Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

15.6.2021 10:32 ・ Päivitetty: 15.6.2021 10:32

”Tämä on hallituspuolueilta vakavaa leikkiä” – Suomen Yrittäjät pettyi sote-mietintöön

iStock

Sote-uudistusta koskevan sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön valmistuminen on Suomen Yrittäjien mukaan synkkä päivä monille sote-alan yrittäjille ja heidän asiakkailleen.

Demokraatti

Demokraatti

”Aurinko on tumman pilven peitossa yrityksille julkisen sote-sektorin arvoketjussa”, SY:n toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen arvioi sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöä.

”Hallituspuolueista lupailtiin julkisuudessakin, että esitys muuttuu eduskunnassa yrittäjäystävällisemmäksi. Näin ei juurikaan käynyt, mikä on meille iso pettymys”, Pentikäinen sanoo.

SY:n varatoimitusjohtajan Anssi Kujalan mukaan hyvinvointialueilla jää iso vastuu monituottajamallin toteutuksesta, jos laki menee läpi.

”Ilman monituottajuutta hoitoon pääsy ja ihmisten valintaoikeus heikkenevät”, Kujala kommentoi.

Monituottajamalli tarkoittaa sitä, että sosiaali- ja terveyspalveluita on tuottamassa julkisen sektorin lisäksi myös yrityksiä ja järjestöjä.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta julkisti tänään mietintönsä sote-uudistuksesta.

Yrittäjät esitti useaan otteeseen valmistelun aikana lakimuutoksia, joilla palveluita tuottaville olisi omistuspohjasta riippumatta turvattu tasapuoliset toimintaedellytykset.

Esimerkiksi alihankintarajoituksiin olisi SY:n mukaan pitänyt puuttua ja palveluiden järjestäjä ja tuottaja eriyttää lailla velvoittavasti.

”Moni joutuu hankkimaan terveysvakuutuksen”

”Esittämiemme muutosten avulla olisi voitu parantaa alan yrittäjien edellytyksiä. Juuri mikään esityksistämme ei ole valiokunnan mietinnön perusteella etenemässä”, Kujala sanoo.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnalla oli perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen mahdollisuus parantaa yritysten tuotantomahdollisuuksia.

”Tätä mahdollisuutta ei nyt käytetty. Uudistus on johtamassa siihen, että moni joutuu hankkimaan terveysvakuutuksen turvatakseen palvelunsa yksityisten tuottajien kautta”, Kujala sanoo.

Lainsäädännön arviointineuvosto erikseen moitti esitystä muun muassa puutteellisesta yritysvaikutuksien arvioinnista, mille ei korvaa lotkautettu.

”Tämä on hallituspuolueilta vakavaa leikkiä yli 18 000 sote-yrityksen ja niiden 80 000 työntekijän työpaikoilla,” Kujala sanoo.

Mietinnön perusteella vastuu asiakkaiden hoitoon pääsystä, kustannusten hillitsemisestä sekä yritysten toimintaedellytyksien turvaamisesta jää perustettavien hyvinvointialueiden varaan.

Yrittäjäjärjestö julkistaa syksyllä vaaliohjelman mahdollisesti tulevien hyvinvointialuevaalien yrittäjyyspainotuksiksi.

Yrittäjät esittää minimivaatimuksena seuraavia:

– Hyvinvointialueiden tulee erottaa järjestäminen ja tuottaminen.
– Alueiden palvelustrategiassa tulee olla kirjaukset monituottajamallin käytöstä ja hankintojen jakamisesta osiin, jotta pk-yritykset voivat menestyä kilpailutuksissa. Strategian tulee vahvistaa alueen elinvoimaa ja monituottajuutta.
– Hyvinvointialueiden tulee laatia selkeät tavoitteet yksityisen sektorin tuotannosta ja niiden hankkimisesta esimerkiksi palvelusetelein ja ostopalveluin.

Eduskunnan on tarkoitus päättää sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksesta ensi viikolla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU