöä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Vapautetut venäläiset ovat kirjava joukko erilaisista rikoksista tuomittuja ja epäiltyjä.

Ehkäpä tunnetuin vapautetuista venäläisistä on Vadim Krasikov, joka surmasi tshetsheeniseparatistin keskellä kirkasta päivää berliiniläisessä puistossa vuonna 2019. Hän ampui miestä kolme kertaa seurattuaan tätä polkupyörällä.

Hän sai vuonna 2021 Saksassa elinkautisen vankeusrangaistuksen, ja tuomitun murhaajan vapauttaminen oli Saksan viranomaisille kova pala.

Krasikovin vapauttaminen oli tiettävästi tärkeää Venäjän presidentille Vladimir Putinille. Tämän vuoden helmikuussa Putin sanoi Krasikovin ”surmanneen roiston yhdessä Euroopan pääkaupungeista isänmaallisten tunteiden johdosta”.

Saksan viranomaisten mukaan kyseessä oli Kremlin tilaama poliittinen murha. Kreml on kiistänyt syytökset.

KAKSI vapautetuista oli Yhdysvalloissa tuomittuja kyberrikollisia, jotka olivat haalineet hakkeroinnilla kymmenien miljoonien dollarien omaisuudet.

Vladislav Kljushin oli vaurastunut hakkeroimalla yhtiöitä, joiden palvelimille yritykset latasivat tulostietojaan ennen niiden julkistamista. Sisäpiiritiedon turvin hän ja hänen liikekumppaninsa pystyivät tekemään edullisia osakekauppoja. Kljushin kerrytti Yhdysvaltain oikeusministeriön mukaan ainakin 34 miljoonan dollarin omaisuuden.

Kljushin pidätettiin vuonna 2021 Sveitsissä, jonne hän oli saapunut laskettelulomalle, ja luovutettiin Yhdysvaltoihin. Hän sai viime vuonna yhdeksän vuoden vankeusrangaistuksen.

Hakkeroinnilla oli rikastunut myös Roman Seleznev, joka oli kerännyt ihmisten luottokorttitietoja yritysten maksupäätteiltä ja myynyt niitä eteenpäin. Hän aiheutti toimillaan 169 miljoonan dollarin tappiot rahoituslaitoksille. Hänet pidätettiin 2014 Malediiveilla ja luovutettiin Yhdysvaltoihin.

Vuonna 2017 Seleznev sai Yhdysvalloissa 27 vuoden vankeustuomion, joka oli tuohon aikaan pisin maassa koskaan annettu tuomio hakkeroinnista.

Miksi Venäjä sitten oli kiinnostunut vapauttamaan hakkereita? Seleznev on Venäjän duuman jäsenen Valeri Seleznevin poika. Myös Kljushinilla on yhteyksiä Kremliä lähellä oleviin tahoihin.

VAPAUTETTUJEN joukossa olleista Vadim Konoshtshenokin epäillään osallistuneen huipputeknologian salakuljettamiseen Venäjälle.

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan hän salakuljetti yhdysvaltalaista sotilastason teknologiaa ja ammuksia Venäjän aseteollisuudelle erinäisten peiteyritysten avulla. Näin Konoshtshenok kiersi pakotteita ja tuki Venäjän sotaponnisteluja Ukrainassa.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n jäseneksi epäilty Konoshtshenok pidätettiin Virossa ja luovutettiin Yhdysvaltoihin viime vuonna.

LOPUT neljä vapautettua ovat Venäjän kansalaisia, jotka vakoilivat länsimaissa peitehenkilöllisyyksien turvin.

Aviopari Artjom Dultsev ja Anna Dultseva asuivat Sloveniassa näennäisesti tavallista elämää, mutta vakoilivat todellisuudessa Venäjälle. He käyttivät valenimiä ja esiintyivät Argentiinan kansalaisina.

He saivat Sloveniassa 19 kuukauden vankeusrangaistukset tunnustettuaan syyllistyneensä vakoilemiseen.

Pavel Rubtsov puolestaan asui Espanjassa ja esiintyi espanjalaistoimittaja Pablo Gonzalezina. Hän on Espanjan ja Venäjän kaksoiskansalainen. Hänet pidätettiin vuonna 2022 Puolassa, jossa hän oli Ukrainan raja-alueella uutisoimassa Ukrainan sodasta.

Puolan viranomaisten mukaan Rubtsov oli Puolassa todellisuudessa tiedustelutehtävissä. Toimittajat ilman rajoja -järjestö vaati hänen vapauttamistaan.

Venäläisvakooja Mihail Mihushin taas jäi kiinni Norjassa syksyllä 2022. Hän esiintyi brasilialaisena tutkijana ja käytti nimeä Jose Assis Giammaria. Hän työskenteli vierailevana tutkijana Tromssan yliopistossa ja tutki muun muassa hybridiuhkia ja niihin vastaamista.

Toimittajaverkosto Bellingcatin mukaan Mihushin on Venäjän sotilastiedustelu GRU:n upseeri.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE