Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

”Tämän eteen teimme töitä myös Suomessa” – oikeusvaltiokertomus ehkäisee ennalta ongelmia

Lehtikuva / Vesa Moilanen

Euroopan komission ensimmäinen oikeusvaltiokertomus on valmistunut. Suomi pitää hyödyllisenä, että komission oikeusvaltioperiaatteen noudattamisen lujittamista koskeva työ on käynnissä, ja antaa sille täyden tukensa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Eurooppaministerien on tarkoitus käydä tänä syksynä keskustelua EU:n yleisten asioiden neuvostossa oikeusvaltiotilanteesta komission kertomuksen pohjalta.

– Pidämme komission oikeusvaltiokertomusta tärkeänä osana EU:n oikeusvaltiotyökalupakkia ja on hienoa, että nyt ensimmäistä kertaa siitä päästään keskustelemaan neuvostossa. Tämän eteen teimme töitä myös Suomen puheenjohtajakaudella, eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) (kuvassa) korostaa tiedotteessa.

Uudella oikeusvaltiokertomuksella on tarkoitus vahvistaa Euroopan unionin käytettävissä olevia keinoja EU:n oikeusvaltioperiaatteen tukemiseksi ja oikeusvaltio-ongelmien ennaltaehkäisemiseksi. Tarkoituksena on auttaa jäsenvaltioita vastaamaan ajankohtaisiin haasteisiin ja hyödyntämään muiden jäsenvaltioiden kokemuksia.

Oikeusvaltioperiaate on kaikkien nykyaikaisten perustuslaillisten demokratioiden kulmakivi. Se on myös yksi niistä keskeisistä arvoista, joihin EU perustuu ja joita kaikki jäsenvaltiot ovat sitoutuneet noudattamaan liittyessään EU-jäseniksi, valtioneuvoston kanslia toteaa tiedotteessa.

– Oikeusvaltioperiaatetta koskeva vuosittainen tarkastelukierros ja siihen liittyvä vuosikertomus ovat merkittävä ja tervetullut uudistus, jonka ansiosta toimintaa voidaan jäntevöittää ja tehostaa sekä parhaita käytäntöjä vaihtaa. On tärkeää edistää ennen kaikkea toimia, joilla ennaltaehkäistään oikeusvaltio-ongelmia.

Kertomuksessa on yhteenveto jäsenvaltioiden oikeusvaltiotilanteesta ja EU:n tasolla tapahtuneesta merkittävästä kehityksestä. Kertomus on osa komission vuosittaista oikeusvaltioperiaatetta koskevaa tarkastelukierrosta, joka kattaa kaikki jäsenvaltiot.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE