Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Tappaako populismi uskalluksemme yrittää?

Yhteiskuntamme elää jatkuvassa muutoksessa ja myös sen erilaiset rakenteet kaipaavat uudistamista. Olemme tottuneet kehittämään rakenteita ja toimintoja pitkän aikavälin tähtäimellä suunnitelmallisesti ja perusteellisesti pohjustaen. Kansainvälisen kilpailukyvyn, innovaatioiden synnyttämisen ja kvartaalitalouden tukemiseksi hallitus on lähtenyt tukemaan myös kokeilevan kehittämisen kulttuuria.

Niina Ylinen

Kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja, Ähtäri

Monet palveluidemme ja yhteiskunnallisten rakenteidemme järjestelmät ovat monimutkaisia ja usein vaikeasti ymmärrettäviä ja digitalisoituminen asettaa niille omat reunaehtonsa. Nykyinen hallitus on myös tavoitellut ohjelmassaan ihmisen asettamista kehittämisen keskiöön. Palveluita ja järjestelmiä halutaan kehittää ihmislähtöisesti ja saavutettavasti, erilaisia ratkaisuja kokeillen ja nopeasti käyttäjien keskelle siirtäen. Muistettava on myös, ettei kyse kuitenkaan ole siitä, että kokeilut heitettäisiin ilmoille hatusta ja otettaisiin käyttöön ilman taustatyötä. Kokeilujen takana onkin maailmalta saatua tutkimustietoa, asiantuntijoiden ennusteita yms.

Onko meidän kuitenkin mahdotonta uskaltaa heittäytyä kokeilevan kehittämisen kulttuuriin täysimääräisesti sen olemassa olevien mahdollisuuksien mukaan? Päivän polttavin politiikka pyörii toisten virheiden metsästämisen ympärillä ja ihmisen erehtyväisyydestä on tullut poliittisen kuoleman varma merkki. Jos kokeilevan kehittämisen lähtökohtana on nopeiden käytännön kokeiluiden toteuttaminen, kuka uskaltaa viedä asiakasrajapintaan kokeilua, jonka mahdollisuutena on myös toimimattomuus tai negatiivinen palaute?

Suuren yleisön voi olla vaikeaa ymmärtää, että joskus kokeilukulttuurin varsinainen lopputulos voi olla esim. toimimaton palvelu, mutta kokeilun sivutuotteena voi syntyäkin uusia rakenteita tai toisenlaisia, odottamattomia ratkaisuja. Kun politiikkamme keskiö on yhä enemmän keskittynyt toisen kampittamiseen, halutaan tällöin myös nostaa kokeiluista esille vain epäonnistunut tai toimimaton lopputulos, jolloin julkisuudelta jää piiloon saavutetut asiat.

Media pistää omalta osaltaan myös ahkerasti kapuloita rattaisiin ja suorastaan saalistaa virheitä ja epäonnistumisia. Olennaiseen keskiöön nousee myös otsikoissa se, kuka on tehnyt päätöksen kokeilun tekemisestä ja kenelle vastuu kuuluu.

Ratkaisujen hakeminen, yhä epävarmempien haasteiden selättäminen ja yhteiskunnan monimutkainen kehittäminen vaativat yhä innovatiivisempia ja laajempia ratkaisuja. Toisaalta myös kamppailemme jatkuvasti sen kanssa, mihin rahaa saa käyttää: saako investoida asiaan, joka ei tuota heti tulosta ja jonka uhkana on, ettei sen avulla edes saada ratkaisua välittömästi.

Tulevaisuudessa ratkaisevaa onkin, saammeko enää tehdä asioita yrityksen ja erehdyksen kautta? Saammeko enää kokeilla ratkaisujen löytämistä? Miksi yritysmaailmassa innovatiivisuus ja uskallus kokeilla nähdään rohkeana ja positiivisena, mutta kun samaa yritetään yhteiskunnallisesti, onkin edessä totaalinen lynkkaus?

 

 

Kirjoittaja on fysioterapeutti ja kaupunginvaltuutettu Ähtäristä.

 

 

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE