Politiikka
28.6.2018 11:27 ・ Päivitetty: 28.6.2018 11:48
“Tänä kesänä musta aurinko paistaa työttömille” – Kansanedustaja tuomitsee hallituksen työvoimapolitiikan
Kansanedustaja Tarja Filatovin (sd.) mukaan “orwellilaista uuskieltä” edustavat aktiivimallit, maakuntauudistuksen myötä heikentyvät työvoimapalvelut ja kehysriihessä sovitut työsopimuslain muutokset edustavat ideologiaa, jonka tavoitteena on pompottaa työttömiä ja heikentää työehtoja.
Filatov kehittäisi aktiivimallien sijaan työvälityspalveluja ja työttömien tukitoimia.
Hallituksen kaavailemaa omatoimisen työnhaun malla eli aktiivimalli 2:sta, Filatov pitää työttömien kannalta aivan liian monimutkaisena.
– Työtön tarvitsee jatkossa vähintään ”pilleridosetin” tietääkseen, mikä raportti tai mikä ilmoitus on mihinkin päivään mennessä tehtävä, Filatov kirjoittaa blogissaan.
Työttömän aktiivisuus ja aktiivinen työvoimapolitiikka ovat Filatovin mukaan hyviä asioita. Hän kuitenkin muistuttaa, että jo nykyinen työttömyysturvalainsäädäntö edellyttää aktiivista työnhakua. Filatovin mukaan työttömät tarvitsevat aktiivisuuteensa tukea.
– Kaikille samat jäykät velvoitteet eriarvostavat työttömiä, koska heidän valmiutensa ovat erilaisia. Työelämä moninaistuu, myös työvoimapolitiikan pitäisi olla moninaisempaa ja henkilökohtaisempaa.
– Aktiivimalli 2 edellyttää neljän työpaikan hakemista kuukausittain. Jos ei täytä velvoitetta porrastettu karenssi vie lopulta viedä työttömyysturvan kokonaan. Aktiivimalli 1 edellyttää vähintään kolmen päivän työpaikan saamista tai viikon aktiivitoimiin pääsemistä kolmen kuukauden jaksossa tai työttömyysturvaa leikataan, Filatov toteaa.
Hallitus vetäytyy Filatovin mukaan vastuusta työttömien palveluja vähentäessään ja perustelee heikennyksiä työttömän mahdollisuudella valita itse, mitä työtä hakee.
“Myös aktiivimalli 2 on lähdössä keskellä kesää lausuntokierrokselle, vaikka ykkösmalli selkeät epäoikeudenmukaisuudet ovat korjaamatta.”
– Hallitus ei vieläkään ymmärrä, että monen työttömän kohdalla ongelmana on, että ei ole sopivaa työtä, mitä hakea. Ei ole työtä, johon uskoo pääsevänsä tai jonne fyysisesti voisi päästä huonojen liikenneyhteyksien vuoksi. Esimerkiksi monen vuorotyöpaikan kohdalla tarvittaisiin auto, mutta pitkään työttömänä ollut on joutunut luopumaan autosta jo kauan sitten.
Kun pääosa työttömien palveluista tapahtuu sähköisesti ja kun robotti laatii työllistymissuunnitelman, Filatovin mukaan työttömän oma ääni katoaa.
– Jos robottiyhteistyö ei pelitä, maakunnan työllisyyspalvelujen tulisi tulla apuun ja haettavien työpaikkojen määrää voidaan jopa keventää. Ajatus on hyvä. Mutta hallituksen maakuntamallissa maakuntiin siirtyy 600 miljoonaa euroa. Sama raha kuin TE-hallinnolla on nyt käytössä. Mutta nykyisin rinnalla on ollut kuntien lähes miljardin panokset työllisyyteen. Jatkossa nämä uhkaavat poistua, koska kunnat eivät saa järjestää työvoimapalveluja maakuntamallissa.
Hallitus on Filatovin mukaan onnistunut tekemään vähän reilulle puolelle työttömistä lain säätämät kolmenkuukauden välein tapahtuvat määräaikaishaastattelut.
– Niiden positiivinen vaikutus on kiistaton, mutta niistä ollaan ilmeisesti luopumassa, hän huomauttaa.
– Tänä kesänä musta aurinko paistaa työttömille. Valtaosa suomalaisista on kesälomalla, mutta hallitus aikoo lähettää lausunnolle nuorten työntekijöiden työehtojen heikennys ja irtisanomissuojan heikentämislait. Kummastakaan ei löydy tutkimusta, joka osoittaisi, että ne parantavat työllisyyttä. Päinvastoin nuorten miesten kohdalla määräaikaisuuksien perusteiden lievennys, on johtanut heikompiin työllisyystuloksiin.
– Myös aktiivimalli 2 on lähdössä keskellä kesää lausuntokierrokselle, vaikka ykkösmalli selkeät epäoikeudenmukaisuudet ovat korjaamatta. Hallitus noudattaa jääräpäisesti ideologisia tavoitteitaan pompottaa työttömiä ja heikentää työehtoja. Surullista, Filatov kirjoittaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.