Uutiset
13.6.2017 01:53 ・ Päivitetty: 13.6.2017 01:53
Tampereen kaupungin uusi pormestari Lauri Lyly: Liian kapeille harteille rakennettu sote-uudistus saattaa siirtyä
Tampereen pormestariksi valittiin maanantai-iltana 12. kesäkuuta 2017 Sdp:n ehdokas Lauri Lyly. Uusi pormestari, SAK:n emerituspuheenjohtaja on Tampereella ensimmäinen demaripormestari. Kaupunkia on tosin rakennettu sosialidemokraattisten kaupunginjohtajien voimin useita vuosikymmeniä.
Lyly arveli, että hallituskriisistä ja muistakin syistä johtuen sote- ja maakuntauudistus eivät etene niin sujuvasti kuin maan hallitus on alunperin ajatellut.
Valtuustokauden puolivälissä kaupunki tekee välitilinpäätöksen pormestariohjelman toteutumisesta ja tarvittavista uusista toimenpiteistä. Lyly pohti, josko kaupungin olisi varauduttava sote-palvelujen tarjontaan myös vuonna 2019 ja sen jälkeenkin. Näillä näkymin ei hänen mielestään ole mitään takeita Juha Sipilän (kesk.) hallituksen sote- ja maakuntauudistuksen onnistumisesta. Sen sijaan sote-uudistuksen aikataulu ja sisältökin saattavat muuttua.
– Sote-uudistuksen suurin ongelma on ollut se, että sitä ryhdyttiin rakentamaan liian kapeilla hartioilla, Lyly sanoi.
Töihin täysin rinnoin
– Lähden uuteen tehtävääni täysillä, innokkaasti ja nöyrästi. Vetovoimainen Tampere tarvitsee kehittyäkseen yksimielisyyttä, joka pormestariohjelmaa neuvoteltaessa onkin löydetty. Nyt vuorossa on sen toteuttaminen, Lyly totesi kiittäessään valinnastaan valtuutettuja.
Lyly halusi etsiä ratkaisut viime valtuustokaudella esiintyneisiin kipeisiin ongelmiin – esimerkiksi rantatunneliin ja sen liittymiin, ratikkaan ja Eteläpuiston suunnitelmiin. Ratkaisut ovatkin hänen mielestään löydettävissä pormestariohjelmasta. Nämä ja muutkin aloitetut suuret investoinnit viedään loppuun.
Lylyn haluamien henkilövalintojenkin taustalla on viesti kaikille kaupunkilaisille. Menneitä ei ole enää syytä kaivella. Kaunaa kantamatta on katsottava tulevaisuuteen. Mahdollisimman suurin, vanhoista erimielisyyksistä vapain voimin on pyrittävä ratkomaan nykyisiä ja tulevia ongelmia. Lylyn mukaan jokainen ymmärtää, että vanhoista painolasteista irrottautuminen takaa aikaisempaa hedelmällisemmän yhteistyön..
Valtuuston kokouksessa perustettiin myös valtuustoryhmät. Tässä yhteydessä Perussuomalaisten ryhmäpuheenjohtaja Lassi Kaleva ilmoitti, että hänen johtamansa ryhmä on pormestariohjelman takana. Jokainen Kalevan johtaman ryhmän jäsenistä on ryhmäpuheenjohtajan mukaan sitoutunut pormestariohjelmaan.
Kevään aikana Perussuomalaisten valtuustoryhmässä oli aistittavissa paitsi jonkinasteista kireyttä myös korvin kuultavaa riitelyä.
Lylyllä hyvät lähtökohdat
Lyly saa työlleen parhaat mahdolliset lähtökohdat: hänen valintansa oli yksimielinen. Pormestarin tehtäviin kuuluu koko kaupungin ja kaupunkikonsernin johtaminen. Sitä hän tekee muun muassa kaupunginhallituksen puheenjohtajana.
Lyly kiitteli edeltäjäänsä Anna-Kaisa Ikosta (kok.) hyvästä tehtäviensä hoidosta ja aikaan saavasta otteesta. Lylyn mielestä Ikonen oli valovoimainen pormestari.
Ikosen asettuminen ja asettaminen näkyvälle paikalle valtuuston puheenjohtajaksi, on samalla lähtölaukaus seuraaviin kuntavaaleihin. Kenellekään ei liene yllätys, jos Kokoomuksen pormestariehdokkaana seuraavissa kuntavaaleissa on Anna-Kaisa Ikonen.
Fiksu kilpailu on tervettä ja koitunee Tampereen ja sen asukkaiden hyväksi.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.