Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Tässä syy miksi EKP:n pääjohtajuus meni Suomelta ohi – Tutkija: “Paketti hajosi”

Euroopan komission puheenjohtajaksi esitetään saksalaista Ursula von der Leyenia.

EU:n huippuviroista saavutettu sopu heijastelee tutkija Timo Miettisen mukaan suurten jäsenmaiden Saksan ja Ranskan vallan kasvua.

Saksa ja Ranska käytännössä jakoivat painavimmat virat keskenään. Euroopan komission puheenjohtajaksi valittiin 30 tunnin maratonneuvottelujen päätteeksi Angela Merkelin hallituksen puolustusministeri Ursula von der Leyen. EU-parlamentin ajaman kärkiehdokasmenettelyn mukaan paikka olisi kuulunut suurimman europuolueen EPP:n Manfred Weberille, mutta päämiehet päättivät luopua menettelystä.

– Taustalla oli Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ajatus, että Eurooppa-neuvoston pitää ottaa valta takaisin itselleen, joten neuvotteluissa jouduttiin lähtemään puhtaalta pöydältä. Kaksi merkittävintä virkaa, EKP:n johtaja ja komission puheenjohtaja, jaettiin Saksan ja Ranskan välillä, Miettinen sanoo.

Euroopan keskuspankin pääjohtajaksi valitaan kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja, ranskalainen Christine Lagarde.

Miettisen mukaan nimitysruletin taustalla oleva jännite palautuu vuonna 2007 allekirjoitetun Lissabonin sopimuksen jälkeiseen aikaan, jolloin EU:ssa heräsi pyrkimys vahvistaa parlamentin asemaa.

– Kärkiehdokasmenettely oli osa tätä lähestymistapaa. Toinen kehityskulku viimeisen kymmenen vuoden aikana on ollut jäsenmaiden vallan vahvistuminen, erityisesti Saksan ja Ranskan välinen sopimusmenettely, mikä on näkynyt eurokriisin hoidossa.

“Neuvoston rooli on korostumassa kysymyksissä, missä EU:lta vaaditaan radikaaleja reformeja.”

Kevään EU-vaalien myötä myös keskustaliberaali Alde koki muodonvaihdoksen, kun tilalle syntyi Macronin puolueella vahvistettu Uudeksi Euroopaksi nimetty ryhmä. Keskustaliberaalien ja Macronin vaikutus näkyy Miettisen mukaan muun muassa Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan nimityksessä. Tehtävään valittiin Belgian pääministeri Charles Michel.

EU-vaalien myötä kansanpuolue EPP ja sosialistiryhmä S&D menettivät enemmistöasemansa, mikä ennakoi Miettisen mukaan lisää tarvetta kompromisseille.

– Kun kaksi ryhmää ei voi enää sopia suurista linjoista keskenään, kompromisseja joudutaan hakemaan enemmän suhteessa yksittäisiin kysymyksiin ja koalitiot muodostuvat jokaisen kysymyksen kohdalla erikseen.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) mahdollisuudet neuvotella EKP:n johtajan nimitys Suomeen kaatuivat Frans Timmermansin puheenjohtajahaaveiden myötä. Sosialisteja edustavaa Timmermansia kaavailtiin komission johtoon.

– Kun Timmermansin ympärille kasattu paketti hajosi, Saksa ja Ranska jakoivat merkittävät paikat keskenään. Siinä oli keskeinen syy, että EKP:n johtajan paikka meni Suomelta ohi. Suomen ehdokkuus olisi joka tapauksessa ollut kompromissi. Jos isot maat eivät pääse sopuun, pienten ehdokkaiden mahdollisuus kasvaa.

Vallan tasapainon keikahtaminen EU-parlamentilta Eurooppa-neuvoston suuntaan kasvattaa Miettisen mukaan pääministereiden valtaa suhteessa europarlamentaarikkoihin.

– Neuvoston rooli on korostumassa kysymyksissä, missä EU:lta vaaditaan radikaaleja reformeja. Esimerkiksi talous- ja rahaliiton sekä yhteisen maahanmuuttopolitiikan kehittämisessä neuvoston rooli on jatkossa entistä tärkeämpi. Sisämarkkinoiden sääntelyssä mepeillä voi olla valtaa, Miettinen sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE