Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Tänään vietetään vuosittaista Asunnottomien yötä – teemana on Oma koti hurjan kallis

Istock

Tänään vietetään vuosittaista Asunnottomien yötä. Päivän teemana on Oma koti hurjan kallis.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Koronavirustilanteen vuoksi tapahtuma toteutetaan osin virtuaalisesti. Kansallismuseossa Helsingissä järjestetään muun muassa paneelikeskustelu ja puheenvuoroja, jotka striimataan verkkoon kaikkien saataville.

Lisäksi asunnottomuutta kokeville on järjestetty muun muassa ruokailua, vaatejakoa ja terveysneuvontaa eri puolilla Helsinkiä. Asumis- ja velkaneuvontaa on saatavilla sekä kasvotusten että verkossa.

Teemapäivää on vietetty vuodesta 2002 YK:n kansainvälisenä päivänä köyhyyden poistamiseksi.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen tilaston mukaan viime vuoden lopussa Suomessa oli yhteensä 4 600 yksinelävää asunnotonta sekä 264 perhettä ja pariskuntaa. Asunnottomuus keskittyy pääkaupunkiseudulle, jossa Suomen asunnottomista on yli puolet. Yli kolmasosa heistä on Helsingissä.

Koronaviruspandemia toi monille kriisin

Helsingissä Asunnottomien yön järjestäjät ovat huolissaan varsinkin erityisryhmistä. Teemapäivän tiedotteessaan järjestöt sanovat erityisryhmien jäävän vaille kattavaa apua asumisneuvonnassa tai jopa kokonaan sen ulkopuolelle.

Järjestöt myös uskovat koronavirustilanteen aiheuttavan asunnottomuuden lisääntymistä.

– Moni on jo tilanteessa, ettei enää selviä vuokranmaksuista ja asumiskustannuksista, koska esimerkiksi työpaikka tai oma yritys ovat voineet mennä alta, tiedotteessa todetaan.

Vailla vakinaista asuntoa ry:n toiminnanjohtaja Sanna Tiivola sanoo tiedotteessa, että avainasemassa on kuntien sosiaalitoimen, järjestöjen ja vuokranantajien välinen yhteistyö.Takuusäätiön viestintäpäällikkö Minna Mattila painottaa matalan kynnyksen talousohjauksen tärkeyttä.

– Vuokranmaksuviiveiden tai yhdenkin vuokrarästin taustalta voi paljastua velkakierre, hän kertoo.

Järjestöjen mielestä asumisneuvonta on myös taloudellisesti erittäin tehokasta, sillä se vähentää raskaiden palveluiden tarvetta ja hyödyttää saajan lisäksi julkisia peruspalveluita sekä vuokranantajia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Marja Luumi

Työmarkkinat
26.10.2020
”Uho tuntuu jatkuvan, tämä on aivan absurdi ajatus” – Paperiliiton Vanhala ihmettelee Metsäteollisuuden Hollménin puheita ”tyhjältä paperilta” lähtemisestä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE