Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Tartuntatautipäivärahojen myöntäminen ruuhkautui, 17 000 hakemusta jonossa – Kela rekrytoi kymmenittäin lisää käsittelijöitä

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Kelan etuuspäällikkö Milla Kaitola (kuva kesältä 2020).

Kelan tartuntatautipäivärahojen myöntämispäätökset ovat ruuhkautuneet. Hakemuksia tulee tällä hetkellä päiväkohtaisesti enemmän sisään kuin pystytään käsittelemään.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Moni hakee nyt päivärahaa koronatartunnan vuoksi kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntatautilääkärin karanteenin tai eristysmääräyksen jälkeen. Omikronmuunnos on lisännyt merkittävästi koronatapausten määriä.

Etuuspäällikkö Milla Kaitola Kelasta kertoo, että viime vuonna 127 000 saajalle maksettiin tartuntatautipäivärahaa yhteensä 115 miljoonan euron kokonaissummalla.

Kaitola ja Kelan keskisen vakuutuspiirin johtaja Liisa Ojala kertovat, että aivan viime päivinä hakemusten tulo on kiihtynyt.

– Niitä on tullut nyt liki 1 800 per päivä tällä viikolla. Tammikuun alkupäivistä alkoi isompi massa ja joulukuun loppupäivinäkin on tullut jo aika isoja määriä, Ojala sanoo.

Hakemusten määrä on nyt ennätystasolla ja tällä hetkellä käsittelemättä on peräti 17 000 tartuntatautipäivärahahakemusta.

Tämän vuoksi Kelassa on päätetty rekrytoida laitoksen sisältä mutta myös ulkopuolelta lisää työvoimaa hakemusten käsittelyyn.

Ojala kertoo, että palvelujohtajan toimeksiannosta on lähdetty hakemaan nopeita ratkaisuja tilanteeseen.

– Kokoamme sekä sisäistä resurssipankkia että ulkoa rekrytoitavia henkilöitä tartuntatautipäivärahan ratkaisutyöhön.

Kaiken kaikkiaan näiden rekrytointien yhteismäärä saattaa lähestyä sataa henkilöä.

– Olen oikein iloinen siitä, että Kelan yhteen hiileen puhaltaminen on tuonut meille eri etuuksista ja yksiköistä palvelutoimialalta lisäresurssia tartuntatautipäivärahan käsittelyyn. Tavoittelemme talon sisältä ainakin noin 40 henkeä seuraaviksi lähiviikoiksi tekemään tartuntatautipäiväraharatkaisuja, Ojala toteaa.

Nämä Kelan sisältä tulevat henkilöt saavat tulevalla alkuviikolla ensin perehdytystä työhönsä ja alkavat pian sen jälkeen ratkaista etuuksia niitä vakituisesti käsittelevien ohella.

Kelan eteläinen vakuutuspiiri puolestaan on laittanut paikkoja auki. Työpaikkailmoituksilla haetaan eri puolilta Suomea tartuntatautipäivärahapäätösten käsittelijöitä virtuaaliryhmään.

– Ensi viikolla päätetään, montako henkilöä määräaikaisuuksiin otetaan. Harkinta on vielä kesken, kunnes nähdään, jatkaako päivittäinen hakemusten tulo kasvuaan vai asettuuko se. Lisäksi odotetaan, millaisia ratkaisuja valtiovalta tekee tartuntatautirahojen myöntämisen säännöistä. Useita kymmeniä määräaikaisia työllistetään, tarkkaa lukumäärää en osaa sanoa, Ojala sanoo.

“Kyllä me jotenkuten olemme tässä vielä nenä pinnalla.”

Tartuntatautipäivärahahakemuksen tultua Kelaan se pitäisi käsitellä 28 päivän kuluessa.

– Kyllä me jotenkuten olemme tässä vielä nenä pinnalla ja toimimme käsittelyajan puitteissa. Käsittelyaikaan vaikuttaa myös se, missä ajassa saamme karanteeni- ja eristysmääräykset terveydenhuollosta. Olemme hyvissä ajoin nyt tämän kovan ponnistuksen kanssa liikkeellä, jotta saadaan lisää työvoimaa, Ojala kertoo.

Muun muassa STT uutisoi eilen, että työntekijöitä ja työnantajia uhkaavat paikoin kohtuuttomat sosiaaliturvan menetykset sen takia, että karanteeni- ja eristyspäätöksiä ei ehditä koronatapauksissa enää tekemään.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja työmarkkinajärjestöt yrittävät ratkaista ongelmaa.

SAK:n asiantuntijalääkärin Riitta Työläjärven mukaan pohdinnassa on muun muassa, miten tartuntatautipäivärahojen määräysoikeuden voisi laajentaa ainakin työterveyshuolloille, mutta mahdollisesti myös yleislääkäreille.

Kela on tässä työssä asiantuntijan roolissa.

– Olemme tiiviisti yhteistyössä ministeriön kanssa. Ministeriö kuulee meitä, koska toimeenpanemme etuutta, Kelan etuuspäällikkö Milla Kaitola sanoo.

Mikäli yhä useampi lääkäri saa tartuntatautipäivärahojen määräysoikeuden, Kaitola toivoo, että ohjeistus lääkäreille olisi mahdollisimman selkeä. Heikot ohjeet voisivat Kelan päässä johtaa yhä suurempaan tartuntatautipäivärahojen käsittelyn ruuhkautumiseen ja erilaisten selvitysten lisääntymiseen.

Jos yhä useampi lääkäri voi määrätä tartuntatautipäivärahan, Kelassa odotetaan, että hakemusten määrä voi ainakin jonkin verran kasvaa.

Tällä hetkellä eri alueilla on erilaisia ohjeita tai suosituksia siitä, milloin henkilön on hakeuduttava viralliseen koronatestiin, jonka positiivisuuden perusteella voisi saada tartuntatautipäivärahan. Milla Kaitola toteaa erilaisten ohjeiden saattavan aiheuttaa yhdenvertaisuusongelmaa.

– Tartuntatautipäivärahassa yhdenvertaisuusperitaate voi kärsiä, jos jossain samassa tilanteessa oleva pääsee testaukseen toisessa kunnassa ja jossain toisessa kunnassa ei. Positiivisella virallisella testituloksella ja sen pohjalta tartuntatautilääkärin antamalla eristämis- ja työstäpoissaolomääräyksellä on etuuteen suora yhteys. Sama tilanne on viralliseen tartunnanjäljitykseen pohjautuvalla tartuntatautilääkärin karanteenimääräyksellä. Meidän on etuuden kannalta turvattava asiakkaiden yhdenvertaisuus riippumatta siitä, missä päin Suomea asiakas asuu.

Kaitola toivookin, että erilaisissa viranomaispäätöksissä huomioitaisiin myös Kelan asiakkaiden yhdenvertaisuus.

Kela myöntää myös sairauspäivärahaa työkyvyttömyyden perusteella.

Noin parisataa henkilöä on saanut viime vuoden puolella pitkäaikaisen koronadiagnoosin (long covid) perusteella sairauspäivärahaa. Kyseessä on pieni joukko siinä mielessä, että kaiken kaikkiaan 300 000 saajalle maksettiin viime vuonna tätä etuutta.

Milla Kaitola ei osaa ottaa kantaa siihen, voisiko se, ettei ole virallista koronatestitulosta, vaikuttaa sairauspäivärahan myöntämiseen long covid -tapauksissa.

– Toki varmaan mahdollista on, että lähtötilanteessa ei ole testattu eikä ole saanut virallista tulosta, ja se voisi vaikuttaa myöhemminkin näihin etuuksiin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE