Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

”Tämä johtaa vakavaan pulaan psykoterapeuteista” – koulutus voi maksaa jopa 50 000 euroa

SDP

SDP:n kansanedustajat Johan Kvarnström ja Matias Mäkynen muistuttavat, että Suomessa on vakava pula psykoterapeuteista.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Jotta psykoterapeutteja voitaisiin kouluttaa enemmän, koulutuksen on oltava maksutonta ja julkisen sektorin on tuettava investointeja psykoterapiaan konkreettisilla toimenpiteillä, he painottavat tiedotteessa.

Psykoterapiakoulutus maksaa nykyään jopa 50 000 euroa.

– Käytännössä tämä merkitsee sitä, että koulutukseen voivat hakeutua vain ne, jotka pystyvät ja haluavat panostaa siihen paljon omasta pussistaan, ja ne, joiden työnantaja maksaa koulutuksen. Tämä johtaa alueelliseen epätasapainoon ja vakavaan pulaan psykoterapeuteista, kaksikko toteaa.

Eduskunnan käsiteltävänä on kansalaisaloite psykoterapiakoulutuksen maksuttomuudesta. Kvarnströmin ja Mäkysen mielestä sen lisäksi tarvitaan muitakin toimenpiteitä.

– On yhteiskunnan moraalinen velvollisuus ja myös kansantalouden edun mukaista edistää ihmisten mahdollisuuksia luoda hyvinvointia. Tämän takia päätimme esittää asiasta vastaavalle ministerille kirjallisen kysymyksen.

Se kuuluu: ”Mihin toimiin hallitus ryhtyy psykoterapeuttien määrän lisäämiseksi ja koulutuksen saatavuuden parantamiseksi?”

”Koronapandemia on entisestään huonontanut tilannetta.”

– Tilanne on erityisen vaikea niillä alueilla, joilla työnantajana oleva sairaanhoitopiiri ei maksa koulutusta, koska koulutusta ei ole saatavilla lähellä ja koska se on kallista. Lisäksi tällä hetkellä on aivan liian vähän psykoterapeutteja, jotka voivat tarjota hoitoa ruotsin kielellä, Kvarnström kertoo.

Kansanedustajat esittävät kirjallisessa kysymyksessään, että ensimmäinen toimenpide voisi olla se, että valtiovalta korvamerkitsisi sairaanhoitopiireille rahaa koulutuksen maksamiseen. Koulutuksia on joskus jouduttu peruuttamaan liian pienen osallistujamäärän vuoksi, joka johtuu liian korkeista kustannuksista.

– Psykoterapia auttaa ihmistä kriiseissä ja elämän ongelmissa, mutta tällä hetkellä vain murto-osalla sitä tarvitsevista on mahdollisuus saada näitä palveluja. Koronapandemia on entisestään huonontanut tilannetta. Siksi on välttämätöntä vahvistaa psykoterapian saatavuutta pikaisesti. Tarvitaan lisää psykoterapeutteja, jotta pystymme toteuttamaan terapiatakuun, Mäkynen korostaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Politiikka
12.4.2021
HSY:n hallitus ryhtyy savustamaan eroamasta kieltäytynyttä toimitusjohtajaa ulos – pitää erottamista poliittisena jahtina
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE