Ulkomaat
22.6.2021 07:47 ・ Päivitetty: 22.6.2021 07:47
Tasan 80 vuotta sitten natsi-Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon
Aamuyöllä 80 vuotta sitten käynnistyi operaatio Barbarossa eli natsi-Saksan hyökkäys Neuvostoliittoa vastaan. Yli kolme miljoonaa saksalaista sotilasta vyöryi Neuvostoliiton puolelle.
Hyökkäyksen taustalla oli Saksan johtajan Adolf Hitlerin ja kansallissosialistien ajatus elintilan hankkimisesta idästä.
Neuvostoliiton johtajalle Josif Stalinille sodan puhkeaminen tuli yllätyksenä, ja vielä saksalaisten panssarivaunujen jyristäessä maahan Stalin uskoi Hitlerin hämäävän. Saksan armeija pystyikin etenemään nopeasti syvälle Baltiaan, Venäjälle ja Ukrainaan.
Hitler oli jo maaliskuussa 1941 ilmoittanut, että Neuvostoliittoa vastaan käydään tuhoamissotaa. Niinpä vallatuille alueille Saksan armeijaa seurasivat SS-järjestön yksiköt, jotka vangitsivat Neuvostoliiton kommunistisen puolueen toimihenkilöitä ja etenkin juutalaisia teloitusta varten.
Tavoitetta eli Moskovan valtaamista saksalaiset eivät saavuttaneet, ja vuodenvaihteessa 1941–1942 saksalaisten eteneminen oli pysähtynyt pohjoisessa Leningradin ympäristöön, idässä Moskovan ja etelässä Rostovin edustalle.
Suomi liittyi sotaan muutamaa päivää myöhemmin
Saksan hyökättyä Neuvostoliittoon 22. kesäkuuta 1941 Hitler sanoi radiopuheessaan Suomen taistelevan Saksan rinnalla. Jatkosota alkoi 25. kesäkuuta 1941.
Virallisesti Suomi ei ollut Saksan liittolainen, sillä sopimusta yhteistyöstä ei ollut. Käytännössä maat olivat liittolaisia, sillä Suomi antoi Saksan käyttöön alueitaan ja joukkojaan ja sai Saksalta aseita.
Suomalaiset valtasivat heti sodan alussa etelässä talvisodassa menetetyt alueet ja ylittivät Syvärin. Suomalaissotilaat etenivät aina lähelle Leningradin puolustuslinjoja, kunnes hyökkäys joulukuussa pysäytettiin. Tästä alkoi asemasota, joka kesti yli kaksi vuotta.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.