Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Tässä tilanteessa on erittäin kyseenalaista” – kansanedustaja ei julkistaisi verotietoja juuri nyt

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Kokoomuksen kansanedustaja Mia Laiho vetoaa verohallintoon, tiedotusvälineisiin ja hallitukseen, ettei viime vuoden tuloverotuksen tietoja julkistettaisi vielä ensi tiistaina ja ilman kontrollointia.

Demokraatti

Demokraatti

Hänen mukaansa mukaan listauksen julkistamiseen liittyy ihmisten turvallisuuteen ja yksityisyyteen liittyviä uhkia.

– Vastaamon tietoturvarikoksen myötä 40 000 ihmisen henkilötiedot ovat valuneet verkkoon. Pian tapahtuneen jälkeen julkaistaan ihmisten verotiedot kaikkien, myös rikollisten ulottuville, Laiho toteaa tiedotteessa.

Verohallinto luovuttaa tiedotusvälineille listan niiden henkilöiden verotiedoista, joiden Suomeen maksetut ansio- ja pääomatulot olivat edellisvuonna yhteensä vähintään 100 000 euroa.

– Tässä tilanteessa on erittäin kyseenalaista julkaista yksityisistä ihmisistä tällaisia tietoja, jotka sisältävät muun muassa ihmisten nimen, syntymäajan, tulotiedot ja asuinpaikan. On täysin mahdollista, että kiristys, uhkailu, ilkivalta ja varkaudet voivat kohdentua juuri verotietojen perusteella tehdyn listauksen kautta ihmisiin. Tällaista on tapahtunut myös Suomessa, Laiho varoittaa.

Laiho viittaa vuonna 2009 tapahtuneeseen poikkeukselliseen kidnappaus- ja kiristystapaukseen, jossa perheeltä kiristettiin miljoonia euroja tyttären vapauttamiseksi.

Viime vuonna kansalaisille annettiin ensimmäistä kertaa mahdollisuus vastustaa tietojen luovuttamista ilmoittamalla verohallinnolle 1. lokakuuta mennessä kiellosta.

– Omien tietojen julkistamisen kieltomahdollisuutta ei ole viestitty ihmisille juurikaan, eikä se enää hyödytä Vastaamon uhreja, koska Vastaamon tietoturvarikos nousi esille vasta 1.10 jälkeen, jolloin Verohallinto ei enää ota vastaan kieltoilmoituksia, Laiho harmittelee.

Hänen mielestään verotuksen julkisuustietojen kielto pitäisi pystyä tekemään esimerkiksi veroilmoituksen täyttämisen yhteydessä.

– Verohallinnon olisi syytä merkitä myös ylös, kuka pyytää kenenkin tietoja. Jälkikäteen voisi tällöin esimerkiksi rikoksen sattuessa tarkastaa, kuka on käynyt tiedoissa. Tämä parantaisi uhrin asemaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE