Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

“Tämä on paras mahdollinen diili nyt” – erosopimuksen kohtalo on nyt brittiparlamentin käsissä

EU-johtajat 27 maasta hyväksyivät Britannian erosopimuksen sunnuntaina Brysselissä. Samalla hyväksyttiin poliittinen julistus Britannian ja Euroopan unionin tulevasta suhteesta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Britannian pääministeri Theresa May (kuvassa) totesi, että tämä on paras mahdollinen sopimus. Britannian parlamentti äänestää hänen mukaansa EU-erosopimuksesta ennen joulua.

Sopimukselle haetaan seuraavaksi hyväksyntä Britannian parlamentista ja EU-parlamentista. Britannian parlamentin kannat jakautuvat voimakkaasti ja lopputulemaa on vaikea ennustaa.

Epävarmuus brittiparlamentin ympärillä on herättänyt jo kysymyksen siitä, mitä tapahtuu, jos sopimus kaatuu.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ei sunnuntaina luvannut brexit-sopimuksen avaamista, vaikka Britannian parlamentti hylkäisi sen.

Junckerin mukaan sopimus on ainoa ja paras mahdollinen.

– Olen vakuuttunut, että tämä on ainoa mahdollinen sopimus. Ne jotka ajattelevat, että sopimuksen hylkääminen johtaisi parempaan sopimukseen, tulevat pettymään välittömästi, Juncker sanoi.

Lisää aiheesta

Sipilä: Brittipääministeri vaikutti helpottuneelta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) arvioi, ettei ole mitenkään selvää, että Britannian parlamentti hyväksyy erosopimuksen. Parlamentin alahuoneen odotetaan äänestävän sopimuksesta ehkä jo joulukuussa.

Sipilä ei pitänyt todennäköisenä, että erosopimusta enää avattaisiin. Hän muistuttaa pääministeri Theresa Mayn sanoneen, että vaihtoehtoina ovat ero sopimuksella, ero ilman sopimusta tai brexitin peruuntuminen.

Sunnuntaina muita EU-johtajia tavannut May oli myöntänyt, ettei ratifiointi ole helppoa.

– Hän sanoi, ettei se helppoa tule olemaan, mutta asetelma on hyvin selkeä. Tämä on paras mahdollinen diili nyt ja siitä äänestetään, Sipilä kertoi kokouksen jälkeen.

Brittipääministeri vaikutti hänen mielestään helpottuneelta.

– Hän totesi, että brexit-sopimusvaihtoehtoja näyttää olevan yhtä monta kuin on kansanedustajiakin. Tämähän on varsin tyypillinen tilanne tällaisten kysymysten äärellä.

Neuvotteluita käynyt Michel Barnier sanoi EU:n ja Britannian pysyvän liittolaisina, partnereina ja ystävinä.

– Nyt on kaikkien aika ottaa vastuu, Barnier sanoi.

Espanja sai viime metreillä puristettua lisää takeita erityisasemastaan Gibraltaria koskevissa neuvotteluissa. Espanjan poisjäänti kokouksesta olisi ollut kova kolaus ja koko huippukokouksen peruuntumisella ehdittiin jo spekuloida.

STT–ANNIINA LUOTONEN

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE