Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

”Tämä on riski ennakoitavalle päätöksenteon kulttuurille” – VTV: kehyksistä on pidettävä kiinni

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) arvioi, että valtiontalouden kehysjärjestelmän uskottavuus on vaakalaudalla.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Virasto painottaa, että valtiontalouden kehyksistä on pidettävä kiinni.

VTV huomauttaa, että hallituksen tekemät mittavat poikkeukset ja muutokset valtion menokehyksessä ulottuvat todennäköisesti koronapandemian jälkeiselle ajalle.

Hallitus luopui viime vuonna koronakriisin vuoksi kokonaan vaalikauden menokehyksestään. Tänä vuonna hallitus palasi kehyksiin, mutta niihin sisällytettiin lukuisia poikkeuksia. Lisäksi kevään puoliväliriihessä hallitus korotti kehystasoa tuleville vuosille 2022 ja 2023.

–  Puoliväliriihen päätökset saattavat johtaa siihen, että kehystasosta poiketaan myöhemminkin ilman seuraamuksia eikä hallitusohjelmassa sovitusta menotasosta pidetä kiinni, sanoo VTV:n ylitarkastaja Sini Salmi tiedotteessa.

Hänen mukaansa tämä on riski sille pitkäjänteiselle ja ennakoitavalle päätöksenteon kulttuurille, johon Suomen maine luotettavana ja päätöksentekokykyisenä toimijana perustuu.

VTV teki tarkastuksen menokehysten toimivuudesta vuosina 2003–2020, jolloin järjestelmä on ollut käytössä nykymuodossaan.

Järjestelmä on toiminut pääosin hyvin.

Tarkastusvirasto pitää valtiontalouden kehysjärjestelmää välttämättömänä finanssipoliittisena välineenä. Järjestelmä on toiminut pääosin hyvin, ja siihen sitoutuminen on tärkeää myös jatkossa.

–  Valtion budjetin reaaliset menot ovat kasvaneet, mutta suhteessa bruttokansantuotteeseen ne ovat pysyneet melko vakaina. Kehysjärjestelmä vaikuttaa siis rajaavan menojen kasvua, mutta järjestelmän heikkous on, ettei se huomioi menojen ja tulojen suhdetta, Salmi arvioi.

Hänen mukaansa tulojen ja menojen epätasapainosta on seurannut alijäämäisiä budjetteja myös nousukaudella. Valtion velan suhde bkt:hen on kasvanut 2010-luvulla merkittävästi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE