Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

”Tämä on erittäin epäonninen cocktail” – koronatartuntojen ryöpyn pelätään seuraavan Tanskan minkkiprotesteja

LEHTIKUVA / AFP Thibault Savary
Tanskassa järjestettiin mielenosoituksia lauantaina 21.marraskuuta, joiden pelätään aiheuttavan ison koronatartuntojen ryöpyn.

Tanskassa maan minkkien lopettamista ja hallituksen sekavaa viestintää vastaan järjestetyt protestit voivat aiheuttaa ison koronatartuntojen ryöpyn, varoittavat tanskalaiset tutkijat.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kööpenhaminassa ja Århusissa järjestettiin eilen traktoriprotestit, joissa arvioidaan olleen useita satoja osallistujia.

Mielenosoittajia saapui ympäri maata, eivätkä he kuvien perusteella käyttäneet maskeja tai noudattaneet turvavälejä, mikä on asiantuntijoiden mukaan riski. Riskiä kasvattaa se, että monet mielenosoittajista ovat minkkitarhaajia, sillä maan minkkitarhoilta on löydetty koronavirusmutaatiota.

– Tämä on erittäin epäonninen cocktail, sanoo kliinisen mikrobiologian professori Hans Jörn Kolmos Tanskan TV2:lle.

Määräys lopettaa kaikki minkit osoittautui lain vastaiseksi

Mielenosoittajat protestoivat Tanskan hallituksen päätöstä vastaan, jolla määrättiin lopetettavaksi kaikki maan minkit. Päätös annettiin sen jälkeen, kun maan minkkitarhoista löytyi muuntunutta koronavirusta, joka oli levinnyt ihmisiin.

Päätös määrätä lopetettaviksi kaikki minkit osoittautui myöhemmin lainvastaiseksi. Nykyisen lain mukaan minkit voidaan määrätä lopetettavaksi vain, jos sairautta on löydetty saman tarhan minkeistä tai jos tarha on alueella, jolla tartuntoja on havaittu.

Hallitus on pahoitellut sekava viestintäänsä asiassa, mutta mielenosoittajien mukaan hallituksen pahoittelu asiasta ei ole riittävä. Lauantaina kokoontuneet mielenosoittajat vaativat muun muassa hallituksen eroa, kertoo Tanskan radio DR.

Minkkitarhauksen kieltoa suunnitellaan

Minkkien lopettamisesta aiheutunut skandaali johti myös elintarvikeministeri Mogens Jensenin eroon hallituksesta.

Terveysviranomaisten mukaan minkkien kautta leviävät tartunnat ovat riski. Hallitus on korvaavana lakiesityksenä suunnitellut kieltävänsä minkkien tarhaamisen vuoteen 2022 asti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
23.11.2020
”Tämä on ehkä liian suoraa puhetta, kun näin sanon” – Seppo Kääriäinen nostaa esiin Marin-Saarikko-akselin
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE