Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

”Tämä olisi katastrofi ja erittäin epäoikeudenmukaista” – SDP:n Mäkynen ruotii kokoomuksen vaihtoehtobudjettia

LEHTIKUVA / TIMO HEIKKALA

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen kiittää kokoomusta vahvasta sitoutumisesta tutkimustoimintaan, mutta ei siitä, mistä rahoitus otetaan.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Kokoomus julkisti tänään vaihtoehtobudjettinsa. Puolue haluaa nostaa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoitusta. Mäkysen mielestä on tärkeää, että TKI-investointeihin sitoudutaan yli hallitus-oppositio -rajan – vaikka valtiovarainministeriö epäröi laskelmissaan julkisten TKI-investointien kannattavuutta.

– Tutkimustoimintaan satsaaminen on tärkeää, mutta rahoituksen ottaminen kaikkein heikoimmassa asemassa olevilta ei ole kestävää. Kokoomuksen leikkaukset työttömien toimeentuloon lasketaan sadoissa miljoonissa, asumistuki mukaan luettuna yli miljardissa. Tämä olisi katastrofi monen pienituloisen toimeentulon kannalta ja erittäin epäoikeudenmukaista, Mäkynen toteaa tiedotteessa.

Kokoomus perustelee leikkauksia kannustinloukkujen purkamisella. Mäkynen viittaa tutkimuksiin: niiden mukaan suomalaisen sosiaaliturvan kannustinongelmat eivät liity sosiaaliturvan tasoon tai ratkea etuuksia heikentämällä. Päinvastoin, työttömyysturvan sovittelu on kansainvälisesti vertaillen erittäin kannustava järjestelmä.

– Jos halutaan parantaa ihmisten mahdollisuutta ottaa vastaan työtä, on pureuduttava sosiaaliturvan byrokratialoukkujen purkamiseen. Isoimmat ongelmat ovat ihmisillä, jotka ovat samaan aikaan työttömyysturvan, asumistuen ja toimeentulotuen piirissä eli saavat päällekkäisiä etuuksia. Tällöin työtulon yhteensovittaminen etuuksiin on vaikeasti ennakoitavaa.

Mäkysen mielestä yksinkertaisin tapa on parantaa ensisijaisia etuuksia eli minimitason työttömyysturvaa ja vanhemmpain- sekä sairauspäivärahaa, jotta niitä ei tarvitse täydentää toimeentulotuella.

– Työläämpi keino on parantaa etuuksien yhteensovitusta osana sosiaaliturvakomitean työtä. Tavoitteena pitäisi olla yksi yhteinäinen yleisturva.

Kokoomuksen kaavailema satojen miljoonien leikkaus asumistukimenoihin olisi Mäkysen mukaan haitallinen jo nyt vaikean työvoiman saatavuustilanteen kannalta. Se pakottaisi työttömät ja pienipalkkaiset ihmiset muuttamaan pois kaupungeista, joissa avoimet työpaikat ovat.

– Asumistukimenojen laskemiseen ei ole yhtä nopeaa ja kestävää tapaa. Paras keino on lisätä asuntotuotantoa, jotta asuntojen hinnat ja vuokrat lähtevät laskuun. Asumisen kuluja on myös tärkeä alentaa ja tästä näkökulmasta on tervetullutta, että kokoomuksenkin tukema sähkön siirtohintojen aleneminen alkaa ensi vuonna.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE