Politiikka

Tarja Halonen Demokraatille: SDP tarvitsee oman ehdokkaan presidentinvaaleihin – ”Niinistö ei päätä aikataulusta ihan itse”

Rane Aunimo
Rane Aunimo

Presidentti Tarja Halonen sanoo Demokraatille sunnuntaina pitävänsä tärkeänä, että SDP:llä on oma ehdokas tulevissakin presidentinvaaleissa.

Asialla on spekuloitu julkisuudessa etenkin sen jälkeen, kun SDP:n entinen puheenjohtaja Jutta Urpilainen ilmoitti perhesyihin vedoten, ettei lähde SDP:n ehdokkaaksi 2018 presidentinvaaleihin.

Jo ennen Urpilaista moni muu korkean tason SDP-poliitikko, muun muassa Eero Heinäluoma ja Erkki Tuomioja, oli kertonut, ettei ole käytettävissä presidenttiehdokkaana.

Halonen vastasi Demokraatille sunnuntaina tasa-arvon päivänä, tulisiko SDP:n ehdokkaan olla nainen.

— Minun mielestäni pitää olla hyvä ehdokas, en osaa sanoa nainen vai mies. Silloin kun minut valittiin vuonna 2000, oli ilmassa sitä, että pitäisi tulla nainenkin. Olen sanonut, että once is not enough, kerta ei ole tarpeeksi. Minun mielestäni kyse on siitä, kuka kulloinkin näyttää hyvältä. Toivon, että minun kaksi kauttani on todistanut, että hyvä ehdokas voi olla myös nainen.

Halosen mielestä jonkin pitäisi muuttua aika paljon, ettei SDP asettaisi lainkaan omaa ehdokasta vaaleihin.

— Ymmärrän, että SDP:ssä vielä haetaan omaa ehdokasta, joka sopeutuisi erilaisiin tilanteisiin, koska istuva presidentti Sauli Niinistö ei ole vielä kertonut, onko hän mukana.

Halonen sanoo uskovansa, että SDP päättää ehdokkaastaan jo kevään aikana, kuntavaalien jälkeen. Kysymykseen, pitääkö SDP:n tehdä se jo kevään aikana, Halonen sanoo naurahtaen, ettei sekaannu asiaan.

Entä, jos olisitte itse presidentti Niinistön saappaissa nyt, kertoisitteko jatkoaikeistanne jo keväällä vai vasta syksyllä?

— Sanoisin tuohon, että omasta kokemuksestanikin tiedän, ettei Niinistö päätä siitä ihan itse vaan se on osittain myös taustaryhmänsä päätös. Kysely kannattaa asettaa hänen vanhalle taustaryhmälleen.

Halonen oli sunnuntaina mukana SDP:n vaalitilaisuudessa Helsingissä Lasipalatsilla. Hän puhui tilaisuudessa tasa-arvosta yhdessä SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen ja pormestariehdokas Tuula Haataisen kanssa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat