Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Muu kulttuuri

Tapahtuma-alan liikevaihto pudonnut koronakeväänä liki 80 prosenttia

Kari Hulkko
Puistoblues oli ensimmäisten joukossa peruuttamassa tämän kesän festivaalinsa, kun koronapoikkeusolot astuivat maaliskuussa voimaan. Kuva vuoden 2018 festivaalilta.

Tapahtuma-alojen elinkeinojen keskusjärjestön Tapahtumateollisuus ry:n teettämän tutkimuksen mukaan koronakriisi on aiheuttanut suurimmalle osalle tapahtuma-alojen yrityksistä keskimäärin 79 prosentin liikevaihdon menetykset kuluneen maalis-toukokuun aikana.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Edelleen 89 prosenttia tapahtuma-alojen yrityksistä uskoo, että koronan vuoksi kuluvan kesä-elokuun liikevaihto tulee laskemaan 77 prosenttia verrattuna edellisen vuoden vastaavaan aikaan.

Tapahtumateollisuus ry:n Turun Yliopiston Kauppakorkeakoululla teettämän tutkimuksen tulokset kertovat koronakriisin musertavista vaikutuksista alalla. Mittavien taloudellisten menetysten lisäksi tapahtuma-alojen yrityksiltä jää kuluvan kevään ja kesän aikana työllistämättä jopa lähes 30 000 henkilöä, jotka normaalisti työllistyisivät kiivaaseen tapahtumasesonkiin.

Ensi viikolla haettavaksi tuleva yritysten kustannustuki tarjoaa apua vain pienelle osalle tapahtuma-alojen yrityksistä, sillä alan erityisen kustannusrakenteen ja vahvan sesonkiluonteisuuden vuoksi suuri osa alan toimijoista ei tule saamaan apua säädetyn tukimekanismin kautta.

Hidas paluu normaaliin

Tapahtumateollisuus on tuoreen tutkimuksen mukaan yli kahden miljardin arvoinen toimiala, joka työllistää Suomessa kymmeniä tuhansia ihmisiä.

– Tapahtuma-ala on kärsinyt koronasta todennäköisesti enemmän, kuin mikään muu toimiala. Valitettavasti kriisi jatkuu edelleen. Tapahtumaliiketoiminnan käynnistyminen ja yleisöjen luottamuksen palauttaminen on hidasta, minkä vuoksi alan elpyminen ottaa aikaa, vaikka rajoitukset poistuisivat, kertoo Tapahtumateollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Timonen.

– Yritysten kassat ovat tyhjänä ja alkava syksy tulee olemaan monelle kohtalokas hetki. Jos rajoituksia edelleen asetetaan lyhyellä aikajänteellä ja tapahtumaliiketoimintaa ei saada käyntiin, tullaan alalla näkemään hyvin todennäköisesti laaja konkurssiaalto. Me vetoamme nyt kaikkiin yhteiskunnan toimijoihin tapahtumien pelastamiseksi, Timonen sanoo.

Tapahtumateollisuuden välilliset taloudelliset vaikutukset ovat mittavat ja ulottuvat esimerkiksi majoitus-, ravitsemis-, liikennöinti-, ja vähittäiskaupan aloille. Tapahtumat ovat myös väline liiketoiminnan, kaupankäynnin, yleisen hyvinvoinnin ja demokratian vahvistamiseksi.

– Olemme hyvillämme siitä, että tuoreen järjestömme viesti on huomioitu ministeriöiden ja muiden päättävien tahojen suunnalla ja heillä on halua ymmärtää toimialamme luonnetta. Tällä hetkellä taistelemme kuitenkin aikaa vastaan, sillä yrityksemme tarvitsevat selviytyäkseen sekä vakautta että tukea, Timonen painottaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Heikki Sihto

Toimituksen kommentit
12.8.2020
Kohutun esityksen taustalla on halu kepittää ammattiliittoja
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE