Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Tämä sukupolvi-oletus on Suomen velkakeskustelussa pielessä

iStock

Julkisuudessa usein kauhistellaan valtion velan määrää ja vaaditaan velkaantumisen nopeaa pysäyttämistä, jotta velkataakka ei jäisi tulevien ikäluokkien kannettavaksi. Kaunis ajatus, mutta sen toteuttaminen pelkillä leikkauksilla olisi kohtalokasta nimenomaan nuorille.

Saana Kuusipalo

Valtion velkaantumista monta kertaa vakavampi, ja erityisesti nuorempia ikäluokkia koskettava ongelma on ilmaston lämpeneminen. Se on kyettävä pysäyttämään mahdollisimman nopeasti. Siihen vaaditaan nykyistä enemmän myös valtion rahoitusta.

Ilmastonmuutos on globaali ilmiö, jota valtioiden rajat eivät pidättele. Lämpenemisen pysäyttäminen edellyttää kansainvälistä yhteistyötä, mutta jokaisen valtion on kannettava myös oma vastuunsa.

VAIKKA Suomen osuus kasvihuonekaasupäästöistä on pieni verrattuna esimerkiksi Intiaan tai Kiinaan, väkilukuun suhteutettuna ne ovat kuitenkin moninkertaiset. Erityisesti Kiinan osalta on myös otettava huomioon, että merkittävä osa sen päästöistä aiheutuu läntisiin teollisuusmaihin suuntautuvasta tuotannosta.

Suomen ja muiden teollisuusmaiden hyvinvointi on pitkälle rakennettu halpojen fossiilisten polttoaineiden avulla. Jo tästä syystä teollisuusmaiden tulisi merkittävästi tehostaa ja nopeuttaa pyrkimystä hiilineutraaliuteen. Se edellyttää fossiilisten polttoaineiden käytön merkittävää vähentämistä sekä samaan aikaan uusiutuvan ja saastuttamattoman energian tuotannon kasvattamista.

Tämän ohella on tehtävä energian kulutusta vähentäviä ratkaisuja. Yksityisautoilun sijaan on tuettava sekä kaupunkien sisäistä että kaupunkien välistä joukkoliikennettä.

Tarvitaan lisää Tampereen ratikkapäätöksen kaltaisia investointeja, samoin rohkeutta uusiin raidelinjauksiin, joiden avulla yksityisautojen määrää voidaan vähentää ennen kaikkea eteläisessä Suomessa.

INVESTOINNIT maksavat, mutta samalla ne luovat talouskasvua, kohentavat työllisyyttä ja sitä kautta lisäävät valtion sekä kuntien verotuloja. Se on myös parasta mahdollista nuorten ikäluokkien tukemista.

Tulevien työtilaisuuksien lisäämisen ohella ne vähentävät riippuvuutta fossiilisista polttoaineista ja edistävät ilmaston lämpenemisen pysäyttämistä.

Velkaantumisen nopea pysäyttäminen merkitsisi Suomen asettamista ilmastotavoitteista tinkimistä tai ainakin niiden aikataulun venyttämistä. Kumpikaan ei helpota nuorten aiheellisesti kokemaa ilmastoahdistusta, vaan kasvattaa sitä.

Jos ilmastotavoitteista pidetään kiinni, velkaantumisen nopea pysäyttäminen merkitsisi mittavia leikkauksia sosiaaliturvaan, koulutukseen ja terveydenhuoltoon – joko kaikkiin näihin kolmeen tai osaan niistä.

Ja vaikka koulutus jätettäisiinkin uusien leikkausten ulkopuolelle, sen rahoitus jäisi riittämättömälle tasolle. Lisäksi leikkaukset sosiaaliturvaan heijastuisivat myös nuorten elämään.

Vai kuvitteleeko joku, ettei työttömyyspäivärahaa tai toimeentulotukea saavan perheen lapsiin vaikuttaisi se, että heidän vanhempiensa avustukset pienenevät?

Kirjoittaja on eduskuntavaaliehdokas (sd.) Pirkanmaalta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE