Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

Tämä rahaetu saattaa jäädä hakematta

iStock

Osaavatko ja ymmärtävätkö suomalaiset hakea eläkettä ulkomailla tekemästään työstä? Vastaus näyttäisi olevan, että ei ole aivan harvinaista, että eläke jää epähuomiossa nostamatta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Noin vuosikymmen sitten Ruotsin eläkeviranomaiset etsivät kampanjalla ihmisiä, jotka eivät olleet hakeneet eläkettään.

-  Silloin kampanjakirjeen Suomessa saaneista aika moni haki sitten heille kuulunutta eläkettä, kun sai vinkin asiasta. Tuosta voinee päätellä, että melko monella näistä suomalaisista Ruotsin eläke oli jäänyt hakematta epähuomiossa, sanoo Eläketurvakeskuksen (ETK) erityisasiantuntija Reija Suontakanen.

Hän lisää, että ETK selvitti asiaa myös yhdessä Ruotsin radion kanssa vuonna 2021. Silloin arvioitiin, että Suomessa asui noin 1  000-1  600 yli 65-vuotiasta, jotka eivät olleet hakeneet heille Ruotsissa kertynyttä työeläkettä.

-  Jotkut tosin saattavat jättää ulkomailla kertyneen eläkkeen tarkoituksella hakematta, esimerkiksi jos eläkekertymä on hyvin pieni tai koska eläke voisi vaikuttaa heikentävästi etuuksiin Suomessa.

Ruotsi on ollut ja on yhä ylivoimaisesti suurin Suomeen ulkomailta tulevien eläkkeiden maksaja.

-  Vuonna 2023 työeläkettä Ruotsista sai Suomeen liki 60 000 ihmistä. Kaikkiaan ulkomaaneläkkeen saajia oli silloin Suomessa liki 80 000, joten kolme neljäsosaa heistä oli tienannut ulkomaaneläkkeensä Ruotsissa, Suontakanen kertoo.

Tosin Ruotsin osuus Suomeen tulevista ulkomaaneläkkeistä on nyt laskemassa, muiden maiden osuus vastaavasti kasvaa.

ULKOMAILTA tulevat eläkkeet pitää aina ilmoittaa Suomen verottajalle, eikä tässä kannata yrittää jujuttaa.

-  Maiden välisissä verosopimuksissa on sovittu, miten ne vaihtavat tietoja keskenään. Vaikka jättäisi ilmoittamatta ulkomaisen eläketulonsa Suomessa, on aika todennäköistä, että se tieto tulee meille jotain muuta kautta. Ei siis kannata olettaa, että verottaja ei asiaa huomaa, sanoo johtava asiantuntija Anna-Leena Rautajuuri Verohallinnosta.

Suomessa veroilmoituksessa on ulkomaantuloja varten oma kohta.

-  Se on sitten toinen kysymys, voiko Suomi verottaa kaikkia ulkomaantuloja. Siihen vaikuttavat muun muassa verosopimukset, joissa on selviä eroja.

Miten suuresta rikkeestä on kyse, jos jättää ilmoittamatta Suomen verottajalle ulkomailta saamansa eläketulot?

-  Se on ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönti.

Jos käry käy, seuraamuksena voi Rautajuuren mukaan olla mahdollinen veronkorotus. Tilanteesta riippuen asiassa voi olla hänen mukaansa myös rikosoikeudellinen puoli.

Suomessa on valmistunut viimeksi vuoden 2023 verotus. Ulkomaaneläkkeiden bruttosumma oli yhteensä noin 386 miljoonaa euroa, ja ne jakautuivat siis noin 80  000 ihmiselle. Ulkomaan eläketulojen keskiarvo oli näin ollen vajaat 5  000 euroa vuodessa.

MITEN ulkomaaneläkettä sitten on syytä hakea? Eläkettä ulkomailla tehdystä työstä haetaan Suomessa samalla hakemuksella kuin kotimaastakin tulevaa eläkettä.

-  Tuosta eteenpäin prosessi eroaa riippuen siitä, onko ulkomaan eläke tulossa EU- tai Eta-maasta, Suomen kanssa sosiaaliturvasopimuksen solmineesta maasta kuten Australiasta, vai muusta maasta. Kahden ensimmäisen ryhmän maista eläkkeen hakeminen hoituu täältä Eläketurvakeskuksen kautta. Kolmannen ryhmän muista maista suomalaisten pitää hakea eläkettä itse, mutta me annamme heillekin yhteystietoja hakemista varten, ETK:n Suontakanen kertoo.

Hänen mukaansa joillakin mailla voi olla rajoituksia esimerkiksi siinä, kuinka kauan maassa on pitänyt olla vähintään töissä, jotta siellä kertyneet eläkkeet maksetaan ulkomaille. Muutenkin eläkkeen kertymisen ehdoissa on maiden välillä merkittäviä eroja.

-  Mutta antaisin ohjeen, että eläkettä kannattaa aina hakea ulkomaillakin tehdystä työstä. Näin se ei ainakaan jää saamatta, vaikka olisit siihen oikeutettu.

KUN lähdet töihin ulkomaille, eläkkeen kannalta on oleellista, menetkö sinne suomalaisen työnantajasi lähetettynä työntekijänä vai paikalta palkattuna eli sikäläisen työnantajan pestaamana.

-  Jos olet lähetetty työntekijä, eläkkeesi kertyy yleensä ulkomaanpestin ajan Suomeen, ei siis kyseiseen maahan, Suontakanen sanoo.

”Sopimukseton” maa on kuitenkin riskialttiimpi: ikävimmässä tapauksessa joudut maksamaan sosiaaliturvamaksuja tuplasti, sekä työskentelymaahan että Suomeen. Silti eläkkeen saaminen sieltä Suomeen ei ole varmaa.

-  Tämä on yksi iso syy, miksi Suomi pyrkii neuvottelemaan sosiaaliturvasopimuksia niiden maiden kanssa, joihin täältä lähetetään työntekijöitä.

Eläkettä ulkomailta hakevan on hyvä ottaa huomioon se, että ulkomaan eläkehakemusten käsittely kestää pitempään kuin pelkän kotimaassa karttuneen eläkkeen myöntäminen.

-  Sanoisin, että eläkehakemus, jossa on mukana ulkomaaneläkettä, kannattaa jättää omaan eläkeyhtiöön 3-6 kuukautta ennen eläkkeelle jäämistä. Kotimaassa kertyneen eläkkeen hakemuksen voi jättää osapuilleen kuukautta ennen eläkkeen alkamista, Suontakanen evästää.

Pertti Mattila/STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE