Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

”Tämä vaikuttaa varoituslaukaukselta” – Lehtitieto: Viranomaiset epäilevät Venäjän agentteja Espanjan kirjepommeista

AFP / LEHTIKUVA / OSCAR DEL POZO
Espanjalainen poliisi vartiossa Madridissa USA:n suurlähetystön edessä joulukuun alussa. Suurlähetystöön oli lähetetty kirjepommi.

Yhdysvaltalaiset ja eurooppalaiset viranomaiset uskovat, että venäläiset tiedusteluviranomaiset suunnittelivat Espanjan taannoisen kirjepommikampanjan ja teettivät sen venäläisellä äärijärjestöllä, kertoi New York Times -lehti maanantaina.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Natoon kuuluvassa Espanjassa lähetettiin viime vuoden lopulla kuusi kirjepommia korkeissa virassa oleville henkilöille, mukaan lukien pääministeri Pedro Sanchezille. Kukaan ei kuollut, mutta Ukrainan suurlähetystön työntekijä haavoittui.

Espanjan oikeusviranomaiset ovat aloittaneet terrorismitutkinnan lähetysten vuoksi.

New York Times -lehden mukaan Venäjän tiedustelupalvelun agentit teettivät postipommikampanjan Venäjällä sijaitsevalla, äärikansallismielisellä ja puolisotilaallisella Venäjän keisarillisella liikkeellä, joka Yhdysvalloissa on määritelty terroristijärjestöksi. Lehden mukaan sen tärkeiden jäsenten tiedetään olleen Espanjassa, ja ryhmällä uskotaan olevan yhteyksiä myös espanjalaisiin äärioikeistojärjestöihin.

Venäjän keisarillinen liike kannattaa venäläisyyttä ja valkoisten ylivaltaa sekä vastustaa juutalaisia ja seksuaalivähemmistöjä.

Pommikampanjan teettäjien uskotaan olevan GRU:hun, Venäjän sotilastiedustelupalveluun kuuluvia agentteja. GRU on yhdistetty maailmalla useisiin muihin, tappaviin iskuihin.

YHDYSVALTAIN viranomaiset uskovat, että kampanjaa johtaneet venäläiset upseerit halusivat kampanjalla ”testata” välikätenä toimivia ryhmiä sen varalta, että Venäjä päättäisi tehdä suurempiakin iskuja länsimaissa.

Heidän mielestään tarkoitus oli viestittää, että Venäjä pystyy tekemään terrori-iskuja kaikkialla Euroopassa, myös Naton jäsenmaiden pääkaupungeissa.

- Tämä vaikuttaa varoituslaukaukselta, sanoi lehdelle Yhdysvaltain ulkoministeriön entinen terrorismintorjuntakoordinaattori Nathan Sales, joka työskenteli Donald Trumpin hallinnossa silloin, kun Venäjän keisarillinen liike lisättiin Yhdysvaltojen terroristilistalle.

- Venäjä on antanut merkin siitä, että se on valmis käyttämään terroristisia välikäsiä hyökätäkseen lännen taka-alueilla, hän sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE