Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Uutiset

Pormestari Lylyn mielestä sote -uudistus tarvitsee kuntia

Lauri Lylyn mielestä sote-uudistuksen tulisi rakentua kuntien yhteistyön pohjalle.

– Edellisen hallituksen maakunta- ja sote-uudistuksen kaaduttua, kunnat ovat ottaneet sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen valmistelussa vastuuta. Lähes jokaisella alueella on kuntien yhteistyön pohjalta valmistelussa tai jo toiminnassa laajemmille hartioille pohjautuvia kuntapohjaisia ja alueellisia ratkaisuja.

Heikki Näreikkö

Näin kirjoittaa Tampereen kaupungin pormestari Lauri Lyly Ilkka -lehdessä keskiviikkona julkaistussa kolumnissaan.

Lylyn mukaan kuntavetoisissa yksittäisiä kuntia laajemmissa ratkaisuissa hyödynnetään jo tehtyä sote-valmistelua. Tätä käynnistynyttä kehitystä tulisi tulevan hallituksen vahvistaa omilla linjauksillaan.

Lylyn mielestä hallitusohjelmassa ja parlamentaarisella valmistelulla tulisi uusien hallinnon rakenteiden sijaan määritellä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen sisältöä ja kriteereitä.

– Esimerkiksi kuinka nopeasti palveluita on saatava ja millaista laatua voimme taata Suomen jokaisessa kolkassa? Tämän vuoksi kunnille tulisi suoda sitten mahdollisuus päättää itse, miten yhdessä määriteltyihin tavoitteisiin parhaiten päästään ja kuinka organisoidutaan, jotta ne toteutuvat yhdenvertaisesti.

– Tämä edellyttää myös valtionosuusjärjestelmän uudistamista sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoittamiseksi ja yhdessä sovittujen palvelulupausten toteuttamiseksi, Lyly jatkaa Ilkan kolumnissaan.

Pormestari pitää selvää, että mainitunlaisessa mallissa kuntayhtymien omistajaohjausta on vahvistettava. Näin huolehditaan kustannusten hallinnasta ja alueellisen demokratian toteutumisesta.

Kuntavetoinen eteneminen mahdollistaa Lylyn mukaan ripeän aikataulun. Lisäksi kuntavetoinen uudistus voidaan tehdä nykylainsäädännön puitteissa. Näin vältettäisiin kolmannen hallintotason rakentaminen. Valtio ja kunnat riittäisivät hallintotasoiksi.

Sujuvat palveluketjut pääosaan

Lylyn mukaan kuntien varaan rakentuvassa mallissa avainasemassa ovat sujuvat palveluketjut.  Siirtyminen eri palvelutuottajien ja palvelutasojen välillä olisi hänen mielestään oltava ketterää, ja tietojärjestelmien pitäisi pelata yhteen tämän tavoitteen kanssa.

– Jos yksistään eri palveluiden yhdistäminen, eli integraatio, olisi riittävä ratkaisu, ei ongelmia pitäisi enää olla. Niitä kuitenkin tällä hetkellä on. Kuntapohjainen eteneminen mahdollistaa ennen kaikkea joustavat eri olosuhteisiin soveltuvat ratkaisut. Tämä nähtiin esimerkiksi Pirkanmaan alueellisessa työllisyyskokeilussa.

– Lisäksi valtakunnallisesti yhdenmukaisella lainsäädännöllä ohjattu sote-rakenneratkaisu pakottaa toisistaan erilaiset alueet malliin, joka ei sovi kaikille. Mikäli kunnissa käynnistyneet ja toiminnassa olevat kuntien sote-ratkaisut eivät ole riittäviä, voidaan niihin tarvittaessa valtion toimesta palata hallituskauden puolivälissä, pormestari jatkaa.

Lyly lopettaa kolumninsa Ilkassa toivomalla, että ”terveiset kuuluvat Säätytalolle neuvottelupöytiin asti”.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
29.5.2020
Kaarlo Simojoki on hoitanut satoja alkoholisteja, huumeiden käyttäjiä ja peliriippuvaisia: ”Oletko nähnyt yhtään tukikonserttia juoppojen puolesta?”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE