Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Tämä asia huolettaa ihmisiä” – myös Suomessa asuvat britit ovat hämmentyneitä

Britannian EU-lähettiläs ojensi keskiviikkona EU-erokirjeen Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Donald Tuskille.

Britannian kanssa pitää ensin ratkaista Britanniassa asuvien EU-kansalaisten ja muualla Euroopassa asuvien brittien kohtalo, sanoo pääministeri Juha Sipilä (kesk.). Hänen mukaansa ihmisten kohtalo on oikeastaan ainoa asia, jossa Eurooppa-neuvoston käytävillä on keskusteltu yksityiskohdista.

– Tähän pitäisi nopeasti löytää yhteisymmärrys, koska asia huolettaa ihmisiä. Myös Suomessa asuvia brittejä on ollut yhteydessä, Sipilä sanoo.

Sipilän mukaan tämän jälkeen Britannian kanssa keskustellaan rahoituksesta, mikä on vaikeampi kysymys. Suomen kanta on, että olemassa olevia sitoumuksia noudatetaan nykyisen rahoituskauden osalta.

– Lähtökohta on, että sitoumus on tämän rahoituskauden ajaksi. Siitä eteenpäin mennään, mikä yhteinen sopimus on, Sipilä sanoo.

Komission laskelman mukaan Britannian maksettavaksi voi tulla jopa 60 miljardia euroa, koska maalla on sitoumuksia, jotka jatkuvat vielä brexitin jälkeen. Summa koostuu Britannian velvoitteista EU:n investointiohjelmiin ja rakennerahastoihin sekä EU-virkamiesten eläkemaksuista.

Riippuu myös vastapuolen asenteesta, että miten tässä käy.

Näiden kysymysten jälkeen EU on valmis puhumaan tulevasta kauppasuhteesta Britannian kanssa. Sipilän mukaan pitää tavoitella käytännönläheistä ratkaisua, jossa saadaan mahdollisimman hyvä kauppasuhde Britannian kanssa.

Lisää aiheesta

– Riippuu myös vastapuolen asenteesta, että miten tässä käy, Sipilä sanoo.

Suomen kannalta hyvään Britannian EU-eroon kuuluu Britannian pysyminen eurooppalaisessa turvallisuusratkaisussa ja markkinoiden toiminta, sanoo ulkoministeri Timo Soini (ps.). Hänen mukaansa EU:n kannalta taas on tärkeä luoda pelisäännöt, joita kaikki kunnioittavat.

Soinin mukaan Britannian kansan tahdosta on turha “nillittää tai itkeä”, vaan nyt tärkeintä on hyvä lopputulos. Soinin mukaan rahoitusta saa aina vaatia, mutta kokonaisuuteen liittyy rahan lisäksi vapaa liikkuvuus ja itsemääräämisoikeus.

– Toivon malttia ja valttia EU:lta ja Britannialta. Tässä ei nokittelulle, kostomentaliteetille ja pahalle tahdolle ole sijaa, Soini sanoo.

Britannian ero Euroopan unionista käynnistyi tänään. Britannian EU-lähettiläs Tim Barrow luovutti maan EU-erokirjeen Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Donald Tuskille Brysselissä. Sipilän mukaan seuraavaksi Suomessa arvioidaan neuvottelutavoitteita ja vappuviikonloppuna kokoontuu Eurooppa-neuvosto, jossa määritellään linjaukset sen jälkeen alkaviin varsinaisiin neuvotteluihin.

STT–MIKKO ISOTALO

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE