Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Tampereen kaupunginvaltuusto sai tukevan tietopaketin kaupungin taloudesta

Tampereen kaupunginvaltuusto sai maanantaina tietoa kaupungin taloudesta.

Tampereen kaupunginvaltuusto sai maanantaina tuhdin tietopaketin kaupungin taloudesta. Ensinnäkin valtuutetuille esiteltiin Tampereen ensi vuoden talousarvio. Toiseksi kokouksessaan valtuusto keskusteli kaupungin tämän vuoden toiminnan ja talouden katsauksesta, joka perustuu tammi-elokuun tilanteeseen ja tietoihin. Kaupungin taloutta sivusi myös tarkastuslautakunnan raportti.

Talousarviokokous pidetään marraskuussa. Silloin valtuusto käsittelee siis vuoden 2019 budjettia, joka maanantaina esiteltiin.

Tampereen kaupunginvaltuusto teki 20. elokuuta tämän vuoden talousarvioon isoja menojen lisäyksiä, jotka johtuivat lähinnä sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakoitua suuremmasta rahantarpeesta. Elokuun tilanteen perusteella laadittu koko vuoden tulosennuste on 70 miljoonaa euroa alijäämäinen. Taloustilanne on kaupungin talousjohdonkin mukaan historiallisen heikko.

Nettomenojen kasvuennuste on 4,8 prosenttia, mutta kaupungin tulot eli verotulot ovat kasvamassa vain 0,4 prosenttia ja valtionosuudet 1,5 prosenttia. Kunnallisverotulot ovat jäämässä kolmatta vuotta peräkkäin noin 775 miljoonan euron tasolle ja kuluvan vuoden valtionosuudet ovat noin 27 miljoona euroa pienemmät kuin vuonna 2016.

Tampereen valtionosuudet ovat pienentyneet ja pienentyvät vuosina 2012-2019 yhteensä noin 100 miljoonalla eurolla. Kun tämän lisäksi huomioidaan verotulojen polkeminen paikoillaan, kaksi merkittävintä tekijää kaupungin talousvaikeuksiin ovat selvillä.

Muitakin tekijöitä on: esimerkiksi asukasmäärän kasvu 3 000:lla viime vuosina vuosittan ja kaupunkilaisten ikääntyminen. Molemmat tekijät lisäävät palveluiden tarvetta ja siten käyttö- ja investointimenoja.

Elokuussa tehdyt päätökset riittämättömiä

Huolimatta valtuuston elokuussa tekemistä talousarviomuutoksista seuraavat toimielimet ovat arvioineet ylittävänsä talousarvion: sosiaali- ja terveyslautakunta neljällä miljoonalla euroa, sivistys- ja kulttuurilautakunta 2,8 miljoonalla eurolla, Tampereen Infra Liikelaitos 1,4 miljoonalla eurolla ja Tampereen Vesi Liikelaitos 0,8 miljoonalla eurolla.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan suurimmat ylitykset ovat psykososiaalisen tuen, ikäihmisten sekä lasten, nuorten ja perheiden palveluissa. Ylityksiä selittää asiakasmäärän ja palvelutarpeen kasvu erityisesti vammaispalveluissa, kotihoidossa ja lastensuojelun sijaishuollossa.

Sivistys- ja kulttuurilautakunnan suurimmat ylitykset ovat varhaiskasvatuksen palvelujen ostoissa ja palvelusetelipäivähoidossa. Työllisyystilanteen parantuminen ja ennakoitua suurempi muuttoliike kaupunkiin ovat lisänneet lasten määrää päivähoidossa.

Tampereen Veden liikeylijäämäennuste alittaa vuosisuunnitelman 0,8 miljoonalla eurolla pääasiassa palvelujen ostojen vuoksi. Ylitykseen vaikuttaa putkirikkojen suuri määrä. Tampereen Infran liikeylijäämäennuste on 1,4 miljoonaa euroa vuosisuunnitelmaa heikompi palvelujen ostojen ja henkilöstökulujen vuoksi. Palvelujen ostojen ylitykseen vaikuttaa runsasluminen talvi ja hintatason nousu.

Ulkoisten nettoinvestointien ennuste on 235,5 milj. euroa, mikä alittaa vuosisuunnitelman 13,5 milj. eurolla. Suurimmat investoinnit ovat asunto- ja kiinteistölautakunnan yhteensä 97,3 miljoonan euron investoinnit, josta 60,9 miljoonaa euroa menee peruspalvelujen talonrakennushankkeisiin. Yhdyskuntalautakunnan perusinfrainvestointien ennuste on 46,4 miljoonaa euroa, Tampereen Vesi Liikelaitoksen 24,5 miljoonaa euroa sekä Keskusta-hankkeen 19,7 miljoonaa euroa.

Koska vuosikatteen euromäärä jää pieneksi suhteessa investointien euromäärään, kaupungin investointeja on rahoitettava lainarahalla. Niinpä lainamäärä kasvaa kuluvana vuonna ripeästi. Kaupungin lainakannan ennustetaan kasvavan 701 miljoonaan euroon. Asukaskohtaiseksi lainamääräksi vuoden lopussa on tulossa 2 975 euroa, mikä on verrokkikaupunkien lainamäärä huomioiden varsin hyvällä tasolla.

Kaupunkikonsernin numeroita

Kaupunkikonsernin tammi-elokuun vuosikate oli 161,3 miljoonaa euroa, mikä oli 14,5 miljoonaa euroa viime vuoden vastaavaa ajankohtaa parempi. Konsernin tilikauden tulos oli 13,8 miljoonaa euroa alijäämäinen. Tulosta rasitti Tampereen ammattikorkeakoulu Oy:n omistuksen luovutus Tampereen korkeakoulusäätiölle arvoltaan 45,9 miljoonaa euroa.

Konsernin investoinnit olivat tammi-elokuussa 316 miljoonaa euroa. Konsernin investoinneista kaupungin investoinnit olivat 107,8 miljoonaa euroa, Tampereen Raitiotie Oy:n 55,0 miljoonaa euroa, Tampereen Palvelukiinteistöt Oy:n 20,2 miljoonaa euroa, Sähkölaitos-konsernin 17,2 miljoonaa euroa, Tampereen Vuokratalosäätiön 15,7 miljoonaa euroa ja Finnpark Oy:n 15,7 miljoonaa euroa. Kaupunkikonsernin osuus Pirkanmaan sairaanhoitopiirin investoinneista oli 40,2 miljoonaa eurona.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE