Politiikka
29.12.2022 14:02 ・ Päivitetty: 29.12.2022 14:02
Tämä muuttuu vuodenvaihteessa: Iäkkäille työttömille keppiä ja porkkanaa, raiskauksen määritelmä muuttuu…
Suomessa tulee vuodenvaihteessa voimaan lukuisia uusia lakeja ja asetuksia, jotka vaikuttavat ihmisten arkeen. Muun muassa monia sosiaalietuuksia korotetaan, mutta etuuksiin on tiedossa myös heikennyksiä.
STT kokosi yhteen keskeisimpiä tulevia muutoksia.
Sote-uudistus astuu voimaan
Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyy vuoden alussa kunnilta uusille hyvinvointialueille. Poikkeus on Helsingin kaupunki, jolla säilyy edelleen vastuu sote- ja pelastuspalvelujen järjestämisestä. Hyvinvointialueita on yhteensä 21.
Hyvinvointialueilla on velvollisuus järjestää vuoden alusta alkaen terveydenhoitoa myös Suomessa oleville paperittomille henkilöille. Velvollisuus koskee välttämättömiä kiireettömiä terveyspalveluja.
Terveydenhuollon Kela-korvauksiin tulee myös muutoksia. Valtaosa yksityislääkärin määräämien hoitojen ja tutkimusten Kela-korvauksista poistuu vuoden alussa.
Kaikkiin kansaneläkeindeksiin sidottuihin Kelan etuuksiin tulee vuoden alussa noin neljän prosentin indeksikorotus. Lisäksi joihinkin etuuksiin tulee erilliskorotuksia. Muun muassa pienituloisten lapsiperheiden tukia korotetaan vuoden 2023 ajaksi.
Iäkkäille työttömille keppiä ja porkkanaa
Iäkkäämpien työttömien mahdollisuus saada työttömyyspäivärahaan lisäpäiviä eli päästä niin sanottuun eläkeputkeen heikkenee vuoden alussa.
Lisäpäivien ikäraja nousee vuonna 1963 syntyneillä 63 ikävuoteen. Vuonna 1964 syntyneillä eläkeputken ikäraja nousee puolestaan 64 vuoteen.
Vuonna 1965 ja sen jälkeen syntyneillä mahdollisuus päästä eläkeputkeen poistuu kokonaan.
Potkut saaneille iäkkäämmille työntekijöille sen sijaan tulee vuoden alussa uusi tukimuoto. Vähintään 55 vuotta täyttäneet irtisanotut voivat vuoden alusta alkaen hakea muutosturvarahaa. Tuen tarkoitus on helpottaa uuden työpaikan löytämistä.
Opiskelijoiden tukiin muutoksia
Opintotuen tuloraja nousee vuoden alussa noin viidenneksellä vuodesta 2022. Lisäksi opintorahaan tulee neljän prosentin indeksikorotus elokuun alussa, kun uusi lukukausi alkaa.
Kelan maksama korkeakouluopiskelijoiden ateriatuki nousee vuoden alussa 25 sentillä. Korotus vaikuttaa käytännössä niin, että perushintainen opiskelija-ateria saa maksaa ensi vuonna korkeintaan 2,95 euroa.
Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu nousee vuoden alussa yhdellä eurolla lukukautta kohti.
Raiskauksen määritelmä muuttuu
Seksuaalirikoslain uudistus astuu voimaan vuoden alussa. Jatkossa raiskauksen määritelmä perustuu laissa suostumukseen. Laki siis määrittelee raiskauksen sukupuoliyhteydeksi, johon joku osapuolista ei osallistu vapaaehtoisesti.
Vapaaehtoisuuden puute on jatkossa keskeistä myös muissa seksuaalirikoksissa. Seksuaalirikoksista annettavat rangaistukset myös kovenevat uuden lain myötä.
Eetu Halonen/STT
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.