Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Tämä ei saa olla se tapa, jolla me ikäihmisiä kohtelemme” – tuore eläkeläistutkimus kertoo karusta arjesta

LEHTIKUVA / EIJA KONTIO

Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) vaatii, että eläkeläisköyhyyteen on tartuttava toden teolla. Hän on huolestunut Eläketurvakeskuksen tuoreen kyselytutkimuksen tuloksista, joiden mukaan eläkeläisten taloudellinen asema vaihtelee suuresti maaseudulla ja kaupungissa asuvien eläkeläisten välillä.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Tutkimus kertoo paitsi, että eläkeläisten taloudellinen asema eriytyy meillä vahvasti asuinpaikan mukaan, mutta myös yleisesti eläkeläisköyhyydestä, Mäkisalo-Ropponen huomauttaa tiedotteessaan.

Maaseudulla asuvista eläkeläisistä kaksi viidestä kertoi kyselyssä, ettei välttämättömien menojen jälkeen rahaa ei enää jää jäljelle. Kaupungissa asuneista näin kertoi joka kolmas. Taustalla ovat vahvasti työhistoriasta johtuvat erot eläkkeiden suuruudessa maaseudun ja kaupunkien eläkeläisten välillä.

– Ihmiset joutuvat puntaroimaan valintojaan jopa ruoan ja lääkkeiden väliltä. Tämä ei saa olla se tapa, jolla me ikäihmisiä kohtelemme, Mäkisalo-Ropponen muistuttaa.

”Hallitus on ottanut tämän ongelman tosissaan.”

Hän tietää, että monet myös joutuvat erilaisten asiakasmaksujen takia lykkäämään terveyskeskuskäyntejä, jolloin ongelmiin ei voida puuttua ajoissa. Samoin mahdollisuudet saada esimerkiksi kotihoidon palveluja vaihtelevat merkittävästi asuinpaikan mukaan.

Mäkisalo-Ropponen kiittää Antti Rinteen (sd.) hallitusta siitä, että se on ottanut tämän ongelman tosissaan ja lähtee tekemään korjaavia toimenpiteitä. Ensi vuoden budjetissa pienimpiin eläkkeisiin esitetään merkittäviä korotuksia ja linjaa tullaan hallitusohjelman mukaisesti jatkamaan tulevina vuosina.

– Riittävän toimeentulon ohella on tärkeää myös turvata riittävät hoito-, hoiva- ja kuntoutuspalvelut kattavasti.

Hallitus aikookin uudistaa asiakasmaksulakia hoitoon pääsyn helpottamiseksi ja tasa-arvon vahvistamiseksi.

– Ihmisarvoinen vanhuus merkitsee myös huolenpitoa ja välittämistä sekä ikäihmisten kokeman yksinäisyyden vähentämistä, Mäkisalo-Ropponen painottaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
27.2.2020
Sanna Marin sanoo Demokraatin pääministerihaastattelussa, että hallitus ei tee politiikkaa uutisotsikoiden mukaan – ”Hallituskausi on nelivuotinen ja tässä ajassa pitää valmista tulla”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE